Preskoči na vsebino

MEHIKA IN BELIZE: Čudovita modrina sladkovodnega jezera Bacalar (23. dan)

Čas je bil, da se posloviva od otoka Caye Caulker. Priznam, da nama niti ni bilo žal, ker lenarjenja in nepremikanja enostavno ne zdrživa več kot 3 dni. Po zajtrku sva se hitro odpravila s čolnom nazaj v Belize City in srečna ugotovila, da naju najeti avtomobil na varovanem parkirišču še vedno čaka in je brez praske. Odpeljala sva se do meje, uredila vse potrebno za izstop iz Belizeja in ponoven vstop v Mehiko. Odpeljala sva se do čudovitega sladkovodnega jezera Bacalar. Ogromno jezero turkiznih barv se polni s podzemnimi rekami in vodami, zato so v bližini tudi cenote. Jezero je popolnoma pozidano ob obali in zato zelo težko dostopno, če nimaš nočitve ob jezeru. Sicer pa zelo primerno za kopanje in uživanje, saj je voda čista in topla.


Z OTOKA CAYE CAULKER V BELIZE CITY

Poslovila sva se po štirih dneh z otoka Caye Caulker. Ni nama bilo preveč hudo, ker sva težko pri miru več kot 3 dni. S čolnom ob 8. uri sva se odpeljala v Belize City in presrečna prevzela nedotaknjen najeti avtomobil z zavarovanega parkirišča ob pristanišču. Do meje sva vozila dobri dve uri in precej hitro prestopila mejo. Izstop iz Belizeja, prekinitev uvoza avtomobila iz Mehike, vstop v Mehiko za naju in avto.


ČUDOVITO JEZERO BACALAR

Do jezera Bacalar sva potrebovala še dobre pol ure vožnje. Namestila sva se v hotelu in iskala dostop do jezera. Namreč celotna obala jezera je pozidana in nikakor ne moreš do jezera, če nisi bodisi v hotelu ob jezeru bodisi ne plačaš vstopnine. Pa še z vstopnino je možen dostop samo na enem mestu in sicer tam, kjer so tudi stromatoliti. Stromatoliti so eni izmed prvih mikroorganizmov na svetu in so vidni še redkokje na svetu. Midva sva jih videla tudi na zahodni obali Avstralije blizu Coral Baya. Turistov je bilo sicer nekaj, a še vedno v mejah normale. Hop v vodo in čuden občutek. Turkizne barve ogromnega jezera dajejo občutek morja, a voda je seveda sladkovodna, saj ga napajajo podzemne reke. Jezero je podolgovate oblike in je dolgo približno 42 km ter široko manj kot 2 km. Voda je prijetna, čista in topla, tako da je res super kopanje. Le tu in tam je prenizka za plavanje oziroma moraš precej daleč stran od obale pešačiti do malo globlje vode.


HOTEL IN MESTO BACALAR

Hotel sva bila bolj za vzhodu mesta in sva se sprehodila do centra kar peš, saj je vse blizu. Hotel je bil krasen z ogromno sobo. V mestu sva si privoščila pozno kosilo (končno nazaj mehiška hranazelo okusno in predvsem poceni!!!) in pa posedala v parku z domačini ob palačinki. Res prijeten postanek.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 206 EUR

 • taksi Caye Caulker do porta = 10 BZ$ (4,8 EUR)
 • most Belize na cesti = 1 BZ$ (0,5 EUR)
 • izhodna taksa Belize = 80 BZ$ (38,1 EUR)
 • WC Belize City za dva = 4 BZ$ (1,9 EUR)
 • dezinfekcija avtomobila na meji za Mehiko = 95 MXP (4,6 EUR)
 • bencin = 1.015 MXP (49,5 EUR)
 • vstopnina Cocalitos Bacalar = 70 MXP (3,4 EUR)
 • kosilo (fish, arancera, guacamole, voda) = 500 MXP (24,4 EUR)
 • kokosova voda, palačinki, voda = 120 MXP (5,9 EUR)
 • 2x mojito = 160 MXP (7,8 EUR)
 • spanje Azul 36 Hotel (N) = 1.340 MXP (65,4 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,13 USD; 1 EUR = 20,5 MXP; 1 EUR = 2,10 BZ$;

Prevoženi km = 199 km

2 Comments »

 1. Zdravo.

  Naj najprej povem, da je to eden boljših blogov, kar sem jih prebrala… Res pohvalno, kako so navedene vsi stroški po posameznih dnevih in res detaljno opisana pot. Vse to mi je v veliko pomoč pri načrtovanju našega potovanja 😉

  Mi se (5-članska družina, otroci 16, 11 in 9), odpravljamo na polotok Jukatan 4.7. in se vračamo 24.7. Po opisu sem se odločila, da predelamo samo Jukatan in ne gremo čez mejo, kot sta to naredila vidva, ampak bomo raje kakšen dan več na Holboxu oz. tam, kjer nam bo o.k.

  Sedaj čakam nadaljevanje zapisov…Kako sta zaključila potovanje? Po Bacalarju? Jaz bi od tukaj potovala do Campeche. Je kaj takega, kar res ne smemo spustiti na tej poti?

  Hvala za odgovore in uspešno še naprej. Z veseljem bom spremljala vajina doživetja.

  lp,

  Tamara

  • Zivjo Tamara! Hvala za lepe besede. Z veseljem pisem tudi za vas bralce. 😊 Midva sva potem samo se en dan prespala v Puerto Morelos in domov, tako da je to to. Najina pot je bila res lepa. Komot ste vec na Holboxu, ker je lepo. Jaz bi mogoce samo to spremenila, da bi kar od zacetka startala na Holbox in potem kontra urinega kazalca ali pa obratno. Midva sva sla naprej Tulum pa pogem gor za brezveze. Poleti bo na celi vzhodni obali se veliko vec trave, tako da bo res slabo izgledalo. Sicer pa je bila meni res top lokacija za kopanje Celestun. Tam bi bila z veseljem ene 3-4 dni. Uzivancija in kopanje, nic drugega. Uzivajte in srecno pot! 😊

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: