Preskoči na vsebino

ITALIJA: Sprehod ob Belopeških (Mangartskih) jezerih

Belopeška jezera so med nami zelo priljubljena destinacija. Tudi midva jih nisva obiskala prvič, sva se pa prvič podala na sprehod ob obeh jezerih. Belopeška ali Mangartska jezera (po italijansko Laghi di Fusine) sestavljata dve jezeri – zgornje in spodnje, ki sta med seboj povezani z lepo nezahtevno pohodniško potjo. Jezeri se nahajata v Mangartski dolini Julijskih Alp v bližini naselja Trbiž skoraj na tromeji med Italijo, Avstrijo in Slovenijo. Dolino dveh ledeniških jezer so Italijani že leta 1971 razglasili za Narodni park. Obe jezeri ležita na nadmorski višini 929 mnm in nudita čudovite razglede na naše Julijske vršace. Do jezer se lahko odpravite tudi po lepi kolesarski poti iz Kranjske Gore.


ZGORNJE JEZERO

Ob jezerih lahko med poletnim vikendom pričakujete zelo veliko obiskovalcev in na to se morate pripraviti. Svoj avtomobil lahko parkirate kjerkoli boste dobili prosto mesto, priporočam pa zgornje jezero. Tam si lahko privoščite piknik na prostranem travniku ob smaragnem jezeru s pogledom na Mangart in Ponce. Vsekakor pa priporočam tudi sprehod od zgornjega jezera do spodnjega jezera, ki poteka v gozdu tik ob jezeru in nudi lepe poglede na čudovito ledeniško jezero. Na nekaterih delih jezera, kjer je voda globlja, je možno seveda tudi kopanje.


SPODNJE JEZERO

Ko pridete po gozdni poti do spodnjega jezera, zavijte levo in naredite še krog okoli spodnjega jezera. Ne bo vam žal. Z vsakim korakom boste srečali manj obiskovalcev in lepše poglede na čudovito turkizno jezero. Ne zmanjka kotičkov za prekrasne fotografije. Po isti poti se nato odpravite nazaj do zgornjega jezera. Če imate dovolj moči, pa se lahko odpravite tudi na krog okoli zgornjega jezera. To sva si pa midva pustila za naslednji obisk. Zelo priporočam destinacijo, ki je primerna za vse starosti in tudi majhne otroke.


Osnovne informacije:

  • vse skupaj je lahke hoje verjetno okoli 3 km, za kar boste s postanki potrebovali dobro uro
  • parkirišče je brezplačno
  • izlet je primeren v vseh letnih časih

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: