Preskoči na vsebino

GRČIJA: Z vlakom iz Diakofta po zgodovinski progi v Kalavryto (13. dan)

Dolgo sva premišljevala o poldnevnem izletu z vlakom iz Diakofta do majhne vasice Kalavryta. Na koncu sva se odločila, da greva in si kupila po ineternetu tudi vozovnice nekaj dni vnaprej. Moderen vlak s tremi vagoni nas je odpeljal po ozki soteski z nekaj prav lepimi vzponi v gorsko vasico, kjer sva preživela le dobri dve uri. Vasica je zelo turistično obarvana z nekaj restavracijami in trgovinami. Z vlakom sva se nato odpeljala nazaj do Diakofta in se odpeljala čez moderen most v Patrasu do otoka Lefkada. Na Lefkadi sva z odprtimi usti in po dolgih 14-ih dneh na poti spet doživela množični turizem. Apartma sva imela 10 minut stran od simpatične vasice Agios Nikitas, a prvo pozno popoldne sva preživela na sosednji plaži Katisma, ki nama res ni bila všeč. A za skok v toplo in čisto morje ter lep sončni zahod je bila plaža vseeno čisto korektna.


ZGODOVINSKA ŽELEZNIŠKA PROGA ODONTOTOS

Dolgo nisva bila čisto prepričana, ali je to pravo doživetje za najin okus. Na koncu sva se vseeno odločila, da imava dovolj časa in si lahko privoščiva ta poldnevni izlet. Zgodovinsko železniško progo Odontotos so namreč zgradili že pred približno 120 leti in pelje vzporedno z reko preko mostov in predorov iz obmorskega mesta Diakopto do vasi Kalavryta. Na progi pelje popolnoma nov majhen vlak s tremi vagoni in se lepo vključuje v naravno okolje, saj nikoli ni obremenjeval ekosistema soseske. Proga je namreč klesana v živo skalo in včasih kar strašljiva ob pogledu na ozko sotesko in prepade. Do Kalvryte vlak potrebuje eno uro in na poti premaga 22 km ter 720 višinskih metrov. Slabe 3,5 km proge vozi vlak po zobati železnici. Vožnja je predvsem zanimiva, zaradi res ozke proge v soteski ter zaradi voženj skozi klesane tunele ter poglede na reko. V Kalavryiti vas pričaka polno trgovinic za turiste, lokalov in restavracij. Na lepem trgu je pravoslavna cerkev in pa muzej holokavsta, ki ga midva sicer namenoma nisva obiskala. Po dveh urah sva se z istim vlakom odpeljala nazaj do izhodišča. Mnogi se odločijo za pohodniško varianto po in ob progi, a nama se je zdela precej nevarna, ker vlak pelje po progi in prostora je res nič oziroma zelo malo. Glede na videno, si žal te dogoviščine res ne morem predstavljati.


LEFKADA – PLAŽA KATHISMA

Iz Diakopta sva se odpeljala na otok Lefkada in doživela takoj po prihodu pravi šok množičnega turizma. Bil je že september, ampak že na začetku otoka v glavnem mestu Lefkada takšna gneča, da sva skoraj obupala in se odpeljala dalje. Ker sva prišla popoldan, sva se najprej namestila v najinem apartmaju v majhni vasi Agios Nikitas, nato pa sva se odpeljala do sosednje plaže Katisma, kjer sva bila res razočarana. To ni bil niti slučajno najin okus preživljanja dopusta. Glasna glasba, alkohol in veliko turistov. Sicer so že po večini odhajali, a vseeno. Po hitrem kosilu sva se namestila na plaži, si privoščila kopanje v toplem in lepem morju ter počakala na krasen sončni zahod. Na Lefkadi sva po dveh tednih tudi videla prve slovenske tablice na dveh avtomobilih. Do tega dne pa še prav nobene.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 172 EUR

  • povratni vozovnici za vlak Diakofto – Kalavryta = 38 EUR
  • kava, pomarančni sok, club sendvič, piškoti = 17 EUR
  • cestnine = 12,15 EUR
  • most Patras = 13,50 EUR
  • pica, pomarančni sok, kava, mala voda = 17,50 EUR
  • Althea Studios (N) = 73,83 EUR

Prevoženi km = 235 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: