Preskoči na vsebino

MYANMAR (BURMA): Mount Popa in večer v Baganu (6. dan)

Po treh dneh v Mandalayu je bil čas za premik. Večinoma se popotniki podajo iz Mandalaya v Bagan s turističnimi ladjami po reki Irawadi. Ta vožnja traja cel dan in je ob lepem vremenu dokaj zanimiva. Midva sva se že doma odločila drugače – da greva v Bagan z avtomobilom in se vmes ustavimo še na gori Popa, kjer je zelo lep samostan Taung Kalat postavljen visoko na skali. Najlepši razgled na samostan je z Popa Mountain Resorta, kjer sva si privoščila kavo in čaj. V Bagan smo prispeli okrog dveh popoldan. Namestila sva se v hotel v New Baganu, nato pa hitro na električni skuter in malo naokoli med templje. Prvi vtis vožnje med stoterimi starodavnimi templji je bil naravnost čudovit. Z množico ostalih turistov sva pričakala tudi sončni zahod nad Baganom.


MOUNT POPA S SAMOSTANOM TAUNG KALAT

Z najetim šoferjem smo se zjutraj podali po cesti do gore Popa. Vozili smo se dokaj hitro med vasmi na poti. Zelo zanimivo je bilo delo na cesti na roke. V Myanmaru na podeželju in tudi drugje naredijo asfaltirano cesto v celoti na roke. In to pretežno ženske. V vaseh je potrebno plačati nekaj denarja, da smo se lahko zapeljali skozi. Sicer pa velika revščina in veliko smeti. Gora Popa je vulkan, ki ima na severozahodni strani 1,6 km široko in 0,85 km globoko kaldero. Jugozahodno od gore Popa je Taung Kalat (podnožje hriba), navpičen vulkanski čep, ki se dviga 737 metrov nad morsko gladino. Na vrhu Taung Kalata je lep budistični tempelj, do katerega vodi kar 777 stopnic. Najlepši poglej na vulkanski čep in budistični tempelj je iz resorta Mountain Top, kjer imajo lepo odprto restavracijo. Midva sva si privoščila le kavo in čaj ter seveda krasen razgled.


HOTEL KUMUDARA V NEW BAGANU

Po priporočilu prijateljice sva se odločila za hotel Kumudara v New Baganu. Hotel je povsem na vogalu vasi in iz sobe sva imela čudoviti pogled na pagode, tako da je bilo res lepo. Sicer je bil New Bagan v času najinega obiska precej prazen, zato bi se mogoče naslednjič raje odločila za spanje v vasi Nyaung U. Sicer pa hotel miren za spanje in z precej dobro restavracijo in nizko ceno.


NAOKOLI PO BAGANU

Ko sva prispela v hotel, sva si hitro naročila kosilo kar v njihovi restavraciji, nato pa si hitro izposodila dva električna skuterja ter se odpeljala na ogled prvih pagod in templjev. Želela sva izkoristiti sončne ure, zato sva se kar vozila sem ter tja in uživala v prvih pogledih in razsežnosti Bagana. Ker je vse stopanje na pagode prepovedano, sva na enem od hribčkov počakala tudi na sončni zahod. Delno oblačno vreme ni pričaralo prave rdeče svetlobe, a je bilo kljub temu zelo lepo in mistično.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 191 EUR

  • prevoz Mandalay – Mt. Popa – Bagan = 80 USD (72,7 EUR)
  • voda, kapučino, Coca Cola = 5,25 USD (4,8 EUR)
  • wc na poti, vstopnina Mt. Popa Resort, kava in čaj = 14.320 MMK (9,7 EUR)
  • kosilo (rezanci) = 10.600 MMK (7,2 EUR)
  • najem 2x e skuter (1 dan) = 16.000 MMK (10,8 EUR)
  • vstopnina Bagan (3 dni) = 50.000 MMK (33,8 EUR)
  • 2 kokosa = 3.000 MMK (2 EUR)
  • Kumudara Hotel Pagoda View (NZ) = 55 USD (50,1 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,10 USD; 1 EUR = 31,29 THB; 1 USD = 1.480 MMK

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: