Preskoči na vsebino

MYANMAR (BURMA): Vsi stroški potovanja

Potovanje po Myanmaru si nikakor nisva zamišljala kot zelo poceni potovanje, čeprav se je na koncu izkazalo, da sploh ni bilo tako hudo. Predvsem sva pričakovala veliko višje cene, glede na to, kako visoke cene dosegajo potovalni aranžmaji slovenskih agencij. Letalske karte so bile v času nakupa za Myanmar izredno drage, zato sva izbrala polet v Bangkok in nato dokaj poceni lete z Air Asio v Myanmar. Ker sva imela na voljo le 23 dni in ker nisva hotela preveč časa namenjati za prevoze, sva se zavestno odločila za več notranjih poletov in najemanja taksijev, kar je seveda naneslo precej višje stroške notranjih prevozov. Prenočišča sva imela zelo lepa ves čas potovanja in tudi niso bila draga. Pri hrani nisva skoparila in sva vedno jedla v lepih restavracijah, kjer niti slučajno ni bilo drago. Vstopnine so bile dokaj poceni, a privoščila sva si tudi polet z balonom nad Baganom, kar pa seveda ni poceni. Priznam, da sva zapravila na koncu kar 800 EUR manj od načrtovanega zneska in sva bila prav vesela, ker sploh ni tako drago kot je na prvi pogled izgledalo. Pa sva se imela prav luksuzno. Seveda pa se vedno da še veliko ugodneje.


VSI STROŠKI POTOVANJA

Na celotnem 23-dnevnem potovanju sva skupaj zapravila 5.415 EUR oziroma 2.708 EUR na osebo, od tega za 2 OSEBI:

 • povratni letalski vozovnici Ljubljana – Bangkok – Ljubljana (Turkish Airlines) = 1.118 EUR
 • notranji poleti = 886 EUR
  • enosmerna letalska vozovnica Bangkok – Mandalay (Air Asia) = 262 EUR
  • enosmerna letalska vozovnica Bagan – Heho (Golden Myanmar) = 126 EUR
  • enosmerna letalska vozovnica Heho – Thandwe Ngapali (Yadanarpon Airlines) = 208 EUR
  • enosmerna letalska vozovnica Thandwe Ngapali – Yangoon (Yadanarpon Airlines) = 162 EUR
  • enosmerna letalska vozovnica Yangoon – Bangkok (Air Asia) = 129 EUR
 • prevozi na poti (taksiji, zasebni prevozi, tuk tuki, busi…) = 517 EUR
 • turistična viza za Myanmar = 100 USD (91 EUR)
 • hrana na poti = 544 EUR
 • 20 nočitev z zajtrkom na poti v hotelih = 1.325 EUR
 • vstopnine in izleti na poti = 861 EUR
  • polet z balonom nad Baganom = 673 EUR
 • ostalo (magnetki, kartice, spominki, masaže, pranje oblačil, hranjenje kovčkov…) = 74 EUR


CENA HRANE, PRENOČIŠČ, PREVOZA IN OSTALEGA

Na 23-dnevnem potovanju sva zapravila na dan v povprečju 118 EUR na osebo, kar pomeni srednje drago potovanje med vsemi do sedaj. K tej ceni je zagotovo botrovala visoka cena poleta z balonom (673 EUR), sicer je to povprečje še precej nižje (103 EUR na dan na osebo). K dragemu skupnemu povprečju so zagotovo prispevali tudi vsi notranji poleti in pa dokaj visoka cena leta iz Evrope (čas novega leta). Tudi vozila sva se večinoma s taksiji, ki resnično niso poceni, so pa hitri in udobni. Seveda bi lahko izbrala avtobus, ki bi stal le nekaj evrov, a bi bil seveda veliko počasnejši. Čas je denar in obratno. Za nočitve sva odštela v povprečju le 29 EUR/dan na osebo, kar je precej ugodno za kakovost, ki sva jo imela. Povsod je bil vključen tudi okusen zajtrk. Vstopnine so bile sicer ugodne. Najdražji pa kot že rečeno polet z balonom nad Baganom, ki ga seveda v Myanmaru ne smete izpustiti. Za hrano sva porabila samo 12 EUR na dan na osebo, akr je zagotovo zelo ugodno in jedla sva več kot okusno ter dobro prav vsak dan.


DENAR IN PLAČEVANJE

Ko boste potovali v Myanma, se boste z ameriškimi dolarji pošteno namučili. Zakaj? Ker v celem Myanmarju jemljejo izključno (beri desetkrat izključno) samo nove, lepe, čiste, neprepognjene, nepoškodovane, praktično samo čisto nove in popolnoma zlikane ameriške dolarje. Vse ostalo si lahko nekam zataknete. Vzel jih ne bo čisto nihče. Midva sva že znanca na naši banki za takšne primere. Vnaprej naročiva ogromno bankovcev, potem jih zložijo na mizo in skupaj jih nabiramo pred potjo. Čisto resnično! Bolano, ampak tako je. Potem pa v mapo, niti slučajno v kakšno denarnico, ki se prepogne, in lepo jih čuvati takšne nove celotno potovanje. Jajmene. Niso krivi domačini. Žal so krive banke, ki jim potem res ne vzamejo tega denarja in se ga izogibajo kot hudič križa, saj si z poškodovanim bankovcem lahko samo r.t obrišejo. Z ameriškimi dolarji lahko praktično povsod plačujete. Za manjše prevoze, tržnice, vstopnine pa je seveda imeti dobro lokalno valuto, ki jo je najboljše menjati kar na večjih letališčih. Še najboljši tečaj je bil res kar tam. Menjala sva tudi na Inleju in v Baganu, ampak slabše kot na letališču. Obvezno denar preštejte, ker dobite velike vsote in cele pakete denarja, zato vas znajo malce okrog prinesti. Pred očmi takoj preštejte denar. Na bankomatu nisva dvigovala, ker sva zapravila veliko manj kot sva pričakovala in prinesla še precej svežih dolarjev nazaj domov za naslednje potovanje.

2 Comments »

 1. Ta polet z balonom pa je bil kar drag. Sem parkrat pogledala, če dobro vidim. Ne bi si nikoli mislila da to toliko stane. Hvala za te informacije, je Myanmar tudi na moji listi za enkrat v prihodnosti.

  • Polet z balonom stane po celem svetu enako in to je ta cena. Tudi pri nas ni ceneje. Sta pa samo 2 najlepsa kraja za balon – Kapadokija in Bagan. Jaz sem prav sparala to dozivetje za Bagan, ker se res izplaca. Je res top!

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: