Preskoči na vsebino

MYANMAR (BURMA): 2.200 budističnih templjev in pagod v Baganu (7. dan)

Zgodaj zjutraj sva naprej doživela veliko razočaranje, saj nama je zaradi slabega vremena odpadel dolgo pričakovani polet z balonom nad Baganom. Vreme se je močno upiralo najinemu raziskovanju, zato sva ob močnem deževju bila primorana počivati v hotelski sobi do 11. ure. Končno je dež ponehal, sedla sva na električna skuterja ter se odpeljala na ogled templjev in pagod. Najina prva postojanka je bil visok razgledni stolp, od koder je prečudovit pogled na Bagan proti zahodu. Danes ohranjenih 2.200 pagod in templjev daje Baganu mistično vzdušje. Vozila sva se med pagodami, vasmi in občudovala ostanke daljne preteklosti. Ena najlepših pagod v Myanmaru je pagoda Shwezigon, ki je oblečena v zlato in je prekrasna.


RAZGLEDNI NAN MYINT TOWER

Najprej sva se odpeljala na razgledni stolp, saj sva si želela videti Bagan z višine. Ker vzpenjanje na pagode ni več dovoljeno, je najboljša izbira razgledni stolp. Bagan je bil od 9. – 13. stoletja prestolnica kraljestva Pagan, ki je bilo prvo kraljestvo, ki je poenotilo regije v Myanmaru. Pozneje je seveda postal sodoben Myanmar. Ob vzponu kraljevine (11. – 13. stoletja) je bilo na ravnicah Bagana zgrajenih več kot 10.000 budističnih templjev, pagod in samostanov. Danes je ohranjenih še vedno več kot 2.200 templjev in mesto je seveda vpisano tudi na Unescov seznam kulturne dediščine.


MED PAGODAMI IN TEMPLJI BAGANA

Naslednjih nekaj ur sva se vozila med pagodami in templji Bagana. Razdalje so velike, zato res priporočam električni skuter. Na kolesu bo res težko, še precej težje pa peš. Bagan izstopa ne le po številu verskih zgradb, ampak tudi po veličastni arhitekturi stavb in njihovem prispevku k burmanskemu oblikovanju templja. Umetnost arhitekture pagod v Baganu dokazuje spretnost mjanmarskih obrtnikov. Baganski tempelj spada v eno od dveh širokih kategorij: stupa slog kot trdni tempelj in gu-slog kot votli tempelj.

Stupa ali pagoda je masivna konstrukcija, ki ima običajno v notranjosti komoro relikvij. Bagansko obdobje stup so prototipi za poznejše burmanske stupe v smislu simbolike, oblike in zasnove, gradbenih tehnik in celo materiala. Izvirna indijska zasnova je bila postopoma spremenjena s Pju, nato pa Burmanci v Baganu, kjer se je stupa postopoma razvijala v daljšo valjasto obliko. Najstarejše baganske stupe, kot je Bupaja (9. st.), so bile neposredne potomke sloga Pju iz Šri Ksetre. V 11. stoletju se je stupa razvila v bolj zvončasto obliko, v kateri so se dežniki preoblikovali v serijo manjših obročev enega vrh drugega proti konici. Na vrhu obročev je nova zasnova nadomestila harmiko z lotosovimi popki. Zasnovo lotosovega popka so nato razvili v “bananin popek”, ki sestavlja razširjeno konico večine burmanskih pagod. Tri ali štiri pravokotne terase so osnova pagode, pogosto z galerijo iz terakotnih ploščic, ki prikazujejo budistične zgodbe džataka. Pagoda Shwezigon in Pagoda Shwesandaw sta najzgodnejša primera te vrste. Zvončasto oblikovanje je postopoma pridobivalo veljavo, taki sta pagoda Dhammayazika (12. st.) in pagoda Mingalazedi (pozno 13. stoletje). V nasprotju s stupami so votli gu-slog templji strukture, ki se uporabljajo za meditacijo, nabožno čaščenje Bude in druge budistične obrede. Gu templji so v dveh osnovnih slogih “eno lice” zasnova in “štiri lica” zasnova, v bistvu en glavni vhod in štirje glavni vhodi. Obstajajo tudi drugi slogi, kot “pet lic” in hibridi. Slog “enega lica” je nastal v 2. stoletju v Beiktanu in “štiri lica” v 7. stoletju v Šri Ksetri. Templji, katerih glavne značilnosti so koničasti loki in obokana komora, si postali večji in višji v baganskem obdobju.


PAGODA SHWEZIGON

Po dobrem kosilu sva se odpeljala do pagode Shwezigon, ki velja za eno najlepših v Myanmaru. Velja za prototip burmanske stupe, ki je sestavljena iz okrogle pozlačene stupe, obkrožene z manjšimi templji in svetišči. Gradnja pagode Shwezigon se je začela med vladanjem kralja Anavrahte in je bila končana leta 1102, ko je vladal kralj Kjansitha iz dinastije Pagan. Verjamejo, da so v pagodi relikvije kosti in Budov zob. V pagodi je kamnit steber, ki vsebuje napise v monščini, posvečene kralju Kjansitha.


NEKAJ BESED O ŽIVLJENJU V BAGANU

Bagan sva si predstavljala vse drugo kot to kar v resnici je. Glede na turizem in množice obiskovalcev, sva si predstavljala veliko boljšo infrastrukturo in razvitost. Pa je ravno obratno. Bagan je še vedno ena velika revščina. Domačini živijo v barakah in se preživljajo s prodajo izdelkov ob templjih ali s prevoznimi storitvami (rikše, tuk tuki). Ko zaviješ malo od glavnega templja, pa naletiš na kmetije, poljedeljstvo, ribolov in veliko revščino. Najbolj pa so naju zmotile ogromne količine smeti.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 88 EUR

  • najem dveh električnih skuterjev za cel dan = 16.000 MMK (10,8 EUR)
  • vstopnina Tower = 10.000 MMK (6,8 EUR)
  • kosilo (kava, voda, pad thai, palačinke) = 16.600 MMK (11,2 EUR)
  • magnetki 3x = 7.000 MMK (4,7 EUR)
  • kava in čaj = 2.400 MMK (1,6 EUR)
  • pomfri, club sendvič = 4.200 MMK (2,8 EUR)
  • Kumudara Hotel Pagoda View (NZ) = 55 USD (50,1 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,10 USD; 1 EUR = 31,29 THB; 1 USD = 1.480 MMK

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: