Preskoči na vsebino

ITALIJA: Edinstvenih 5 kamnitih osamelcev (Cinque Torri)

Drugo polovico junija sva čakala na tri dni zelo lepega vremena v Dolomitih. In sva jih dočakala. Hitro pakiranje, rezervacija sobe in že sva bila na poti v Dolomite. Tokrat sva se prvič peljala po južni strani mimo Gorice in Conegliana. Moram priznati, da je to veliko boljša in hitrejša opcija od severne smeri skozi Avstrijo. Na pot sva šla tokrat šele ob 10.30, zato sva prispela na cilj pri koči 5 Torri šele ob 14h. Prvi dan sva imela sicer v načrtu vzpon na goro Nuvelau, a je bilo na vrhu zelo oblačno in tudi precej vetrovno. Zato sva se odločila, da le narediva postanek za kosilo v koči Scoiattoli ter potem kratko krožno pot okoli fantastičnih kamnitih osamelcev Cinque Torri. Razgledi od tukaj so fantastični na vse strani neba in nikakor se jih ne morete naveličati. Prvi dan sva prespala v koči La Locanda Del Cantoniere blizu Cortine, kjer imajo pet čisto novih prekrasnih apartmajev s čudovitim razgledom. Čista hribovska poezija!


RIFUGIO CINQUE TORRI

Znameniti osameli stolpi Cinque Torri se nahajajo zelo blizu Cortine di Ampezzo. Do njih sta dve izhodišči s prelaza Falzarego. Ker sva bila v tem delu Dolomitov prvič, sva midva najprej poizkusila z vožnjo do koče Rifugio 5 Torri (2.137 m). Ne boste verjeli, a asfaltna cesta vas pripelje do koče. Cesta je sicer ozka za en avto, a ker ni bilo tokrat nobene gneče, je bilo zelo preprosto. Parkirišč je za ducat avtomobilov, a v poletni in običajni gneži zagotovo premalo. Drugo izhodišče pa je prav tako na prelazu Falzarego malce naprej in sicer s sedežnico. Le ta vas pripelje do koče Scoilattoli. Vrhunsko! S parkirišča sva midva hodila v smeri urinega kazalca kar po makadamski cesti 15 minut do koče Scoilattoli (2.255 m). Ves čas vas spremljajo čudoviti razgledi na sosednje vrhove, med katerimi seveda kraljujejo Tofana di Rozes, Cima Bos in Lagazuoi Piccolo ter na drugo stran Nuvolau, Averau in druge vršace.


RIFUGIO SCOIATTOLI

Midva sva imela v načrtu sicer popoldanski vzpon na Nuvelau (2.575 m), a je bil vrh oblačen in zelo vetroven, zato sva se odločila, da narediva samo postanek za kosilo v koči in nato krožno pot okoli osamelcev. Koča je na fantastični lokaciji. Do tukaj se tudi pripeljete s sedežnico s prelaza Falzarego. Uau, Tofana pred nosom in razgledi v vse smeri neba. Človek ne bi nikoli odšel od tukaj. Jedilnik naju je sezul. V kočah kuhajo bolje kot v vsaki naši gostilni. Domače testenine in njoki, narezki z italijanskimi dobrotami… njami. Izjemno kosilo za zelo normalno ceno. In kako dobro. Za prste obliznit.


KROŽNA POT CINQUE TORRI

Od koče se potem odpravite naokoli znamenitih 5 prstov. Držite se leve poti in se ne boste nikakor izgubili. Ker je tukaj potekala prva svetovna vojna, si na krožni poti lahko ogledate tudi ostanke bunkerjev in zatočišč (kavern). Sicer pa lepi razgledi na 5 stolpov (eden se je porušil leta 2004), sosednje vrhove in na Cortino di Ampezzo. Cinque Torri so seveda zelo priljubljeni pri plezalcih in tudi midva sva enega ujela visoko v steni. Nazaj pridete ponovno pri koči 5 Torri, kjer ste parkirali avtomobil.


SPANJE V LA LOCANDA DEL CANTONIERE

Prvo noč sva prespala blizu Cortine na prelazu Falzarego v koči La Locanda Del Cantoniere. To je bila in je še očitno gorska koča, a so ji prizidali še 5 novih prekrasnih sob s čudovitim razgledom. Ne morem prehvaliti lokacije in izjemnega zajtrka. Soba popolnoma nova v lesu in s čudovito teraso. Večerjala sicer nisva pri njih, ker nisva bila lačna, a tudi jedilnik je bil izjemen. Skratka hotel lahko priporočim tudi najzahtevnejšim gostom. Od tukaj sva se proti večeru sprehodila še do smučišča, od koder je lep razgled na Cortino.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 198,40 EUR

  • diesel gorivo = 30 EUR
  • cestina Italija = 5,40 EUR
  • cestina Italija = 5,50 EUR
  • wc na avtocesti = 1 EUR
  • kosilo v koči = 24 EUR
  • aperol 2x in kava = 10 EUR
  • turistična taksa = 6 EUR
  • nočitev z zajtrkom = 116,50 EUR

Nikar ne pozabite na turistično zdravstveno zavarovanje za tujino – midva prisegava na CORIS.

Prevoženi km = 346 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: