Preskoči na vsebino

MALDIVI: Vsi stroški potovanja

Počitnice na Maldivih so bile glede na rajsko destinacijo po moji oceni zelo ugodne. Seveda bi šlo še veliko ceneje, če se ne bi toliko premikala med otoki na vse konce in če ne bi izbrala otoka Dhigurah, do katerega sva potrebovala precej drag notranji let. Kot običajno sva potovala brez odrekanj in poizkusila ter pojedla vse, kar nama je prišlo pod roke ter nikoli nisva gledala na cene. Za letalski vozovnici sem iz Ljubljane s Turkish Airlines odštela zelo primerno ceno. Pri izbiri prenočišč sem želela nekoliko boljše in dražje nastanitve, ker mi zadnja leta to veliko pomeni. Za vso hrano sva porabila res smešno nizek znesek, čeprav sva jedla res kot kralja vseh 13 dni. Še največji strošek so bili premiki med otoki. Hitri čolni so sicer dokaj dragi in se tega precej nabere, a tudi vožnja je običajno kar dolga, tako da je upravičeno takšna cena. Draga je bila tudi letalska vozovnica za otok Dhigurah, a je prinesla izjemno veliko veselja in krasne poglede na otočje z lagunami. Vstopnine za resorte so pregrešno drage, a je treba seveda poizkusiti tudi ta del Maldivov. Midva sva bila v dveh različnih resortih in bilo je lepo, ne pa navdušujoče. Z lahkoto bi to tudi izpustila iz potovalnega načrta in prihranila veliko denarja. Češrav nisem navdušena nad poležavanjem, so naju Maldivi resnično navdušili in so se uvrstili na listo “prideva kmalu spet“.


VSI STROŠKI POTOVANJA

Na celotnem 13-dnevnem potovanju sva skupaj zapravila 3.698 EUR oziroma 1.849 EUR na osebo, od tega za 2 OSEBI:

  • Povratni letalski vozovnici (Turkish Airlines: Ljubljana – Istanbul – Male) = 1.216 EUR
  • Coris zavarovanje rizika odpovedi za letalsko karto = 80 EUR
  • povratna letalska vozovnica (FlyMe Male – Maamigili) = 482 EUR
  • hitri čolni med otoki in najemi koles na otokih = 257 EUR
  • hrana na poti = 334 EUR
  • 10 nočitev na poti v hotelih = 758 EUR
  • vstopnine in izleti na poti = 498 EUR
  • Ostalo (magnetki, kartice, spominki…) = 71 EUR


CENA HRANE, PRENOČIŠČ, PREVOZA IN OSTALEGA

Na najinem 13-dnevnem potovanju sva zapravila na dan v povprečju 142 EUR na osebo, kar pomeni ne najdražje in tudi ne najcenejše potovanje. Zlata sredina po porabi na dan na osebo, seveda pa je k temu botrovala najbolj cena letalske vozovnice in prevozov. Glede na to, da res nisva nikoli gledala na cene hrane, je bila le-ta na celotnem potovanju res poceni. Porabila sva le 13 EUR/osebo na dan, kar je res malo. Letalske karte sva kupila po zelo normalni ceni iz Ljubljane in super povezavo s kratkim postankom v Istanbulu. Za nočitve sva odštela zelo normalno ceno, čeprav sva si tudi tokrat privoščila zelo lepe in dražje nastanitve na otokih. Najina povprečna cena nočitve z zajtrkom je namreč bila le 76 EUR. Nekaj več sva tokrat porabila za notranje premike s hitrimi čolni in enim notranjim letom na otok Dhigurah. Za vstopnine in izlete sva odštela več, a sva si res privoščila vse, kar sva si zaželela. Kot je že pri nama v navadi na vseh potovanjih.


DENAR IN PLAČEVANJE

S seboj na vsako potovanje vedno vzameva nekaj gotovine, a tokrat sva nesla res manjši del bankovcev (USD). V vseh hotelih in resortih sva plačevala normalno s kreditno kartico in je večinoma tudi najbolj priljubljena oblika plačevanja. Tudi pri nama, zato sva se res posluževala povsod. Le v Arena Hotelu na Maafushiju so od naju za izlet v resort zahtevali gotovino v USD, tako da sva bila kar malce šokirana, ker res tokrat nisva imela veliko s seboj. V Coco Villi sva morala plačati 3% provizije za plačilo s kreditno kartico, sicer pa nikjer drugje. Za manjše lokalne potrebe (trgovina, smothie, kavica…) sva imela tudi gotovino v lokalni valuti, ki sva jo dvignila na bankomatu v Male na letališču. Provizija za dvig je bila zelo običajna (2-3 EUR). Sicer pa povsod lahko plačujete z USD, tudi v lokalnih trgovinah in restavracijah. Celo bolj so navajeni dolarjev od turistov kot svojega denarja.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: