Preskoči na vsebino

MALDIVI: Načrt potovanja (13 dni)

Maldivi so sicer bili na najinem potovalnem seznamu, a sva čakala na pravi trenutek. Po osmih letih napornih potovanj sva se tokrat končno odločila za počitnice. Prišle so v pravem trenutku, saj sva bila že precej utrujena tako od dela kot tudi od raznih precej napornih “roadtripov”, ki sva jih naredila v zadnjih letih. Krajše 13-dnevne počitnice sva si tako privoščila sredi meseca junija, ko je na Maldivih nizka sezona. To sem naredila namenoma, da bi imela manj gneče in tistih ta pravih turistov. Seveda sem bila vnaprej pripravljena na dež in slabo vreme. A na Maldivih je tako in tako ves čas toplo, tako da malce dežja niti ne škodi. In to se je na koncu potovanja izkazalo kot najboljšo odločitev, saj sva imela samo eno popoldne res dež, sicer pa zelo lepo vreme vse dni. Na enem otoku bi zelo težko zdržala 12 dni, zato sem izbrala 3 različne otoke in obiskala sva 2 resorta ter bila na dveh enodnevnih izletih. Tako se nama je tudi na Maldivih res veliko dogajalo in nama niti za trenutek ni bilo dolgčas. Predvsem pa sva po 7 ur na dan preživela v čistem in toplem turkiznem morju na divjih rajskih plažah, kar je seveda bistvo obiska rajskih otokov. Na celem potovanju sva tudi odlično jedla in spala, tako da sva bila izjemno vesela. Brez dobre hrane ni lepega potovanja. Podvodni svet mi je ostal neodrit, ker sem tokrat uživala večinoma v pogledih na prazne rajske plaže. Zagotovo pa bodo Maldivi postali najina popotniška stalnica, a vedno z drugimi otoki, ki so še divji in neraziskani ter svetlobna leta oddaljeni od množičnega (resort) turizma. Doživela sva neprecenljive počitnice v raju.


PRED POTOVANJEM: Kdaj, zakaj in kako?

Iskreno povem, da sva s potovanjem na Maldive zelo dolgo odlašala. S potovanjem na Maldive seveda vsi takoj pomislimo le na poležavanje, sonce, morje in kopanje. Tudi jaz sem si tako predstavljala te počitnice, zato jih nisem dolgo vključila na seznam potovanj. A zadnji dve leti sta bili tudi za naju zelo naporni. Tako na osebnem kot tudi na poslovnem področju, hkrati pa sva vseh skupnih osem let vedno potovala po svetu z izjemno napornim tempom. Skupaj pravzaprav še nikoli nisva bila na počitnicah in čas je bil, da si odpočijeva. Dobesedno sem Maldive varčevala za takšno priložnost in v tem trenutku so nama počitnice res ustrezale in prišle na vrsto v popolnem trenutku.

Preberi cel članek


PRENOČIŠČA NA POTI

Na najinih 13-dnevnih počitnicah po rajskih Maldivih sva imela 10 nočitev. Vse nočitve sem že predhodno rezervirala na Bookingu več mesecev pred potovanjem. Izbrala sem tri otoke in na vsakem sva imela res super nastanitev. Na Maafushiju sva sicer imela malce večji Arena hotel, a še vedno majhen za kakšne druge razmere. Na Dhigurahu je sicer hotel imel 10 sob, a sva bila vse 3 noči sama v hotelu, tako da sva imela zasebni hotel in otok. Na otoku Thoddoo pa sem izbrala hotel s šestimi sobami in je bilo res odlično. Mirno in zelo lepo z odličnim zajtrkom in tudi večerjo za doplačilo. Skupaj sva tako za vseh 10 nočitev z vsemi prispevki in vključenim odličnim zajtrkom plačala 758 EUR, kar pomeni v povprečju 76 EUR za nočitev z zajtrkom za dve osebi. Na splošno sva bila z vsemi nastanitvami resnično zelo zadovoljna in prav vse izmed izbranih lahko priporočim.

Preberi cel članek


HRANA NA POTI

Počitnice niso prave počitnice brez dobre hrane. Vsaj za naju ne. Maldivi naju nikakor niso razočarali, prej tudi kulinarično navdušili. Sicer ni bilo strašnih kulinaričnih presežkov, sva pa jedla čisto vsak dan zelo okusno pripravljene jedi.

Preberi cel članek


VSI STROŠKI POTOVANJA

Počitnice na Maldivih so bile glede na rajsko destinacijo po moji oceni zelo ugodne. Seveda bi šlo še veliko ceneje, če se ne bi toliko premikala med otoki na vse konce in če ne bi izbrala otoka Dhigurah, do katerega sva potrebovala precej drag notranji let. Kot običajno sva potovala brez odrekanj in poizkusila ter pojedla vse, kar nama je prišlo pod roke ter nikoli nisva gledala na cene.

Preberi cel članek


CELOTEN NAČRT POTOVANJA – 13 DNI

IZ LJUBLJANE DO NOVEGA LETALIŠČA V ISTANBULU (1. dan)

Po dveh letih sva končno imela ponovno let z domačega praga. To je zame res nekaj najlepšega, da se mi ni potrebno voziti do oddaljenih letališč in izgubljati dragocenega časa. Iz Ljubljane sva s Turkishevim večernim letom ob 20. uri poletela proti Istanbulu. Tokrat ne več na staro letališče, ampak na povsem novo letališče na drugem koncu Istanbula. Novo letališče je ogromno in odprli so ga šele letos aprila. Vsaj polovica še ni odprta, a je vseeno zelo lepo letališče. Prispela sva ob 23. uri in imela dobro uro časa za prestop, kar je pomenilo le počasen sprehod do naslednjega izhoda skozi trgovine in ponudbe. Res lepo, moderno in zelo čisto letališče. Pohvale!

Preberi cel članek


PRVO KOPANJE IN SONČENJE NA OTOKU MAAFUSHI (2. dan)

Ob enih ponoči smo iz Istanbula poleteli direktno v glavno mesto Maldivov. Let je trajal le 8 ur, tako da je res precej hitro minilo. Ob 12h po lokalnem času sva stopila v najino okroglo 50. obiskano državo po svetu. Že ob izstopu iz letala naju je oblil znoj, saj je bilo v zraku vsaj 35 stopinj celzija in zelo visoka vlaga. Na izhodu naju je čakal gospod iz hotela Arena Beach in naju pospremil do njihovega hitrega čolna. Pol ure s čolnom in že smo prispeli na otok Maafushi. Poseljen otok z domačini je že prava turistična destinacija, čeprav nas je bilo v nizki sezoni vseeno zelo malo. Najin hotel se je nahajal pred edino “bikini” plažo na otoku, tako da sva hitro skočila v toplo morje in se nastavila prvim žarkom.

Preberi cel članek


RAZVAJANJE V ADAARAN PRESTIGE VADOO 5* RESORTU (3. dan)

Med bivanjem na otoku Maafushi sem že vnaprej za razvajanje načrtovala enodnevni obisk resorta s petimi zvezdicami. Izbrala sva bližnji Adaaran Prestige Resort, ki se nahaja na otoku Vadoo. Enodnevni obiski resortov res niso poceni, a sva se vseeno odločila za to možnost, predvsem da se prepričava, da to ni za naju. S čolnom so naju odpeljali do 15 minut oddaljenega otoka Vadoo, kjer so nas sprejeli in nam razkazali resort. Gre za res majhen otok s svojim koralnim grebenom in bungalovi na vodi. Nočitev vas bo stala od 600 EUR, pa tja tudi do vrtoglavih 2.000 EUR. Ne, hvala. Nas so namestili na res prekrasno plažo z belo mivko, turkiznim in popolnoma čistim ter toplim morjem. To pa je bila prava maldivska pravljica.

Preberi cel članek


DELFINI, MORSKI PSI IN SKATI NA SNORKLANJU (4. dan)

Med bivanjem na otoku Maafushi sem imela v načrtu tudi enodnevno snorklanje. Na voljo sta vsaj dva možna izleta in sicer na enem so koralni grebeni s tropskimi ribami, na drugem izletu pa so zvezde dneva grebenski morski psi. Lahko se seveda odločite za oba, a jih v enem dnevu ne morete narediti, saj sta oba odhoda zjutraj. Ker Maldivi ne blestijo po živih koralnih grebenih, sva se midva odločila za drugo možnost. Odšli smo po zajtrku in bilo nas je samo šest na čolnu. Pri prvem izletu jih je bilo čez 30 tisti dan, tako da sva bila zelo vesela, da sva se tako odločila. Najlepši del dneva je bil čudovitisand bank“, kamor smo prišli zadnji in bili na njem čisto sami. Prekrasno kopanje in uživanje!

Preberi cel članek


POPOLNOMA DIVJA RAJSKA PLAŽA OTOKA DHIGURAH (5. dan)

Maldivi so bili do tega dne lepi, a precej povprečni v videnem. Peti dan sva se po zajtrku poslovila od “obleganega” otoka Maafushi. Najprej naju je njihov čoln odpeljal do letališča na otoku Male, od koder sva z lokalnim prevoznikom Flyme odletela na jug v sosednji atol Ari. Lahko bi šla tudi s čolnom, a bi ga sedaj v nizki sezoni zelo težko dobila. Z letalom je bilo dražje, a so bili trenutki pogledov na cele atole in otoke s koralnimi grebeni neprecenljivi. Nekje na polovici poti smo prišli v hudo nevihto, tako da ni bilo več tako zanimivo. Srečno pristali in s čolnom so nas odpeljali na otok Dhigurah. Ups, naju so odpeljali na poseljeni otok. Nikogar nikjer. Midva sama v zelo lepem hotelu, na plaži pa se mi je smejalo do ušes. Počutila sem se kot brodolomka. Kilometri peščene plaže, nikjer žive duše in popolnoma čisto turkizno morje samo za naju. Morala sem se ščipati, da sem verjela v resničnost. Neprecenljivo! Maldivi so dobili pridevnik RAJSKI OTOKI.

Preberi cel članek


SNORKLANJE S KITOVCI NA OTOKU DHIGURAH (6. dan)

Obisk otoka Dhigurah je bil v prvi vrsti namenjen le enem posebnem doživetju pod vodo. Ob otoku namreč skozi celo leto plavajo kitovci (angl. whale sharki) in jih lahko opazujete med snorklanjem ali potapljanjem. Seveda je to moja velika želja, a se mi je do sedaj vedno izmuznila povsod po svetu. Največkrat nisem bila ob pravem času na pravem mestu. S potapljači sem si rezervirala snorklanje in odšla ob 10h zjutraj z njimi na ladjo. Vozili smo se gor in dol tik ob vzhodni strani obale in upali, da bomo zagledali kitovca. To so največje ribe na svetu in zrastejo v dolžino do 12 metrov. Prehranjujejo se s planktonom, zato ni bojazni, da bi vam kaj hudega storili. Več kot eno uro smo se vozili smo se gor in dol, a žal sreče nismo imeli. Odločili smo se za enourni potop oziroma jaz sem šla na snorklanje ob grebenu. Bilo je lepo in raznovrstno z veliko tropskimi ribami, a zelo malo živih koral. Vse ribice in korale so bile na globini 5-6 metrov, tako da nisem naredila nobene pametne fotografije. A včasih je najlepše le uživati. Po eni uri je prišla nevihta, tako da smo odhiteli na čoln in nazaj v pristanišče. Ponovno nič od mojega plavanja s kitovci. Pa drugič. Imam še en razlog več, da pridem nazaj.

Preberi cel članek


NESKONČNA MORSKA PEŠČENA SIPINA OTOKA DHIGURAH (7. dan)

Otok Dhigurah me je takoj zamikal, ko sem zagledala njegovo obliko na zemljevidu sveta. Prvi razlog obiska so bili seveda kitovci, drugi pa velikost otoka in njegova oblika. Otok je namreč dovolj velik, da se lahko po njem vsak dan sprehodiš, hkrati ima kilometer dolgo neobljudeno in povsem divjo bikini plažo, za povrh pa še svojo neskončno morsko peščeno sipino, ki se angleško imenuje “sand bank”. Hkrati je raj za potapljače, saj njegova neposredna okolica ponuja kar 36 nepozabnih potapljaških točk. Do sipine je potrebno s kolesom skozi džunglo. Potrebovala sva dobrih 20 minut s kolesom, nato pa še peš po plaži in skozi gosto grmičevje do sipine. Uredili so sicer stranišča in na voljo je nekaj ležalnikov, ki so popolnoma samevali. Bila sva ponovno sama, uživala v razgledih in se čudila lepoti narave. K sreči je bilo oblačno, da sva lahko preživela nekaj časa brez sence. Kopanje, uživanje in trenutku samo za naju ob čudovitih turkiznih barvah, ki jih oko nikoli ne pozabi. Čudovito!

Preberi cel članek


PREMIK Z OTOKA DHIGURAH NA OTOK THODDOO (8. dan)

Polet z otoka Dhigurah sva imela šele opoldne, zato sva imela dopoldan še dovolj časa za kopanje v najinem čudovitem morju. Ne bom spominjala, da sva bila še vedno čisto sama. Sicer je bilo v daljavi nebo grozno črno, a pri nama je bilo sonce in morje zato res čudovite turkizne barve. Ob 12h smo poleteli proti glavnemu mestu Male z letalskim prevoznikom FlyMe. Z letališča sva se odpeljala z lokalnim trajektom na glavni otok v pristanišče, ker od tam vozijo hitri čolni na otok Thoddoo. V Maleju je bila gneča, a vse skupaj zelo simpatično. Sicer je zmeda med čolni, a hitro najdeš pravega. Najin je odpeljal na Thoddoo ob 16. uri, zato sva imela čas za malico v bližinji kavarni. Nato pa dobro uro vožnje z raketo (beri velik hitri čoln) po odprtem morju do otoka Thoddoo. Malce nama je bilo žal, da sva jedla kosilo, a sva vse skupaj dobro preživela. Na otoku sva se le nastanila v najinem mini hotelčku, nato pa šla do plaže, kjer je bil ravno lep sončni zahod. Prvi večer sva si privoščila v najinem hotelu večerjo, ki je bila zelo dobra.

Preberi cel članek


NASADI PAPAJE IN LUBENIC NA OTOKU THODDOO (9. dan)

Naslednje tri dni sva preživela na majhnem otoku Thoddoo. Za maldivske velikosti otokov, je Thoddoo vseeno precej velik. V dolžino meri 2 km in v širino 1 km. Ob obali je speljana lepa makadamska cesta, tako da lahko naredite krog bodisi peš bodisi s kolesom za malce rekreacije. Otok je poseljen z 1.400 domačini, ki so neverjetno prijazni do turistov. Seveda so po veroizpovedi vsi domačini muslimani, zato je potrebno upoštevati njihova pravila oblačenja. Posebnost otoka so velika polja, na katerih vse leto izmenično pridelujejo papajo in lubenice. Na otoku se zelo počasi razvija tudi turizem, tako da nekaj majhnih hotelov z nekaj sobami že stoji. Prav tako je nekaj restavracij in tri precej dobro založene trgovine. Nama je bil otok res noro všeč in tam sva našla vse, kar sva si želela za preživljanje najinih sanjskih počitnic.

Preberi cel članek


RAJSKO, SANJSKO IN NEPOZABNO – OTOK THODDOO IZ ZRAKA (10. dan)

Ko sva prvi dan prišla do plaže, sva dobesedno onemela od čistega, lepega in močno turkiznega morja. Nobena od fotografij ni potrebovala nobene dodatne korekcije z moje strani. Enostavno rajsko, sanjsko in nepozabno. Doma sem imela močno željo po potapljanju, a tam sem si hitro premislila. Nisem hotela zamuditi niti ene minute pogleda na to turkizno morje, ki je imelo za povrh še 30 stopinj Celzija in bilo popolnoma čisto. Otok ima tudi svoj koralni greben primeren za snorklanje z obale, kar je izjemno. A tudi maske si nisem hotela nadeti niti za trenutek, zato iskreno ne vem kaj je pod vodo. Vem pa, kaj je nad vodo. Sanjski otok!

Preberi cel članek


ENA NAJLEPŠIH PLAŽ TEGA PLANETA – OTOK THODDOO (11. dan)

Za zadnji prispevek o otoku Thoddoo sem prihranila najlepšeplažo in morje, saj je to bistvo obiska. Na otoku sva preživela cele tri dni, zato sva imela dovolj časa za preživljanje na plaži in predvsem kopanje v morju. Po dolgih letih potovanj sva si privoščila počitnice in le-te so bile res prave sanjske počitnice. Uživala sva vsak trenutek na otoku in zagotovo se bova sem še vrnila. Thoddoo ima eno najlepših plaž na svetu. 

Preberi cel članek


KOPANJE IN SONČENJE NA PLAŽI RESORTA EMBUDU VILLAGE (12. dan)

Zadnji dan sva imela hitri čoln z otoka Thoddoo na letališče v Male že ob 7. uri zjutraj. Druge izbire žal ni. Ker sva imela let šele ob 23. uri zvečer, sva imela željo po preživljanju prostega časa še na enem izmed sosednjih otokov. Z letališča Male je sicer nekaj možnosti za enodnevni obisk resorta, a midva sva se že prej po priporočilu prijateljice odločila za resort Embudu Village 3*. Otok je oddaljen z letališča le 15 minut vožnje s hitrim čolnom, tam imaš za dokaj ugodno doplačilo na voljo vse njihove plažne ugodnosti in vključeno je res izjemno dobro samopostrežno kosilo ter seveda prevoz tja in nazaj. Plaža je bila zelo lepa, čudovito turkizno in čisto morje ter kosilo izjemno okusno. Otok ima tudi svoj koralni greben, tako da lahko tudi snorkljate z obale. Midva sva si privoščila cel dan kopanja in uživanja pred odhodom domov.

Preberi cel članek


BREZPLAČNI VODENI OGLED ISTANBULA (13. dan)

Že med nakupom letalske vozovnice sem si izbrala let domov iz Istanbula v Ljubljano z daljšim postankom v Istanbulu. Razlog je bil v brezplačnem vodenem ogledu glavnih znamenitosti Istanbula s Turkish Airlines. Če imate med povezanima leta 6 – 24 ur časa, potem se lahko po pristanku oglasite na okencu Turkish Airlines in izberete bodisi ogled mesta bodisi hotelsko nastanitev na letališču. Hotel Desk na letališču najdete spodaj popolnoma ne levi strani oziroma se držite tabel za hotel. Midva sva pristala zjutraj ob 5h po lokalnem času, si privoščila zajtrk na letališču in se ob 7h zglasila na okencu. Za izlete ne potrebujete nobene vnaprejšnje rezervacije, tako da vam potem oni določijo izlet, kateri je primeren za vaš čas. Midva sva imela več kot 11 ur časa do leta za Ljubljano, zato sva dobila srednje dolg izlet, ki je trajal od 8.30 – 15.00 in je popolnoma brezplačen.

Preberi cel članek


ZA KONEC…

Počitnice na Maldivih so naju res pozitivno presenetile. Jaz sem pričakovala veliko drugega, dobila pa le najboljše. Res sem hvaležna za obisk in predvsem, da sva našla tako lepe in še neokrite divje kotičke teh rajskih otokov. Nikoli si nisem predstavljala, da si lahko na večkilometrski divji plaži popolnoma sam. Večino časa sva imela celotno plažo in morje samo zase, kar je meni osebno neprecenljivo. Če bi kaj spreminjala za naslednje potovanje, bi zagotovo izpustila otok Maafushi, a po drugi strani so od tam najcenejši enodnevni izleti in tudi potapljanje. Sicer pa nič, če drugič bo potrebno poiskati nove kotičke, kar je na Maldivih mačji kašelj, saj imajo kar 1.200 otokov. Maldivi so še vedno res sanjska destinacija, a to se bo v naslednjih dveh letih korenito spremenilo, zato pojdite čim prej in si uresničite življensko željo.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: