Preskoči na vsebino

EGIPT 2021: Načrt potovanja (8 dni)

Egipt sva imela vedno v najinem potovalnem načrtu, a sva si potovanje vedno puščala za posebno priložnost. Nikakor pa nisva imela v planu samo počitnic na plaži, ampak tudi ogled največjih znamenitosti. Gre za dokaj nezahtevno potovanje oziroma počitnice, kar pomeni, da se za pot lahko odločimo res zadnji trenutek. To sva tudi midva izkoristila v tej čudni situaciji s Covidom, ko iz danes na jutri vse države spreminjajo pravila. Osnovni namen potovanja v Egipt so bile piramide v Gizi in grobnice ter templji v Luksorju. Okrog tega sva nato zgradila še malce oddiha v Hurgadi, saj sva do tja imela odličen direkten let iz avstrijskega Gradca. Potovala sva skupaj 8 dni prvi teden novembra in na poti zamenjala tri lokacije. Bile so še ene super počitnice z navdušujočimi zgodovinskimi ogledi. Priporočam!


PRED POTOVANJEM: Kdaj, zakaj in kako?

V Egipt sva se odpravila prvi teden novembra in sicer sva potovala 8 dni (30.10. – 6.11.2021). Egipt je zelo vroča destinacija, zato je najbolje potovati med oktobrom in marcem. Takrat so v Egiptu temperature znosne in lahko brez posebnih izzivov cel dan raziskujete zgodovinska mesta.

Egipt naju nikoli ni privlačil kot morska destinacija, ampak le kot zgodovinska destinacija. Zagotovo se na listi vsakega popotnika znajdejo piramide v Gizi in kraljeve grobnice v Luxorju. Pri nama ni bilo nič drugače. Zaradi ugodne cene čarterskega poleta v obalno Hurgado, pa sva oba ogleda združila še z martinčkanjem v čudovitem obalnem resortu in kopanjem v Rdečem morju. Zelo kratko potovanje, a ravno dovolj za ogled najlepših znamenitosti Egipta.

Preberi cel članek


PRENOČIŠČA NA POTI

Na najinem kratkem 7-dnevnem potovanju po Egiptu sva na poti zamenjala 3 hotele. Najprej sva se namestila v lepem 5-zvezdičnem resortu v zalivu Makadi v Hurgadi. Izjemno lepo, urejeno in odlična lokacija. Nato sva eno noč preživela v Gizi, v zelo osnovnem in res poceni hotelu tik ob piramidah. Hotel je bil res osnoven, a za eno prespano noč čisto v redu. Imel je tudi na strehi teraso, s katere sva občudovala mestni utrip, imela pogled na piramide ter si ogledala nočno predstavo ob piramidah. Naslednja lokacija je bil Luksor. Izbrala sva spanje na zahodnem bregu reke Nil in sicer med domačini v stari tradicionalni hiši. Uau, to pa je bila prava lepotica. Na ulicah ob hotelu so še vedno kmetije in hlevi. Izjemna arhitektura, lepa terasa, solidne sobe in čisto v redu kopalnica. Izjemno zadovoljna sva bila z lastnikom, ki nama je res priskrbel najboljšega vodiča za ogled znamenitosti. Za konec sva se vrnila v Hurgado v najin že poznani resort, le da sva tokrat izbrala še boljšo sobo, v kateri so samo odrasle osebe. Soba je bila že kar preveč za naju, a vseeno za dve noči je bila več kot izvrstna. Za vse nočitve z zajtrkom oz. v Hurgadi All Inclusive ponudbo sva odštela 646 EUR oz. 92 EUR / nočitev.

Preberi cel članek


HRANA NA POTI

Na kratkem potovanju po Egiptu sva preživela le 7 dni, ki pa so vseeno bili precej raznoliki. Začela in končala sva potovanje v prekrasnem 5-zvezdičnem resortu v Hurgadi, nato pa vmes preživela 4 dni med domačini in si ogledovala zgodovinske znamenitosti v Gizi in Luksorju. Hrana na poti je bila odlična od začetka do konca. Ker sva bivala v izjemno lepem in tudi ne prav ugodnem resortu, je bila hrana res izvrstna. V ceni sva imela vključeno vse, kar je pomenilo tri glavne samopostrežne obroke, vmesne prigrizke, vso pijačo in tudi vse alkoholne pijače skozi cel dan. Izbira je bila izjemna in tudi hrana nadvse okusna, tako da lahko resort samo pohvalim. V Gizi sva bivala v domačem hotelčku in si tam privoščila praktično samo pico na hitro za vogalom in domačo večerjo na strehi ter potem zjutraj domač zajtrk. V Luksorju sva se vseeno bolj razvajala z domačimi dobrotami ob vseh obrokih, ki so bili prav smešno poceni. Nobenega obroka si nisva mogla predstavljati brez egiptovskega kruha (Aeš baladi), ki je temelj njihove kuhinje. Pšenična moka, sol, voda in pečen v krušni peči. Med peko na vročini se napihne kot balon, potem pa se nazaj spusti med hlajenjem. Za hrano na poti izven resorta sva odštela le 96 EUR, a seveda glavna cena se skriva v ceni za hotelski resort, v katero sva imela vključeno vso hrano in pijačo. Njamnjam.

Preberi cel članek


VSI STROŠKI POTOVANJA

Za kratko potovanje po Egiptu sva sicer računala na manjše stroške, a sva si na koncu privoščila res odličen resort in tudi izjemna vodiča tako v Gizi kot tudi v Luksorju. In ni nama žal. Združila sva izjemne počitnice z zgodovinskimi ogledi, kar sva si tudi najbolj želela od Egipta. Za celotno potovanje sva skupaj odštela 2.896 EUR oz. 1.448 EUR na osebo. K dražjemu potovanju in višjim stroškom so seveda pripomogli tudi polet iz avstrijskega Gradca in vsi PCR testi, ki jih morava oba opravljati za potovanje. Nisva gledala na cene, nisva se cenkala in videla sva vse, kar sva si želela od rane mladosti. Dandanes tako in tako ne veš, kdaj boš sploh lahko naslednjič sedel na letalo, zato ni vredno gledati na vsak Evro. Ampak samo uživati in se prepustiti popotniškim užitkom.

Preberi cel članek


CELOTEN NAČRT POTOVANJA (8 DNI)

IZ GRADCA DIREKTNO V HURGADO (1. dan)

Za kratko potovanje v Egipt sva se praktično odločila tik pred zdajci. Imela sva še v planu enotedenske počitnice okrog prvega novembra, vendar sva z izbiro destinacije res dolgo čakala. Potovanje sva si organizirala sama. Pri izbiri destinacije naju je praktično najbolj prepričal direkten let do Hurgade iz avstrijskega Gradca. Štiri ure poleta in že si na cilju. V teh časih nama je to dejstvo izrednega pomena. Polet je bil zelo lep, ker smo leteli dopoldne in ob obali Jadranskega morja sem lahko skozi okno spremljala hribovito Črno Goro in Albanijo. Grčija je bila žal v oblakih, medtem ko je seveda Egipt zopet blestel. Brez posebnosti sva vstopila v državo, taksi pa naju je odpeljal v prekrasen resort. Hitro na kosilo, nato pa martinčkanje na plaži in skok v toplo Rdeče morje. Super občutek!

Preberi cel članek


SNORKLANJE V ZALIVU MAKADI (2. dan)

Novembra v Hurgadi velja pravilo rana ura, zlata ura. Dan je kratek, zato ga je treba izkoristiti. Odličen zajtrk, nato pa na ležalnik na plaži. Izjemno nama je ustrezalo samo martinčkanje na soncu, ki naju je le nežno božal. In čudovito snorklanje pred in po kosilu s hotelskega pomola. Sicer pa brezdelje in strmenje v lepo modro morje. V resortu je sicer kup aktivnosti in različnih možnosti, a nama je najbolj ustrezalo početi “nič”. Po napornih tednih in mesecih se res prileže tudi takšen dan.

Preberi cel članek


SONČNI ZAHOD OB PIRAMIDAH V GIZI (3. dan)

Sredi dneva sva imela notranji let iz Hurgade v Cairo, zato sva lahko še v miru pojedla zajtrk in uživala nekaj zgodnjih ur ob sprehodu na plaži. Do letališča sicer ni daleč, a sva vseeno morala biti dovolj zgodaj. Letališče za notranje domače lete je zelo majhno in tudi vsi postopki so tekli brez posebnosti. Let v Kairo traja eno uro. Na letališču naju je že čakal najin taksi do hotela v Gizi, ki sva ga imela neposredno ob znamenitih piramidah. Prispela sva do najinega skromnega hotela v času kosila, zato sva si na sosednji terasi privoščila pico s pogledom na vse štiri čudovite piramide. Videti piramide v Gizi je nekaj res najlepšega na svetu. Popoldne sva samo opazovala dogajanje okrog piramid, življenje na strehah domačinov in si odpočila oči na prečudovitem sončnem zahodu. S terase hotela sva zvečer poslušala in gledala tudi večerno predstavo osvetljenih piramid. Čudovito!

Preberi cel članek


PRVE PIRAMIDE IN NEKROPOLA V GIZI (4. dan)

Dan sva začela zgodaj ob zajtrk na terasi s pogledom na piramide. Kaj kmalu sva imela že dogovorjeno celodnevno turo z vodičem po vseh znamenitostih v okolici Gize. Vodič in voznik sta bila izjemna. Dogovorili smo se, da začnemo na začetku zgodovine, zato da bova na koncu dneva razumela slavno Keopsovo piramido. Začeli smo v Sakari in si ogledali Džoserjevo piramido in muzej Imhotep, nato pa si ogledali grobnico Mereruka in vstopili v piramido Teti. Sledila je vožnja v Dashur, kjer smo si ogledali Zlomljeno in Rdečo piramido. Zdaj sva bila pripravljena na vsebino piramid v Gizi in za konec smo si ogledali Keopsovo piramido, se odpeljali na lepo razgledno točko ter za konec čudovito sfingo in tempelj. Pozno popoldne naju je taksi odpeljal na letališče v Kairo, od koder sva poletela v Luxor.

Preberi cel članek


LUXOR – VELIČASTNE GROBNICE IN TEMPLJI (5. dan)

Pred nama je bil dan, ki sva si ga oba zamišljala že od rane mladosti. Kdo si ne želi videti egipčanskih grobnic in templjev v znamenitem Luksorju? Tudi pri nama je bila to izredno velika želja. Zgodnji zajtrk na terasi najinega hotela, nato pa z izjemnim vodičem na celodnevni izlet po Luksorju. Že prejšnji dan smo se dogovorili za vsebino, tako da smo naslednji dan samo še izpeljali nepozaben, a zelo naporen dan. Začeli smo v Dolini kraljev s prečudovitimi grobnicami, si ogledali veličasten Tempelj kraljice Hačepsut in spominski tempelj Ramzesa II. Pred kosilom smo se ustavili še pri Memnonovih kolosih, nato pa z znamenito ladjico prečkali Nil. Na vzhodnem bregu smo si ogledali ogromna templja v Karnaku in Luksorju ter zaključili s pogledom na avenijo Sfing, ki so jo pripravljali na veličastno otvoritev. Po celodnevnem izletu sva bila popolnoma izmučena, a presrečna, saj sva si oba uresničila veliko željo. Nepozabno!

Preberi cel članek


Z AVTOM NAZAJ V HURGADO (6. dan)

Po odličnem zajtrku v Luksorju sva si najela osebni avto in se odpeljala v Hurgado. Taksi sva si najela v najinem hotelu, saj morajo prijaviti gibanje turistov po cesti z domačini. Vmes smo imeli kar nekaj cestnih kontrol vojske in policije, ki skrbijo za varnost turistov. Vožnja je trajala dobre tri ure in večinoma poteka po hitri cesti oziroma skozi manjša mesta. V najin hotel sva prispela okrog kosila, kar je bilo ravno prav. Tokrat sva si rezervirala dve noči v istem resortu kot na začetku, le da sva tokrat izbrala še višji standard nastanitve in je namenjen tudi samo odraslim. V tem delu smo imeli svojo restavracijo, svoje bazene in svoje ležalnike na plaži, ki so tik ob pomolu za snorklanje. Popoldne sva uživala na plaži, se kopala in občudovala lep sončni zahod.

Preberi cel članek


RAZVAJANJE V ZALIVU MAKADI (7. dan)

Še zadnji dan sva uživala in se sproščala po napornih zadnjih dneh. Sprehodi po plaži, kopanje, snorklanje, lep sončni zahod in odlična nastanitev. Vse to je seveda spremljala tudi odlična hotelska hrana in vsa ponudba. V ceni sva imela vključeno vse, tako da res nimaš čisto nobenih zadržkov ali skrbi. Samo uživanje pred nočnim odhodom nazaj domov pred mrzlimi, meglenimi in mračnimi zimskimi meseci. Preživela sva res ene krasne počitnice.

Preberi cel članek


POLET IZ HURGADE V GRADEC (8. dan)

Iz Hurgade sva poletela skoraj sredi noči s Corendon Airlines proti avstrijskemu letališču Gradec. Iz hotela smo se s taksijem odpeljali že ob enih ponoči na letališče in malo pred četrto uro zjutraj smo poleteli v Gradec. Štiri ure leta in že smo v Gradcu. Z negativnim PCR testom sva brez težav vstopila v Avstrijo, nato pa se z avtomobilom odpeljala domov. Preživela sva krasne enotedenske počitnice z združitvijo zgodovine in počitka.

Preberi cel članek


ZA KONEC…

Kratko, a sladko bi opisala. Egipt je zagotovo ena najbolj zanimivih destinacij z vidika zgodovinskih znamenitosti. Tudi letalske povezave so odlične, tako da res ni kaj odlašati s potovanjem. Časovno sva imela ravno prav tempirano, a to velja za naju, ki sva res zelo aktivna. Potovanje sva izvedla brez kakršnekoli težave, sva pa res bila pazljiva pri najemu taksijev in vodičev. Za to sva bila pripravljena plačati več. Ker Egipt je vseeno Egipt in na ulici vam domačini sicer ne bodo dali prav veliko miru. Kvečjemu obratno. Preživela sva super počitnice, brez gneče zaradi Covid situacije in tudi brez posebnosti na poti. Super!

4 Comments »

  1. Do Gradca , na začetku sta se peljala z organiziranim prevozom in potem iz Dunaja do doma tudi?
    Sprašujem, ker nisem zasledila podatka in stroška.
    Lep pozdrav,
    Brina

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: