Preskoči na vsebino

JORDANIJA 2021: Kdaj, zakaj in kako?

Jordanije nikakor ni bilo v popotniškem planu za leto 2021. V koronskem letu sva že trikrat potovala (Maldivi, Sejšeli in Egipt), kar je bilo povsem dovolj z vidika letnih popotniških planov. A se je povsem ob koncu leta nepričakovano pojavila priložnost, ki sva jo res na hitro izkoristila. Vsekakor pa sem si od nekdaj neizmerno želela obiskati Jordanijo. Še v torek zjutraj nisva imela plana sploh kam odpotovati, niti nisva imela odobrenega dopusta. A sva vseeno v soboto bila že spakirana in popoldne tudi že odpotovala. Vse sva uredila v pičlih treh dneh, četudi ob teh veliko bolj zakompliciranih potovalnih časih. Jordanija je res prekrasna dežela – odlična hrana, prijazni ljudje, izjemna narava in seveda nepozabna čudovita zgodovinska mesta, med katerimi zagotovo izstopa Petra. Z eno besedo – nepozabno!


KDAJ?

Potovanje v Jordanijo sem si vedno želela izvesti v bolj prijaznih mesecih za potovanje – april, maj, oktober, november. A se je pokazala drugačna priložnost in sva jo izkoristila ter tako potovala v “neprijaznem” decembru. Pa sploh ni bil tako neprijazen kot se zdi na prvi pogled. Ker sva se za potovanje odločila pičle 3 dni pred odhodom, sem lahko preverila že vreme za naslednjih 10 dni. In napovedano je bilo sončno in zelo lepo vreme, kar mi je dalo še več poguma za izvedbo potovanja. Zavedala sva se zelo nizkih temperatur ponoči in tudi tu in tam podnevi, zato sva s seboj vzela zelo topla zimska oblačila. V resnici sva potrebovala vse, od kratkih rokavov pa do puhovke, kape in zimskih rokavic. Slednje seveda veliko bolj kot prvo. Temperature so se gibale od neprijazne ničle pa nekje tudi do 20 st. Celzija. Sicer pa sva imela zelo lepo vreme, sončno in krasno za ta letni čas. Zadnji dan je res močno deževalo na poti iz Wadi Ruma do Ammana, ampak ker sva bila v avtomobilu in samo vozila naju to sploh ni motilo. Zavedati se morate še nečesa. Če potujete v teh zimskih mesecih, potem je dan res kratek. Zdani se okrog sedme ure in znoči ob štirih, zato morate previdno tempirati vse oglede, saj se znamenitosti zaprejo in nimate prav dosti izbire na prostem za oglede. Po najinem mnenju je potovanje konec decembra bilo super, ker je bilo manj obiskovalcev.


ZAKAJ?

V Jordanijo vsi potujemo z enim ali več razlogi, ki so si vsi enaki. Na prvem mestu je zagotovo zgodovinsko mesto Petra, ki se znajde zelo hitro na seznamu vsakega popotnika. Mene je zelo vleklo tudi Mrtvo morje in seveda namakanje v njem. Celotna izkušnja je res edinstvena. Vedno naju pritegnejo puščave. Vožnja in spanje v puščavskih šotorih pod zvezdami je vedno čudovita in nepozabna izkušnja. Jordanska puščava Wadi Rum je res nekaj posebnega. Potem so tukaj še druga zgodovinska mesta – Jerash, Umm-Qais, Madaba in Amman, ki so prekrasna in tudi dobro ohranjena. Jordanija navduši z odlično hrano in neverjetno prijaznimi ljudmi na vsakem koraku. Čudovito je bilo tudi namakanje v naravnih vrelcih in vožnja po slikoviti hriboviti pokrajini.


COVID?

Za Jordanijo sva se odločila tudi zato, ker je sedaj to ena redkih destinacij na svetu, kamor se sploh da kolikor toliko normalno potovati. Jordanija ima sicer dva pogoja za vstop in sicer negativen PCR test ob krcanju na letalo in potem še takoj PCR test na letališču, preden sploh vstopiš v državo.

 • ODHOD V JORDANIJO:
  • Ob najinem potovanju si potreboval za vstop v Jordanijo negativen PCR test (ne glede na cepljenje!), ki je ob prihodu v državo star največ 72 ur. Pravila se spreminjajo, zato jih vedno sami preverite!
  • Midva sva ga naredila v Šenčurju, kjer je cena 100 EUR / osebo.
  • Za vstop v Jordanijo je potrebno že doma izpolniti obrazec na spletni strani https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/ in ob tem je potrebno vnaprej plačati za PCR test ob prihodu v Jordanijo (36 EUR / osebo). Dodati je treba tudi dokazilo o cepljenju (če ga imate) in obvezno negativnem PCR testu. Ko urediš, prejmeš QR kodo, s katero potem narediš test takoj ob prihodu.
 • NA LETALU IN LETALIŠČU BUDIMPEŠTA:
  • Na letališču v Budimpešti in med letom v Jordanijo je potrebno ves čas nositi kirurško zaščitno masko. Letalo je bilo polno do zadnjega sedeža.
 • V JORDANIJI:
  • V Jordaniji imajo na letališču res super poskrbljeno, saj je takoj ob izhodu vsaj 25 mest za PCR testiranje vseh prispelih potnikov. Pokažeš tisto QR kodo in dobiš potem na Whats Up čez 2-3 ure že rezultat. Vmes se lahko normalno giblješ kjerkoli po državi. Dobiš tudi QR kodo, kjer te čaka rezultat testiranja. V glavnem, supersko. Plačal si pa tako in tako že doma pred odhodom.
  • V Jordaniji je glede korone bolj ali manj sproščeno vzdušje. V nastanitvah so sicer priporočljive maske, ampak nihče ne teži. Na prostem mask ne nosijo. Midva sva bila večinoma kar zelo na “free” tudi znotraj hotelskih nastanitev.
  • Negativnih izkušenj nisva imela in tudi ni bilo prav nikjer videti kaj veliko od “korone”.
 • ODHOD IZ JORDANIJE DOMOV:
  • Ker sva letela na Madžarsko, sva za domov potrebovala bodisi potrdilo o cepljenju bodisi negativen PCR test.
  • Naredila sva ga v hotelu v Ammanu zvečer pred odhodom domov. Vse sva se dogovorila na recepciji in to je v Jordaniji kar normalna praksa. Prišel je doktor v hotel in nama naredil test. Čez 3 ure sva na WhatsUp dobila rezultate. Cena testiranja na osebo je bila 25 JOD (32 EUR).
  • Težav ob vstopu na Madžarsko in na letališču v Budimpešti nisva imela nobenih.
 • PRIHOD V SLOVENIJO:
  • Navodila se vsak dan spreminjajo, zato jih spremljajte na vladnih spletnih straneh (če si jih boste znali sploh raztolmačiti). Takrat ni bilo posebnih omejitev, imela pa sva tudi opravljen PCR test, tako da ni bilo nobenih težav.

KAKO?

Iz Budimpešte imate dve odlični direktni povezavi z nizkocenovcema Wizzair in Ryanair. Ker sva letalski karti kupovala le 3 dni pred odhodom, so bile le-te na Wizzairu več kot dvakrat dražje od Ryanairovih. Vedno primerjajte obe ceni in seveda izberite cenejšo, ker razlik praktično ni. Dobre tri ure poleta in že si na cilju. Več kot odlično! Po Jordaniji sva naredila road trip z najetim avtomobilom, ki sva ga imela od začetka do konca potovanja.

 • LETALSKE VOZOVNICE
  • Šele v torek zjutraj sem se spomnila, da bi v soboto lahko potovala v Jordanijo. Zjutraj pred odhodom v službo sem pogledala letalske karte in cene, nato sva si v službah uredila dopust med novoletnimi prazniki in zvečer sva letalski karti tudi kupila. Cenejše so bile od Ryanaira in sicer sva za letalski vozovnici iz Budimpešte do jordanskega Ammana skupaj odštela 555 EUR oz. 277 EUR/osebo. To sta letalski karti z vključeno ročno prtljago in dodatno ročno prtljago z 10 kg.
  • Letalskih kart tokrat nisem zavarovala za riziko odpovedi, ampak sva tvegala z morebitnim neodhodom z izgubo denarja. Ampak se je k sreči super izšlo.
 • ZAVAROVANJA ZA TUJINO
  • Že več kot desetletje prisegava na turistično zavarovanje za tujino z asistenco Coris. Zakaj? Preberi tukaj.
  • POZOR! Meni je bilo najbolj pomembno, da imam kritje od trenutka, ko stopim na letalo popolno kritje za COVID in to Coris ima vključeno. Covid tretirajo kot običajno bolezen. Bodite pazljivi pri sklepanju zavarovanj za tujino! Iz prve roke vem, da pri CORISU vse štima (in pri nekaterih drugih naših zavarovalnicah NE, čeprav to trdijo ob nakupu; bodite pozorni na drobni tisk) in greste tudi sedaj brez skrbi na pot v tujino.
  • NUJNO PAZITE! Ker so v svetu včasih tudi visoke cene že osnovne (kaj šele zapletene) zdravstvene oskrbe, je nujno TROJNO KRITJE MULTIRISK DRUŽINSKEGA ZAVAROVANJA ZA TUJINO, kar je tudi najvišje kritje, ki ga lahko sploh pri Corisu plačate. In po telefonu so mi na Corisu zagotovili, da po mnogih letih izkušenj je zavarovalna vsota v višini 100.000 EUR dovolj visoka, da rešijo vsak vaš primer kjerkoli po svetu. In v tem primeru bova na poti brezskrbi, da bi morala ob malo bolj kompleksni nesreči prodajati svoje premoženje.
Coris 3
 • PREVOZ MED KRAJI V JORDANIJI
  • Ves čas potovanja sva imela najet avto in sicer čez aplikacijo Rentalcars sva najela pri agenciji Dollar, s katerimi imava običajno dobre izkušnje. Avto sva najela že na letališču takoj po pristanku in ga pred odhodom domov na letališču tudi vrnila. Za najem malce večjega avtomobila za 4 osebe sva odštela 203 EUR, kar pomeni dobrih 25 EUR/dan. Dobila sva precej nov in popolnoma opremljen Chevrolet Cruze, tako da sva bila res zadovoljna tako z ponudnikom kot tudi z avtomobilom. Pred prevzemom avto dobro poglejte in zapišite vse poškodbe, ker ga na koncu kar dobro pogledajo.
 • VSTOPNA VIZA
  • Za Jordanijo slovenski državljani potrebujemo vizum. Dobite in plačate ga ob prihodu na letališče na posebnem okencu, preden greste naprej do kontrole. Viza stane 40 JOD (cca. 50 EUR). Ampak pozor: če kupite pred odhodom po spletu Jordan Pass, imate vizo vključeno v ceno Jordan Passa. Torej se nakup Jordan Passa po spletu pred odhodom izredno izplača, ker praktično pokrije že vizo in vstopnino za Petro. Vključeno pa imate še veliko več.
  • Potni list mora biti ob vstopu veljaven še najmanj 6 mesecev.
 • PRENOČEVANJE
  • Ker sva imela zgodnji let v Amman, sva eno noč prenočila blizu letališča v Budimpešti in sicer sva za nočitev z zajtrkom odštela 55 EUR.
  • V Jordaniji sva imela skupno 7 nočitev in v vseh krajih sva imela super prenočitve. Večinoma sva si izbirala izjemno lepe in dražje nastanitve, saj sva želela imeti v sobah dobro gretje. Pozimi je to več kot dobrodošlo, saj nobena zgradba nima veliko izolacije in cenejše sobe so večinoma grozljivo mrzle. Imajo sicer klime, a so zelo slabo delujoča in ne pregrejejo cele sobe. V toplejših mesecih seveda nimate teh težav in lahko izbirate veliko cenejše nastanitve.
  • Skupaj za sva za vse nastanitve za dve osebi z zajtrkom odštela 764 EUR oziroma 109 EUR na dan za nočitev v povprečju.
  • Prenočitve se seveda najdejo v vseh cenovnih okvirih.
 • DENAR IN VALUTA TER DVIGOVANJE DENARJA
  • V Jordaniji imajo svojo valuto in sicer Jordanski Dinar (JOD).
  • Tečaj je bil pri najinem obisku 1 EUR = 0,8 JOD.
  • Lokalno valuto sva dvigovala na bankomatih. Najprej na letališču, potem pa še vmes. Provizija za dvig je bila slabe 4 EUR.
  • V nastanitvah in marsikje sva vse lahko plačevala s kreditnimi karticami, kar je bilo super.
 • TELEFONSKI SIGNAL IN WI-FI
  • Telefonski signal sva imela čisto povsod in v vseh nastanitvah sva imela tudi dober wi-fi.
  • Puščava Wadi Rum nima telefonskega signala in tudi nisva imela wi-fi ja.
 • CEPLJENJA
  • Za obisk Jordanije ni potrebnih nobenih posebnih cepljenj.
  • Priporočljivo je običajno cepljenje za TETANUS, TIFUS, STEKLINA in HEPATITIS A IN B, ki velja tudi za celoten razviti svet.
  • Več podrobnosti si lahko preberete tukaj.
 • VARNOST
  • Jordanija je izredno varna država in destinacija za potovanje. Na vsakem koraku se boste počutili izredno varno. Tudi na bolj odročnih krajih se nikolil nisva počutila slabo. Res prijazni, nič vsiljivi in zelo dobrosrčni ljudje. Tudi policaji in vojaki na kontrolah so izredno lepo vedno pokramljali z nama in nama vedno zaželeli dobrodošlico in lep preostanek dneva.
 • ZNANJE TUJEGA JEZIKA
  • V Jordaniji vsi lepo govorijo angleško, tako da boste z nekaj znanja angleščine zelo dobro shajali na poti.
  • Če pri tem še niste vešči, vas lahko za na potovanje zelo hitro naučijo nekaj osnov angleščine v Jezikovnem mestu.

2 Comments »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: