Preskoči na vsebino

HRVAŠKA: Popoln odklop na plaži Zlatni rat (Bol na otoku Brač)

Še sredi junija si nisem niti slučajno predstavljala, da bom že čez nekaj dni po dolgih devetih letih ponovno plavala ob eni najlepših plaži na Hrvaški obali. Za letos so bili povsem drugi plani, ki so se začeli rušiti marca, nato še v drugi polovici junija, ko sem si dokončno odpisala potovanja na drugih celinah tudi še za naslednjih nekaj mesecev. Tako se sedaj prilagajava vremenu doma in v sosednjih državah, kamor sploh lahko potujemo. Čez noč sem si izmislila, da greva za 5 dni na Bol na otok Brač. Tam sem bila že nekajkrat, nazadnje pa leta 2010 in 2011, ko sem tudi zadnjič letovala na Hrvaški obali. Plaža Zlati rat na Braču je ena najlepših plaž na svetu, kar ji pripišem tudi sama. Še najbolj všeč pa so mi borovci na njej, ki ti zagotavljajo v vsakem trenutku dovolj sence. Bil je popoln oddih, ki se ga ne bi branila še kdaj v letošnjem poletju. Predvsem zaradi umirjenosti, spokojnosti in nobene gneče. Morje je bilo tako čudovito, kot že dolgo ne. Uživala sva prav vsak trenutek!


POT DO BOLA NA BRAČU

Potovala sva sredi tedna in sicer v četrtek ponoči. Midva se oba raje voziva ponoči, ko je hladno, zato sva na pot odšla že ob enih ponoči. Tako sva bila v Splitu na trajektu ravno ob sončnem vzhodu, ter ujela prvi trajekt na Brač ob 6:15. Trajekt na Brač v Supetar vozi slabo uro. Nato vas čaka še slaba ura vožnje po otoku do Bola na Braču, kjer sva midva bila že pred osmo zjutraj. Stopila sva iz avta in zadišali so borovci. Sem že kar pogrešala ta vonj.


HOTEL NA BOLU

Vsakič do sedaj sem bivala v aparmajih v centru Bola. A potem je najprej velik hrib za hoditi, nato pa še 2 km hoje v eno smer do plaže Zlatni rat. Tokrat sem rekla “ni šanse”. Hočem biti 5 minut stran od plaže, ne glede na ceno. Nisem pa hotela velikega hotela. In sva izbrala Zlatni rat Beach Hotel, ki je oddaljen res 5 minut od plaže. Izbrala sva dražjo sobo z lastnim vhodom, teraso in pogledom na morje ter parkiriščem pred vhodom. Seveda so bile polne le tri od šestih sob, kar je bilo super. Dovolili so nama takoj parkirati, čeprav sva dobila sobo šele potem po kosilu ob enih. Soba je bila velika, lepa in res zelo v redu. Vključen sva imela tudi zajtrk, ki je bil odličen. Neprecenljiva pa je tako in tako lokacija.


PLAŽA ZLATNI RAT

Zagotovo ena najlepših plaž na tem planetu. Po mnenju mnogih in tudi mojem skromnem mnenju. Ko sva prvi dan prišla ob 8h na plažo, ni bilo nikjer žive duše. Na celi plaži nas je bilo 6. Neprecenljivo. Plaža je popolnoma čista, morje je kristalno, voda je prečudovito čista in lepa. Mali kamenčki oblikujejo plažo Zlatni rat, ki je edinstvena na tem planetu. K udobju pa seveda prispevajo tudi borovci, ki nudijo trdo senco skozi cel dan. Med borovci pa so uredili tudi “food corner” s klasično morsko ponudbo (palačinke, sadje, smutiji, pomfri, pizze, kalamari…) in seveda dva lokala. Urejen imajo tudi WC (5 KN) in tuš (15 KN) za plačilo. Ker seveda turistov ni, so tudi ponudniki storitev izjemno prijazni in gostoljubni. Trudijo se za popolnoma vsakega gosta. Ker je menda le 10% gostov od običajnega števila, je zato Hrvaška v letošnji sezoni res prava izbira. Na plaži tudi vsak dan piha, a samo na zahodni strani. Na vzhodnem delu je popolne popolno brezvetrje, zato je po kosilu smiselno zamenjati lokacijo. V petih dneh sem se naplavala za zadnjih 9 let, ko sem tukaj bila nazadnje. Čista desetka!


MESTO BOL NA BRAČU

Zelo pa mi je všeč na Bolu tudi urejena sprehajalna pot pod borovci od mesta do plaže Zlati rat. Dva kilometra poti z krasnim pogledom na morje in otok Hvar. Vsako jutro in večer sva naredila sprehod do mesta in nazaj ter tako prehodila 9 km vsak dan poleg seveda nekajurnega plavanja. Mestece je lepo urejeno, majhno in seveda s običajno ponudbo na Jadranu. Lepo!


Celotni stroški za dve osebi za 5 dni uživacije = 783 EUR

 • cestnina Hrvaška (Bregana) = 8 KN (1 EUR)
 • cestnina Hrvaška (Zagreb – Split) = 181 KN (24,1 EUR)
 • cestnina Hrvaška (Split – Bosiljevo) = 151 KN (20,1 EUR)
 • bencin 1.100 km = 90 EUR
 • trajekt v obe smeri (avto, 2 osebi) = 180 KN + 180 KN = 360 KN (48 EUR)
 • 4x nočitev z zajtrkom + turistična taksa = 411 EUR
 • hrana in pijača za 5 dni = 1430 KN (190 EUR)
  • dvojni kalamari v restavraciji = 300 KN (40 EUR)
  • kapučino na plaži = 19 KN (2,5 EUR)
  • mala pizza na plaži = 54 KN (7,2 EUR)
  • magnum sladoled = 24 KN (3,2 EUR)
  • pijača aperol spritz na plaži = 56 KN (7,4 EUR)
  • palačinka z nutelo na plaži = 35 KN (4,7 EUR)
  • pomfri na plaži = 30 KN (4 EUR)
  • chicken nugets na plaži = 50 KN (6,6 EUR)
  • mango&ananas&banana smuti = 44 KN (5,9 EUR)
 • wc na plaži = 5 KN (0,7 EUR)

Nikar ne pozabite na turistično zdravstveno zavarovanje za tujino – midva prisegava na CORIS.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: