Preskoči na vsebino

MYANMAR (BURMA): Polet z balonom nad Baganom (8. dan)

Pa nama je končno le uspelo. Poleteti z balonom. To izjemno doživetje sem hranila skoraj 40 let za Bagan. Poleteti z balonom ni niti enostavno niti poceni. A povsod po svetu je približno enaka cena. Zato sva si midva polet z balonom privoščila nad edinstvenim krajem na svetu. Pred leti se nama polet v Turčiji nad Kapadokijo prav tako izmuznil in tudi včeraj so let odpovedali v Baganu, zaradi slabega vremena. Z veliko vztrajnosti sem dobila prosta sedeža za današnji polet. Spet je bilo zelo oblačno, a k sreči ni deževalo in bilo je brezveterje. Kar je pomenilo, da bomo poleteli in let je bil popoln. Imeli smo izvrstnega balonarja in tudi pristanek je bil popoln. Polet nad Baganom pa nekaj najlepšega, ker smo leteli dovolj nizko, počasi ter v popolni smeri nad največjimi pagodami in templji. Cel dan sva se ponovno vozila po Baganu, si privoščila kosilo in si ogledala še palačo ter obiskala preprosto tržnico. Svet je lep!


POLET Z BALONOM

Poleteti z balonom ni mačji kašelj. Prvič zaradi varnosti, drugič pa tudi zaradi cene poleta, ki ni najbolj prijazna za naše denarnice. Midva sva si to posebno doživetje kar nekaj let želela, a do danes je ostalo le pri želji. Po moji oceni sta dva poleta z balonom na svetu, ki jih enostavno ne smete zamuditi. Če si boste privoščili polet, potem naj bo to Bagan ali Kapadokija (Turčija). Nama se je polet z balonom izmuznil že na potovanju po Turčiji v Kapadokiji, zaradi slabega vremena. In tudi tokrat ni bilo prvi dan drugače. rezervacijo sva namreč imela za včeraj, a je zaradi močnega vetra in dežja bil odpovedan. Priznam, da sem celo potočila solzo. Najina agencija Baloons over Bagan nama je bila sicer dolžna vračilo denarja, a ni šlo tako lahko. Midva sva imela na voljo še en dan v Baganu in obupano sva si želela leteti. V agenciji so najprej rekli, da nimajo prostega mesta, ko sem malo glasneje zahtevala denar nazaj v gotovini, pa se je začudeno našel prostor. Ko so nas ob 5h zjutraj pobrali pred hotelom, sva trepetala za polet. Zopet je bilo oblačno in padlo je nekaj kapelj dežja. A ko smo prispeli na prizorišče, je bilo vse nared za polet. Včeraj ni bilo nič pripravljeno. Zato sem vedela, da bomo poleteli in dobila nasmeh do ušes. Hitro so nas podučili o letu, nas pripravili na vzlet in pristanek. V ogromno košaro gre kar 16 ljudi in pilot. Opala, velika zadeva. Fantje so začeli napihovati balon. Iz te agencije je bilo kar 12 balonov, pa še iz drugih dveh nekaj. Veliko. V košari smo imeli vsak svoj prostor, tako da se nič nismo prerivali. Pilot je imel med poletom ogromno dela. Poleteli smo. Čudovito, počasi, nizko. Naš pilot je bil eden najboljših, ker smo res leteli na pravi višini, da smo lahko občudovali Bagan. Leteli smo skoraj v brezveterju celih 45 minut. Veter nas je nesel nad najvišjimi templji in nad novim Baganom. Pristanek pa je bil več kot fantastičen. Takoj na obrežju reke Iravadi in to samo lepo košara na tla. Nič poskakovanja, vlečenja, padcev. Noro fajn. Ja, mostri letenja z balonom. Šampanjec, diploma, zajtrk in nazaj v hotel. Prečudovita izkušnja!

2020_Myanmar (811)


BAGAN GOLDEN PALACE

Zopet sva si najela električna skuterja in se cel dan vozila po Baganu. Najprej sva si v Old Baganu ogledala palačo. V Old Bagan vodijo ostanki opečnatega zidu, ki so ščitila mesto v času kraljevine.


MANUHA TEMPELJ


SIMPATIČNA TRŽNICA

Za templjem Ananda se nahaja tudi krasna tržnica, kjer najdete predvsem lončevino in nekaj mini stojnic za okrepčilo. Midva sva si privoščila kokosovo vodo in opazovala mimoidoče.


GOR IN DOL MED TEMPLJI

Kosilo sva si privoščila v lepi restavraciji v Nyaung U, nato pa se vozila gor in dol med templji. Počasi in lepo uživala v lepih zadnjih pogledih na budistične templje in pagode. Tudi sonce je posijalo, zato je bilo še toliko lepše popoldne. Tokrat naj govorijo fotografije.

 


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 764 EUR

  • polet z balonom (agencija Baloons over Bagan) = 740 USD (673 EUR)
  • najem dveh električnih skuterjev za cel dan = 16.000 MMK (10,8 EUR)
  • vstopnina palača = 10.000 MMK (6,8 EUR)
  • kokos 3x = 4.500 MMK (3 EUR)
  • kosilo (spring roles, nasi goreng, piščanec, riž, palačinka, mouse) = 26.650 MMK (18 EUR)
  • kava, čaj, sendvič = 3.600 MMK (2,4 EUR
  • Kumudara Hotel Pagoda View (NZ) = 55 USD (50,1 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,10 USD; 1 EUR = 31,29 THB; 1 USD = 1.480 MMK

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: