Preskoči na vsebino

MEHIKA IN BELIZE: Ruševine Muyil in rezervat Sian Ka’an (24. dan)

Predzadnji dan potovanja sva si začrtala zelo lahkotno in predvsem želela v miru preživeti dan brez naglice. Končno sva se naspala in si privoščila počasen odličen zajtrk. Nato je sledila vožnja do manjših majevskih ruševin Muyil, od koder je tudi eno od izhodišč za ogled ogromnega naravnega rezervata Sian Ka’an, ki je tudi pod Unescovo zaščito. Oboje je praktično združeno, tako da si najprej ogledaš ruševine, nato pa se sprehodiš skozi gozd do rezervata, od koder te popeljejo s čolnom na ogled. Midva se nisva odločila za čoln, saj sva si podobne rezervate že ogledala v Celestunu in še na severu v Rio Lagartos. Po odličnem kosilu sva se odpeljala do znamenite Playe del Carmen in zdržala le slabo uro med vsemi ameriškimi turisti. Hitro sva nadaljevala v mirnejši Puerto Morelos, kjer sva si v restavraciji na plaži privoščila okusno večerjo.


MAJEVSKE RUŠEVINE MUYIL

Po odličnem zajtrku v Bacalarju sva se odpeljala do majhne vasice Muyil, kjer sva si ogledala majevske ruševine Muyil. Velja za enega najstarejših majevskih krajev na vzhodni obali Jukatana. Mesto naj bi bilo zgrajeno nekje med leti 350 p.n.š. in 1200-1500 n.š. Muyil je imel pomembno vlogo na trgovski poti Karibov. Mesto najdete zelo preprosto, saj je parkirišče takoj ob glavni cesti. To pa je tudi hkrati izhodišče za obisk rezervata Sian Ka’an.


RESERVA DE LA BIOSFERA SIAN KA’AN

Ko si ogledate ruševine, se podate naprej po gozdni stezici do vhoda v rezervat Sian Ka’an. To je najlažje izhodišče do rezervata. Do tja vodi nekaj časa tudi lesena steza, saj gre za močvirnato območje. Med potjo do prvega jezera je tudi visok leseni razgledni stolp, na katerega se je vredno povzpeti. So pa stopnice precej strme, tako da za vrtoglave ni priporočljivo vzpenjanje. Je pa lep razgled na laguno in rezervat. Do rezervata pridete po desetih minutah hoje, tam pa vas čakajo čolni, s katerimi se lahko odpravite na tri ure dolg izlet s čolnom. Videli boste mangrove, kopali se boste v turkiznem laguni, kaj več pa težko. Midva se nisva odločila, ker sva si že na poti ogledala dva zelo podobna rezervataCelestun in Rio Lagartos. Pa tudi cena vožnje s čolnom je bila ponovno precej visoka in še časovno sva bila na tesnem.


PLAYA DEL CARMEN IN PUERTO MORELOS

Po ogledu sva se vrnila do parkirišča v Muyilu, se čez cesto odpravila na odlično kosilo in nato nadaljevala pot ob obali do Playe del Carmen. Uf, kakšna gneča in koliko turistov. Kar nisva mogla verjeti očem. Sicer sva se parkirala za 1 uro in se malce sprehodila, ampak to je bilo več kot dovolj. Množice ameriških turistov, fantovščine, dekliščine, poroke… jajmene. To ni za naju. Hitro sva se odpeljala naprej v umirjeni Puerto Morelos, kjer sva imela rezervirano še zadnjo nočitev. Sprehodila sva se po plaži in si privoščila dobro večerjo.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 126 EUR

  • kava, čaj in zajtrk = 300 MXP (14,6 EUR)
  • kartice in znamke 4x = 140 MXP (6,8 EUR)
  • vstopnina Muyil Ruins = 90 MXP (4,4 EUR)
  • vstopnina Sian Ka’an rezervat (brez čolna) = 100 MXP (4,9 EUR)
  • sveži mango 2x na ulici = 60 MXP (2,9 EUR)
  • tortica in kava Playa del Carmen = 130 MXP (6,3 EUR)
  • parkirišče Playa del Carmen (1 ura) = 15 MXP (0,7 EUR)
  • kosilo (juha azteca, Coca Cola, voda) = 200 MXP (9,8 EUR)
  • večerja (guacamole, kalamari) = 280 MXP (13,7 EUR)
  • nočitev Hotel Eden (N)= 1.267 MXP (61,8 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,13 USD; 1 EUR = 20,5 MXP

Prevoženi km = 320 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: