Preskoči na vsebino

JORDANIJA 2021: Gora Nebo, mozaiki v Madabi in Ma’in topli vrelci (4. dan)

Zbudila sva se v odličnem hotelu ob Mrtvem morju, kjer sva se končno malce tudi ogrela za spremembo. Po vrhunskem samopostrežnem zajtrku sva se odpeljala na Goro Nebo, kjer sva si ogledala mozaike in dobila pogled na “Obljubljeno deželo“. Med vožnjo sva opazovala pastirje ovac, ki živijo v zelo težkih razmerah. Z vožnjo sva nadaljevala do Madabe, kjer je v starem delu mesta veliko prekrasnih mozaikov. Sprehajalna pot vas pripelje od ene do druge znamenitosti, ki sva si jih v miru ogledala, ker ni bilo veliko turistov. Po toplem čaju sva se odpeljala do razgledne točke nad Mrtvim morjem in si v restavraciji privoščila odlično kosilo z razgledom. V isti stavbi je tudi izredno lep in zanimiv muzej namenjen Mrtvemu morju, ki sva si ga v miru ogledala. Po izjemno strmi cesti sta se spustila v kanjon Ma’in, kjer so izviri toplih vrelcev. Namestila sva se v lepem hotelu ob vrelcih, si privoščila sproščujočo vročo kopel in kratek sprehod v okolici.


ZAJTRK IN PASTIRJI OVAC

Po odličnem spancu v topli in udobni postelji sva si privoščila odličen zajtrk. Nato pa sva se zapeljala po vijugasti in zelo strmi cesti proti Gori Nebo. Vmes sva opazovala preprosto življenje pastirjev, ki živijo v tem neizprosnem mrazu in vetru v preprostih plastičnih šotorih. Pihalo je več kot 70 km/h in sva se ves čas spraševala, kako jim sploh uspe preživeti v teh razmerah. A so trdoživi in seveda jim kaj drugega tudi ne preostane.


GORA NEBO (MOUNT NEBO)

Gora Nebo leži na približno 710 metrov nadmorske višini. V hebrejski Bibliji je omenjena kot kraj, kjer je Mojzes dobil pogled na Obljubljeno deželo. Pogled z vrha ponuja panoramo na pokrajino proti severu in bolj omejen pogled na del doline reke Jordan. Mesto Jeriho na Zahodnem bregu se ob primerni vidljivosti vidi z vrha, na zelo jasen dan pa celo Jeruzalem.

Po zadnjem poglavju 5. Mojzesove knjige Devteronomij se je Mojzes povzpel na goro Nebo, da bi si ogledal Kanaansko deželo, za katero mu je Bog rekel, da ne bo vstopil. Umrl je v Moabu. Po krščanski tradiciji naj bi bil Mojzes pokopan na gori, čeprav kraj njegovega pokopa ni naveden. Nekatere islamske tradicije so trdile isto, čeprav je pri Maqam El-Nabi Musa, 11 km južno od Jeriha in 20 km vzhodno od Jeruzalema, v judovski puščavi, Mojzesov grob. Strokovnjaki še naprej oporekajo ali je gora, ki je trenutno znana kot Nebo, enaka gori, ki je omenjena v 5. Mojzesovi knjigi. Po 2 knjigi o Makabejcih je prerok Jeremija skril tabernakelj in Skrinjo zaveze v tamkajšnji jami. Tudi to še vedno iščejo. Na Gori Nebo je postavljen tudi velik kip križa s kačo, ki ga je ustvaril italijanski umetnik Giovanni Fantoni. Predstavlja simboliko bronaste kače, ki jo je ustvaril Mojzes v puščavi in križa, na katerem je bil križan Jezus.

Na najvišji točki gore so bili leta 1933 odkriti ostanki bizantinske cerkve in samostana. Cerkev je bila prvič zgrajena v drugi polovici 4. stoletja v spomin na kraj Mojzesove smrti. Oblika cerkve sledi tipičnemu vzorcu bazilike. Povečana je bila v poznem 5. stoletju našega štetja in obnovljena leta 597. Cerkev je prvič omenjena v poročilu romanja gospe Eterije leta 394. Šest grobnic iz naravnega kamna so našli pod z mozaiki pokritimi tlemi cerkve. V sodobnem prezbiteriju kapele, zgrajenem za zaščito mesta in zagotavljanje bogoslužnega prostora, je mogoče videti ostanke mozaičnih tal iz različnih obdobij. Najzgodnejši od njih je plošča s pletenim križem, ki je trenutno nameščen na vzhodnem koncu južne stene.


MADABA

Najini naslednji ogledi so bili v Madabi, ki je najbolj znana po izjemnih bizantinskih in omajadskih mozaikih, in še zlasti velikem mozaičnem zemljevidu Svete dežele iz bizantinske dobe. Ima približno 80.000 prebivalcev. Ker so vsi ogledi strnjeni v centru mesta, je najbolje parkirati avtomobil pri turističnem centru. Parkirišče je zastonj in avto je na varnem. Madaba je znana po lepi in kratki pešpoti od ene do druge znamenitosti. Pot je lepo opisana tudi v vodiču Lonely Planet.

Madaba izhaja iz srednje bronaste dobe. Nekoč je bilo moabitsko obmejno mesto, omenjeno v Bibliji v Num in Jošui. Med vladavino rimskega in bizantinskega cesarstva od 2. do 7. stoletja je mesto tvorilo del province Arabia Petraea, ki jo je rimski cesar Trajan ustanovil za nadomestno Nabatejsko kraljestvo Petra. Prvi dokazi za krščansko skupnost v mestu, ki ima svojega škofa, najdemo v Aktih Kalcedonskega koncila iz leta 451, kjer je Konstantin, metropolitanski nadškof Bosre (prestolnica province) podpisal v imenu Gaiana, škofa v Medabeni. V času vladavine islamskega kalifata Omajadov je bil del južnega okrožja Jund Filastin znotraj province Bilad al Šam.

Archaeological Park I

Najprej sva vstopila v manjši arheološki park, ki se najbolj pohvali z dvema izredno lepima talnima mozaikoma v Hipolitovi dvorani. Vodič naju je peljal v vse skrite dvorane in tudi v prostor, kjer so dijaki in študentje delali mozaike.


Archaeological Park II

Malce naprej sva vstopila v drugi arheološki park. Zanimivo je, kako se zgodovina prepleta z novejšimi zgradbami, ki so jih zgradili kar na enakih mestih.


St. George’s Church (Cerkev Sv. Jurija)

Zagotovo najbolj znani mozaik v Madabi je mozaik zemljevida iz Madabe je bil odkrit leta 1896. Gre za zemljevid regije iz 6. stoletja in ohranjen v nadstropju grške pravoslavne bazilike svetega Jurija, ki se včasih imenuje Cerkev zemljevida. Zemljevid iz dveh milijonov koščkov barvnega kamna prikazuje hribe in doline, vasi in mesta v Palestini in delto Nila. Mozaik vsebuje najstarejšo predstavitev bizantinskega Jeruzalema, ki je bil označen kot ‘Sveto mesto’. Zemljevid vsebuje pomembne podrobnosti o njegovih znamenitostih v 6. stoletju, s karto ali osrednjo kardo ulico s kolonado in cerkvijo Božjega groba. Ta zemljevid je ključ pri razvijanju znanstvenega znanja o fizični postavitvi Jeruzalema po njegovem uničenju in obnovi v letu 70 našega štetja.

Church of the Beheading of John the Baptist

Najin zadnji ogled je bila še cerkev s podzemnimi sobanami in zvonikom, na katerega sva se tudi povzpela za lep razgled nad mestom.

Še na topel čajček…

Pred odhodom naprej sva se morala pogreti s toplim čajem v lokalni kavarnici.


RAZGLEDNA TOČKA NA MRTVO MORJE IN MUZEJ

Po ogledih v Madabi sva nadaljevala proti razgledni točki na Mrtvo morje. Izjemno lepo ploščad so naredili in lepo restavracijo, kjer sva si tudi midva privoščila odlično kosilo. V istem kompleksu je tudi izredno zanimiv muzej o Mrtvem morju, ki sva si ga z zanimanjem tudi midva ogledala. Res zaskrbljujoče je padanje gladine Mrtvega morja in kaj nas čaka v prihodnje. Res priporočam.


MA’IN HOT SPRINGS

Za Jordanijo sva kar pričakovala, da naju bo precej zeblo. Zato sem že doma planirala tudi obisk toplih vrelcev Ma’in. Ker se nikakor drugače ne da izpeljati v enem dnevu teh ogledov, sva v hotelu ob toplih vrelcih tudi prespala, čeprav je bil cenovno kar zasoljen. Vrelce lahko obiščete tudi samo za kopanje, če potem nadaljujete pot naprej. Hotel je lep, ves v lesu in posebnem ambientu. Topli vrelci so zanimivi, saj izredno vroča termalna voda pada v slapu. Oziroma kar dveh. Eden je manjši izven kompleksa, drugi pa večji ob večjem bazenu in savni. V ceno nočitve sva imela všteto seveda tudi namakanje, ki nama je izredno prijalo po vetruin mrazu tega dne. Lepo.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 246 EUR

  • vstopnina Mount Nebo = 6 JOD (7,7 EUR)
  • Vstopnine Madaba Mozaiki = 6 JOD (7,7 EUR)
  • čaj, sladkarije = 5 JOD (6,4 EUR)
  • kosilo (piščanec 2x, humus, voda) = 25 JOD (31,3 EUR)
  • Panorama Dead Sea = 4 JOD (5,1 EUR)
  • Kava in čaj v hotelu = 8 JOD (10,4 EUR)
  • hotel Ma’in Hot Springs (NZ) = 177 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 0,8 JOD

Prevoženi km = 71 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: