Preskoči na vsebino

ITALIJA: Filmsko lepa prelaza v Dolomitih – Giau in Pordoi

Dan je bil dolg tudi za najin tempo, saj sva najprej zjutraj obiskala z gondolo goro Lagazuoi Piccolo s prelaza Falzarego, nato naredila čisto pravo čudovito hribovsko turo okrog jezera Croda, za popoldanski del dneva pa sva še prevozila dva najlepša prelaza v Dolomitih in se odpeljala do Val Gardene, kjer sva tudi prenočila. Čudovita ovinskasta vožnja po prelazih, mimo idiličnih vasic in z neverjetnimi razgledi na vse strani neba. Raj na Zemlji za motoriste, kolesarje in avtomobiliste. Žal pa so tokrat ceste in vasice samevale!


PRELAZ GIAU (PASSO GIAU)

Prvi postanek sva imela na vrhu prelaza Giau, od koder so prekrasni razgledi na vse strani neba. Na vrhu je tudi koča z dobro ponudbo hrane in pijače. Na Passo Giau je najbolj znameniti pogled seveda na južno stran gore Nuvolau. Malce sva se sprehodila, sicer pa občudovala rumene travnike, zelena pobočja in čudovite vrhove. Dolomiti so res posebni v vseh pogledih. Še posebej pa v lepem vremenu, ki nama je res služilo.


VAS COLLE SANTA LUCIA

Z vožnjo sva nadaljevala proti drugemu prelazu po seveda zelo ovinskasti cesti. Ustavila sva se ob cesti v idilični vasici Colle Santa Lucia in si privoščila kratek počitek z izjemnim pogledom na goro Pelmo in slovito Civetto.


PRELAZ PORDOI IN PIZ BOE

Kmalu sva se pripeljala mimo znanega smučišča v Arabbi na prelaz Pordoi. Nad prelazom se na severni strani bohoti čudoviti Piz Boe z 3.152 metri. Z gondolo se lahko peljete povsem na vrh, od koder je zagotovo fantastičen razgled. Na vrhu prelaza nekaj gostinske ponudbe.


OVINKASTA CESTA DO VASI SELVA DI VAL GARDENA

Sledila je samo še ovinkasta s pogledom na slovito Marmolado (3.343 m) in njen ledenik. Še vožnja do vasi Selva di Val Gardena, kjer sva imela rezervirano tudi prenočišče. Tokrat se je videl že avstrijski pridih, tako da je bila nastanitev precej bolj osnovna in dotrajana, a sva bila tako zelo utrujena od celega dneva, da sva že pred deveto zvečer zaspala.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 121 EUR

  • kosilo v koči Lago di Croda = 29 EUR
  • nočitev z zajtrkom v Garni Ortles Val Gardena = 89,10 EUR
  • turistična taksa = 2,90 EUR

Prevoženi km = 90 km

Nikar ne pozabite na turistično zdravstveno zavarovanje za tujino – midva prisegava na CORIS.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: