Preskoči na vsebino

ITALIJA: Na vrh Secede (2.519 m) po izjemen razgled v Dolomitih

Kljub dotrajani postelji sva izjemno dobro spala in zjutraj naju je pričakal v jedilnici odličen zajtrk, ob katerem sva hitro pozabila na slabo kakovost nastanitve. Vse je bilo hitro poplačano. Zunaj je bilo precej oblačno in megle so se vlekle čisto po dolini. Gledala sva vremensko napoved in se odločala, kako bova preživela dan. Jaz sem močno stiskala pesti za še en prečudovit sončen in jasen dan visoko v gorah. Odpeljala sva se do gondole Col Raiser v Val Gardeni in še vedno čakala, da se vsaj malce razjasni. In sva dočakala. Skok na gondolo, ki prihrani kar 600 m višinske razlike, nato pa urno pot pod noge do vrha Secede (2.519 m). Do vrha je dodatnih 580 višincev in dobro uro hoje. Ves čas vas spremlja krasen razgled na vse strani neba, ker hodite po travniških pobočjih. Na vrhu pa prekrasen razgled daleč v avstrijsko gorovje in seveda na špičake Mittag-Scharte, Fermede, Odlo in najvišji Sass Rigais. Vrnila sva se po krožni poti mimo še dveh špičastih skal Pieralongia in po cvetočih travnikih nazaj do zgornje postaje gondole. Prečudovit dan!


GONDOLA COL RAISER

Po odličnem zajtrku sva se odpeljala nekaj minut do spodnje postaje gondole Col Raiser, ki vam bo prihranila 600 metrov višinske razlike. Če imate več časa, se na vrh Secede odpravite peš, ker je res odlična planinska tura. Midva sva imela na voljo le nekaj ur pred vožnjo domov, zato sva si skrajšala pohodniški del. Gondola vas pripelje do zgornje postaje, od koder sva midva potem nadaljevala peš do vrha Secede.


DO VRHA SECEDE

Poti so dokaj dobro označene, čeprav je ravno na začetku malo slabše. Greste po poti mimo velike table, dokler ne pridete do prvih oznak in pri oznakah se držite pot številka 1. Pot se strmeje vzpenja mimo travnikov in pašnikov, vseskozi pa vas spremlja razgled v dolino in seveda na vse hribovje, ki vas obdaja. Kmalu sva prisopihala do Baite Troier, ki je filmska. Ležalniki, klopi, alpake, namizni tenis, gugalnice. Vse urejeno v piko. Kar žal mi je bilo, da ni že čas kosila. Razgled pa “da dol padeš”. Od tukaj sva se midva še vedno držala poti številka 1, ki vas pelje ob vznožju do vrha Secede. Pot je položna in končno lahko začnete uživati v razgledu. Na vrhu Secede pa je noro lep razgled v vse smeri neba. Seveda najlepši na bližnje špičake, v daljavo pa na vse najvišje avstrijske vrhove z ledeniki in snegom. Družbo so nama delali svizci, ki so veliki in zelo ljubki.


ŠPIČASTI SKALI PIERALONGIA

Nadaljevala sva čisto po grebenu do poti številka 6 in potem nadaljevala po poti številka 2B, ki vodi nekoliko višje od Baite Troier do koče Pieralongia, kjer sta tudi dve zelo fotogenični špičasti skali posebnih oblik. Do koče sva prišla precej hitro, naredila kratek postanek in se naužila prekrasnih lepot narave.


NAZAJ DO KOČE COL RAISER NA KOSILO

Po dokaj široki makadamski cesti sva se samo še sprehodila do koče pri zgornji postaji gondole Col Raiser in si naročila zasluženo kosilo pred spustom z gondolo v dolino in dolgo vožnjo čez Avstrijo nazaj domov.


Osnovne informacije:

 • Izhodišče: Rifugio Odle/Col Raiser (2.080 m)
 • Najvišja točka: Seceda (2.519 m)
 • Višinska razlika po poti: 579 m
 • Čas: hoja 1h 30min do vrha Secede, 1 h potem nazaj naokrog
 • Težavnost: nezahtevna in lepo označena pot

Celotni stroški dneva za 2 osebi = 113,10 EUR

 • parkirišče 5 ur pri gondoli Col Raiser = 5 EUR
 • povratna vozovnica za gondolo Col Raiser = 42 EUR
 • kosilo na koči Col Raiser = 34,80 EUR
 • cestnina Italija = 1,30 EUR
 • diesel do doma = 30 EUR

Prevoženi km = 350 km

Nikar ne pozabite na turistično zdravstveno zavarovanje za tujino – midva prisegava na CORIS.

1 komentar »

 1. Samo dve stvari sta me zmotili v zapisu.
  Če je bilo do spodnje postaje gondole par minut sta najbrž bivala v Selvi ali st. Cristini.
  Ker te kraje obiskujem že kar debelo dobo let res ne vem kje sta lahko naletela na slabo nastanitev. Poti po dolomitih so vrhunsko označene tudi na secedi. Sicer je pa seceda vrh Oz travnata planota Oz smučišče ki je prepredeno s potmi in skozi dostopno očesu tako da tudi če greš offroad do vrha se nimaš kje zgubiti Oz ugotavlja ali je dobro označeno ali ne.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: