Preskoči na vsebino

ITALIJA: Simpatični kozorogi do vrha gore Cima di Terrarossa (2.420 m)

Kozoroge sem si zelo dolgo želela videti od blizu v njihovem naravnem okolju. Nekajkrat sva jih sicer že ujela v naših Julijcih, a vedno bolj kot ne od zelo daleč. Prejšnji vikend je bila odlična vremenska napoved za hribe, zato sva kolebala med vzponom na naš Bovški gamsovec ali italijanski Špik Hude police (Cima di Terrarossa). Po zadnji vremenski napovedi sva se odločila za vzpon na slednjega. Ob 4h zjutraj sva krenila iz osrednje Slovenije do Trbiža in naprej mimo Rabeljskega jezera do smučišča Sella Nevea. Tam zavijete na planino Pecol pod Montažem in parkirate na velikem parkirišču. Midva sva bila tam že pred šesto zjutraj, ko je bilo prakiranih še samo nekaj drugih slovenskih avtomobilov. Proti vrhu Špika Hude police sva krenila okoli šeste ure zjutraj in bilo je res prečudovito.


Vsa pot poteka zelo lepo levo in desno, nikoli ni strma, ampak se lepo dvigaš nad planino ter občuduješ na drugi strani naše kaninsko pogorje v prvih jutranjih žarkih. V zadnji tretjini poti so nama družbo delali kozorogi, ki niso nič boječi in se jim lahko približate na pol metra. Ker sva bila zgodnja, nisva po poti srečala nič pohodnikov, tako da je bilo res čudovito. Po dveh urah hoje sva osvojila razgledni vrh in občudovala sosednji Montaž. Vreme sva imela fantastično. Na vrhu je bilo prekrasno, brez vetra in vse naokoli brez oblačka. Skoraj eno uro sva preživela na vrhu, potem pa so počasi začeli že prihajati drugi pohodniki in sva se počasi odpravila po isti poti nazaj do izhodišča. Res lepa pot, primerna za vse starosti, le nekaj kondicije je vseeno treba imeti. Nazaj grede je bila kolona pohodnikov, tako da sva bila zelo vesela, da sva imela takšen svoj jutranji mir ob vzponu. Rana ura, zlata ura.

 


Osnovne informacije

  • izhodišče: Planina Pecol pod Montažem, Italija (1.510 m)
  • vrh: Špik Hude police (Cima di Terrarossa) (2.420 m)
  • višinska razlika: 910 m
  • čas hoje: slabi 2,5 ure gor in slabi 2 uri dol
  • obutev: lahko greste tudi v gorskih supergah, a jaz vseeno priporočam hribovske čevlje, ker je pot kamena. Tudi čelada pride prav, ker kozorogi večkrat nehote zvalijo kamenje po hribu.
  • opis poti na hribi.net

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: