Preskoči na vsebino

GRČIJA: Slapovi Polylimnio in lepa trdnjava Methoni (10. dan)

Po dveh dneh uživancije in poležavanja na otoku Elafonisos sva se odpravila dalje. Z otoka sva se poslovila že ob sedmih zjutraj s prvim trajektom in se na poti ustavila na zajtrku v lokalni kavarni manjšega mesta. Z vožnjo sva nadaljevala med ogromnimi nasadi oljk in pomarančevcev proti zahodu Peloponeza. Prva najina postojanka so bili slapovi Polylimnio, do katerih sva se namučila tako z avtom po ozkih lokalnih cestah in tudi peš v grozljivi vročini. Ohladila sva se šele v lepi hotelski sobi na v obalnem mestu ter si v miru privoščila sredi dneva dobro kosilo ob plaži. Ko se je polegla neznosna vročina, sva se odpeljala v simpatično majhno mesto Methoni, kjer naju je za dolgočasnim obzidjem pozitivno presenetil čudovit grad.


SLAPOVI POLYLIMNIO

Težko sva se poslovila z otoka Elafonisos, ki je resnično pravi dragulj Peloponeza in celotne celinske Grčije. Nepričakovano sva ujela prvi trajekt že ob 7. uri zjutraj in se odpeljala mimo nasadov oljk in pomarančevcev do slapov Polylimnio. Veliko sva pričakovala, a precej malo doživela. Da ne boste presenečeni, do slapov vodi zelo ozka in zelo slaba cesta. Na koncu celo makadamska in z velikimi luknjami. Tam je zelo majhno parkirišče, nato pa se spustite kar precej višinskih metrov do slapov. Obiskovalce sva naštela na prste ene roke, pa še ti so bili večinoma domačini in so že odhajali. Prišla sva do prvega slapu, ki je bil lep. Nato pa se je pot ob čisti reki tako poslabšala, da je bilo praktično za odraslo osebo izjemno nevarna. Nekaj časa sva vztrajala, nato pa obrnila. Pot je popolnoma poškodovana in na nekaterih mestih celo prepadna, zato sva obrnila. Videla sva le dva manjša slapa, sicer pa nič drugega. Mogoče je v nadaljevanju poti videti še kaj, a pot je bila na žalost neprehodna. Hkrati pa nikjer nobene table in oznak, zato sva raje šla obrnila.


PLAŽA NAVARINO – KOSILO IN HOTEL IMATHOESSA

Tokrat sva imela rezerviran zelo lep hotel ob plaži Navarino, od katere sva imela blizu tako na jug do mest Pilos in Methoni kot tudi na sever do zelo lepe plaže Vodoikilia. V neznosni vročini sva se pripeljala do hotela in se sprehodila do plaže na odlično kosilo, nato pa si privoščila malce popoldanskega počitka in predvsem ohladitve. Hotel je bil res lep in ga priporočam.


TRDNJAVA METHONI

Že vnaprej sva imela v načrtu tudi pozno popoldanski ogled manjšega mesta Methoni, ki se ponaša s simpatičnimi ulicami, peščeno plažo in zelo lepo srednjeveško utrdbo, zgrajeno v beneškem stilu. Grad Methoni zavzema celotno območje rta in jugozahodno obalo do majhnega otočka. Globok jarek loči grad od kopnega, s katerim je bil povezan z lesenim mostom. Trdnjava naj bi bila zgrajena že pred letom 1500, vendar so ga Turki po letu 1500 dozidali in je služila kot zapor. Nato so ga zavzeli Benečani (skupaj z ostalim delom Grčije), ga dogradili in popravili v svojem slogu. V Methoni sva prispela pozno popoldan, tako da že ni bilo več veliko obiskovalcev. Skozi visoko obzidje vstopiš na ogromno trdnjavo, kjer je bilo pravo mesto. Ko se sprehodiš do konca rta, pa precej dolgočasna trdnjava le zasije v najlepšem prizoru – pogledu na osmerokotni stolp sredi morja. Čudovito presenečenje.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 162 EUR

  • trajekt Elafonisos = 12,50 EUR
  • cestnine = 6,05 EUR
  • zajtrk (kava, čaj, 2 toasta) = 6 EUR
  • kosilo (souvlaki, grška solata, bučke, voda) = 22,10 EUR
  • kava, pomarančni sok = 6 EUR
  • vstopnina grad Methoni = 4 EUR
  • palačinki z nutelo = 9 EUR
  • Hotel Imathoessa (NZ) = 96,50 EUR

Prevoženi km = 291 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: