Preskoči na vsebino

MEHIKA IN BELIZE: Cenote Suytun in Xkeken ter Valladolid (9. dan)

Po štirih počitniških dneh sva se morala s težkim srcem posloviti od otoka Holbox in rajskih plaž. Z veseljem bi še ostala, a čakalo naju je še veliko lepih destinacij na potovanju. S trajektom sva se odpeljala do Chiquile, kjer sva imela parkiran avtomobil in se odpeljala do cenote Suytun. Jama je nepričakovano postregla z najlepšim izgledom. Ker sva bila sredi dneva, je vanjo posijal močan žarek sonca. Čudovit prizor je trajal le nekaj minut. Naslednja najina postojanka je bila Cenote Xkeken, kjer pa je bila še ena velika kraška jama Samula. Najprej sva si ogledala Xkeken, nato pa Samulo in se v njej tudi osvežila z daljšim plavanjem. Bilo je prečudovito. Sledila je samo še vožnja v Valladolid, kjer sva imela hotel praktično na glavnem trgu. Sprehodila sva se po ulici, na tržnici pojedla dobro kosilo, obiskala cenote Azul in si ogledala njihovo lepo katedralo. Zvečer sva posedela v krasnem parku in uživala v glasnem prepevanju ptičev.


S TRAJEKTOM DO CHIQUILE

Po zajtrku sva se počasi odpravila do trajekta za Chiquilo. Težko je bilo oditi iz raja, a se bova sem zagotovo še vrnila. V Chiquili naju je na varovanem parkirišču čakal najin avtomobil, s katerim sva se odpeljala proti Valladolidu brez posebnosti.


CENOTE SUYTUN

Prva najina postojanka na poti je bila cenote Suytun. Velika kraška jama z lepimi kapniki in čudovitim prizorom narave. Nisva načrtovala, zato naju je še toliko bolj presenetil. Na ogledu sva bila ravno okoli poldneva in takrat posije skozi majhno luknjo na stropu v jamo sonce in uprizori čudovit žarek svetlobe. Tudi obiskovalcev ni bilo prav veliko, tako da sva res uživala v lepoti te kraške jame. Nisva se kopala, ker je bilo občudovanje žarka vredno vsakega trenutka.


CENOTE XKEKEN

Najina naslednja postojanka je bila Cenote Xkeken. Na parkirišču sva presenečeno ugotovila, da sta na istem mestu kar dve prekrasni kraški jami. Najprej sva si ogledala menda lepšo Xkeken in nato še Samulo. Kraška jama Xkeken je zelo lepa z velikimi kapniki in zelo lepo modro vodo. A je bilo meni kar težko v vodo, ko pa je bila jama tako lepa sama po sebi. Tudi krasne korenine segajo z vrha v jamo, tako da sva jo le fotografirala in si malce oddahnila od vročine.


CENOTE SAMULA

Le nekaj korakov stran je še cenote Samula, od katere res nisva veliko pričakovala, a je bila čudovita. Ogromna in z velikim bazenom turkizne barve. Hop v kopalke in osvežujoče daljše plavanje. Obiskovalce sem preštela na prste obeh rok, pa še ti so bolj ždeli v kotu kot pa plavali. Super je bilo in priporočam.

 


VALLADOLID

Dovolj vožnje in ogledov za danes. Avto sva brezplačno parkirala na glavni ulici pred najinim hotelom v strogem centru mesta. Hotel sva imela praktično na glavnem trgu, tako da sva vse oglede opravila kar peš. Dve ulici stran sva si ogledala mestno cenoto Azul, ki se zapre že ob 16h, tako da sva lahko samo še naredila nekaj fotografij. Na tržnici sva se pošteno najedla, si ogledala lepo katedralo in uživala v mestnem utripu. V Valladolid vsak dan pripelje tudi več deset velikih avtobusov s turisti iz obalnih resortov, zato jih je na trgu vedno zelo veliko. Midva sva na klopci v parku uživala v mestnem utripu in poslušala žvrgolenje ptičev. Valladolid je lep postanek pred nadaljevanjem poti.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 154 EUR

  • napitnina za čiščenje sobe = 100 MXP (4,9 EUR)
  • sveži mango dve porciji = 100 MXP (4,9 EUR)
  • taksi do pristanišča Isla Holbox = 50 MXP (2,4 EUR)
  • trajekt Isla Holbox – Chiquila = 300 MXP (14,6 EUR)
  • vstopnina cenote Suytun = 240 MXP (11,7 EUR)
  • vstopnina cenote Xkeken in cenote Samula = 250 MXP (12,2 EUR)
  • kosilo (beef, guacamole, voda, sladoled) = 425 MXP (20,7 EUR)
  • nočitev Casa San Roque (NZ) = 1.686 MXP (82,2 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,13 USD; 1 EUR = 20,5 MXP

Prevoženi km = 182 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: