Preskoči na vsebino

JORDANIJA 2021: Kanjon Moujib, grad Karak in nočna Petra (5. dan)

V kopanju v toplicah sva celo noč res dobro spala. Hotel je bil res precenjen, ampak samopostrežni zajtrk je bil pa več kot okusen. Po edini cesti sva se odpeljala iz kanjona s toplicami, na planoto in potem je sledila vožnja po planoti skozi vasi do panoramske razgledne točke nad kanjonom Moujib. Uau, kakšen razgled. Večjega kanjona še nisva videla, razen edinstvenega Grand Canyon v ZDA. Vijugasta strma cesta v kanjon in spet gor, nato pa vožnja do gradu Karak. Ogledala sva si ostanke in popila pri domačinih topel čaj. Sledila je vožnja do znamenite Petre. Seveda sem na ta trenutek čakala vse življenje, zato sva se takoj sprehodila po ozkem kanjonu do znamenite Zakladnice (angl. The Treasury). Še en veliki uauuuuu, res noro lepo. Nazaj ven do hotela na kosilu in zvečer ob 20h še enkrat peš ob lampijončkih do Zakladnice na nočno predstavo. Prelepo in edinstveno doživetje!


PANORAMA KANJONA MOUJIB

Po res odličnem spancu in še boljšem zajtrku sva se odpeljala z avtomobilom proti gradu Karak. Posebej sem načrtovala pot, tako da sva se peljala po kanjonu Moujib, ki je veličasten. Sploh pogled na kanjon s panoramske razgledne točke naju nikakor ni pustila ravnodušne. Ogromen kanjon in dih jemajoč razgled na celoten kanjon. Res prelepo in nikakor tega trenutka na potovanju po Jordaniji ne smete zamuditi, če vas navdušujejo panoramski razgledi. Sledila je vratolomna vožnja po kanjonu navdol, nato pa seveda še nazaj navzgor. Šele tako dobiš prave dimenzije kanjona. Na dnu vojska straži jez, saj je vsaka kaplja vode v Jordaniji izredno dragocena. Prijazno so naju pozdravili in nama zaželeli lep dan.


GRAD KARAK (KARAK CASTLE)

Najina naslednja postojanka je bil grad Karak, ki ga najdemo na lepi vzpetini, katero obkroža mesto. Grad Karak je zelo velik grad, katerega gradnja se je začela leta 1140. Dandanes grad obiščejo mnogi turisti Jordanije. Parkirala sva pred vhodom v grad in si ogledala ostanke gradu. Grad leži na lepi vzpetini, zato nudi tudi lep razgled. V sklopu gradu je tudi manjši muzej, ki sva si ga ogledala. Popila sva topel čaj in se odpravila na daljšo vožnjo proti Petri. Med vožnjo naju je spremljalo mnogo ogromnih vetrnic, s katerimi Jordanija pridobiva zeleno vetrno energijo.


ZNAMENITA PETRA (Unesco)

Znamenita Petra je bila mnoga leta na mojem seznamu popotniških želja in komaj sem čakala, da vstopim in zagledam prečudovito Zakladnico (angl. Treasury). V načrtu sva imela samo nočno Petro ob lampijončkih, a ker sva prispela v Petro še sredi dneva, sva se hitro namestila v najinem odličnem hotelu, nato pa se peš odpravila do Zakladnice. Najprej sva zamenjala svoje 2-dnevne karte iz Jordan Passa za prave vstopnice, hkrati si kupila dodatne vstopnice za “nočno Petro” in se po kanjonu odpravila do Zakladnice. Ko hodiš po kanjonu slabe pol ure, kar ne moreš pričakati tistega zadnjega ovinka, ko zagledaš čudoviti zaklad. Neprecenljivo lepo in kar ne moreš se nagledati te nabatejske mojstrovine iz 1. stoletja našega štetja. Gre za enega najbolj dovršenih templjev v Petri, ki je bilo mesto nabatejskega kraljestva. Struktura je bila izklesana v peščenjak od zgoraj navzdol. Domnevajo, da je bila zgradba mavzolej nabatejskega kralja Arete IV. Beduini s tega območja so ga v začetku 19. stoletja imenovali “Al-Khazneh” ali zakladnica, saj so verjeli, da vsebuje zaklade. Seveda so naju domači beduini zvabili za majhno doplačilo (9 EUR za oba) po bližnjici tudi na razgledno točko nad Zakladnico, kar je bil zagotovo vrhunec dneva. Pazite – dopoldne bodo za takšen podvig zahtevali tudi po 20 EUR na osebo, kar je seveda mnogo preveč. Do te razgledne točke pridete brezplačno tudi naokoli po precej daljši poti. Popila sva čaj z razgledom in uživala v trenutkih, ki sva jih dolgo čakala.


KOSILO V NAJSTAREJŠEM BARU

Po ogledu sva se vrnila do najnega hotela, ki sva ga imela povsem pri vhodu v Petro, kar je bilo več kot odlično. V najinem hotelu je tudi najstarejši bar na svetu – Cave Bar. Tam sva si privoščila kosilo, nato pa se malce odpočila, saj naju je čakala še večerna Petra, kar je pomenilo novih 5 km hoje po kanjonu do znamenite Zakladnice in nazaj.


NOČNA PETRA Z LAMPIJONČKI

Ogled nočne Petre ob lampijončkih (Petra by Night) ni vključen v Jordan Pass, zato si morate karto kupiti na licu mesta. Očitno gre za posebne predstave, ki jih organizirajo lokalci vsak ponedeljek, sredo in četrtek. Vstopnice kupite kar v hotelu pri domačinih in ne v Visitor Centru ali po spletu. Kart je vedno dovolj, ker imajo neomejeno število obiskovalcev. Vhod za nočni ogled Petre se odpre 15 minut pred 20. uro. Ko sva zagledala množico, naju je kar malce zbistrilo. Ampak najine hitre noge so bile dovolj hitre, da sva v trdi temi ob romantičnih lampijončkih prispela do Zakladnice tako hitro, da sva zasedla na odejah res odlično mesto v prvi vrsti. Tako sva lahko v miru opazovala in uživala pogled na stotine prižganih lampijončkov v tišini, ko so še drugi prihajali. Nabralo se je res veliko število obiskovalcev tudi za te koronske in zimske čase. Domačin pripoveduje zgodbo o Petri, nato so nam zaigrali na flavto pastirsko pesem in na koncu je Zakladnica pod reflektorji zažarela v vseh barvah. Vmes so nam postregli tudi s čajem. Čudovita in nepozabna izkušnja, ki je nikar ne izpustite, če vam čas to dopušča. Nama je bilo res všeč. Po isti poti sva se vrnila v hotel.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 247 EUR

  • čaj pri gradu Karak = 3 JOD (3,8 EUR)
  • grickalice in voda = 5 JOD (6,4 EUR)
  • vstopnina+čaj na razgledno točko na Zakladnico v Petri = 7 JOD (9 EUR)
  • čaj pri Zakladnici v Petri = 2 JOD (2,6 EUR)
  • club sendvič, meze, čaj = 22 JOD (27,5 EUR)
  • bencin = 30 JOD (38,6 EUR)
  • vstopnina Petra by Night = 34 JOD (43,6 EUR)
  • nočitev Petra Guest House Hotel (NZ) = 115 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 0,8 JOD

Prevoženi km = 280 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: