Preskoči na vsebino

JORDANIJA 2021: Kratek let iz Budimpešte v Amman (2. dan)

Super sva se naspala v hotelu pri letališču v Budimpešti. Res sva se pravilno odločila, da sva na pot šla včeraj popoldne. Tako sva se lahko zbudila ob normalni uri, si privoščila zajtrk in se v miru odpeljala do letališča. Tam sva si vnaprej rezervirala parkirišče po spletu in se prijavila na let. Oba sva prvič letela iz Budimpešte in moram priznati, da je letališče izjemno lepo in urejeno. Let je trajal tri ure in pol, tako da smo v Amman prispeli ob 13.30 po njihovem lokalnem času (+1 ura). Welcome to Jordan!


JORDANIJA IZ ZRAKA

Med letom sva lahko opazovala Jordanijo iz zraka, saj smo leteli podnevi. Prispeli smo z morja, zato sva lahko lepo videla hribovito pokrajino in reko Jordan ter njeno strugo, ki jo uporabljajo za kmetijske namene. Celotno porečje je več ali manj tudi edina obdelovalna površina za celo državo, zato izkoristijo vsak košček rodovitne zemlje. Zemljo je seveda treba namakati, zato poteka velik boj za vsako kapljo reke Jordan s sosednjim Izraelom. Vzhodni breg je Jordanija, zahodni breg pa Izrael. Namakanje in plenjenje vode je celo tako intenzivno v zgornjem delu, da praktično do Mrtvega morja ne priteče nič več vode. Hkrati sva videla kanjone in hribovito pokrajino ter mesta, ki ležijo visoko nad kanjoni. Vse to sva kasneje tudi prevozila. Bogati prebivalci pa si lahko ob svojih vilah celo privoščijo oljke oziroma gojijo sadje, medtem ko revnejši sloj živi v precej revnih nastanitvah.


PCR TESTIRANJE, VIZA, DENAR IN AVTOMOBIL

Ob nežnem pristanku je takoj sledilo PCR testiranje, pridobitev vize, dvig gotovine na bankomatu in prevzem najetega avtomobila. Vse to sva uredila v slabi uri in se odpeljala v Jerash. Avtomobil sva najela v agenciji Dollar skozi aplikacijo Rentalscars, ki jo običajno vedno uporabljava. Bili so izjemno prijazni, zelo hitro smo uredili vse potrebno in tudi dali so nama avtomobil, ki je bil brezhiben. Celo večji kot sva ga plačala in tudi z vso modernejšo opremo.


VOŽNJA V JERASH

V Jordaniji vozijo enako kot pri nas, tako da z vožnjo ni posebnih izzivov. Na cesti naju je presenetila gneča. Bila je nedelja, ki pa je pri njih prvi delovni dan, saj so prosti ob petkih in sobotah. Vozila sva le po njihovi šestpasovni obvoznici, ki pa je bila nabito polna. Veliko drenjanja, hupanja in tudi že prvi buc-buc od zadaj v naju s strani ene voznice, ki jo je bolj zanimal telefon kot vožnja. K sreči ni bilo nič, a vseeno. Slab začetek, dober konec. V Jerash do najine nastanitve sva se pripeljala pred temo, malo pretegnila noge, si naročila domačo večerjo in ob plinskem gorilniku klepetala z drugimi turisti. V Jerash pridejo vsi turisti le na dnevni ogled iz Ammana, zato je zelo malo turističnih nastanitev. Jaz sem vzela najboljšo in je bila sicer zelo osnovna, a naju je kar precej zeblo. Jaz se tudi ob klimi nisem in nisem mogla pregreti, četudi sem spala v smučarskem perilu in pižami ter nogavicah. Večerja je bila izjemna in tudi plinski grelnik mi je rešil življenje.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 866 EUR

  • parkirišče na letališču v Budimpešti = 34,9 EUR
  • voda na letališču Budimpešta = 7,8 EUR
  • kava, čaj in bananino pecivo na letališču Budimpešta = 7,9 EUR
  • povratni letalski vozovnici Budimpešta-Amman Ryanair = 555 EUR
  • najem avtomobila za 8 dni (Dollar) = 202 EUR
  • večerja v nastanitvi Jerash = 25,6 EUR
  • spanje Full Panorama to Archeological Site (NZ) = 20 JOS (31,1 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 0,8 JOD

Prevoženi km = 77 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: