Preskoči na vsebino

JORDANIJA 2021: Glavno mesto Amman (8. dan)

Zbudila sva se sredi lepe puščave Wadi Rum na novega leta dan. Bil je deževen dan. Zelo sva bila vesela, da danes ni dan za oglede, ampak za prevoz do glavnega mesta in ogled Ammana. Tako naju ni motilo res slabo vreme – močno deževje in veter. Odličen zajtrk in najprej z jeepom do vasi Wadi Rum, kjer naju je čakal najeti avtomobil na varovanem parkirišču. Dobre tri ure vožnje do glavnega mesta po močnem dežju in dokaj lepi hitri cesti. Namestila sva se v krasnem hotelu, nato pa se z avtomobilom odpeljala v center Ammana. Kakšna nepopisna gneča na cesti naju je pričakala in res slabi vozniki. Parkirala sva ob znamenitem teatru, se sprehodila mimo tržnic na odlično domače kosilo, nato pa si za konec ogledala še Amansko citadelo na hribu z lepim razgledom na mesto.


VOŽNJA V AMMAN IN NAMESTITEV V HOTELU

Zbudila sva se v deževen dan in bila hvaležna za odlično vreme, ki sva ga imela do sedaj. Ob takšnem dežju res ni veliko za početi in k sreči sva dan namenila poldnevni vožnji do glavnega mesta Amman. Če potujete v Jordanijo pozimi, res prej poglejte vremensko napoved in plan potovanja prilagodite vremenski napovedi. Vožnja do Ammana je bila nestresna, je pa kar dolga. Dobre tri ure sva potrebovala v močnem dežju do hotela, ki sva ga namenoma rezervirala bližje letališču, saj sva imela naslednji dan jutranji let domov. Hotel je več kot odličen, ogromna luksuzna soba, odličen zajtrk, vključen tudi bazen in obisk savne. Organizirali so nama tudi Covid PCR testiranje, ker sva za domov potrebovala negativni PCR test. Zvečer je zdravnik prišel ob dogovorjeni uri v hotel in čez 3 ure sva dobila na Viber izvide testiranja. Pravi luksuz.


GLAVNO MESTO AMMAN

V center mesta sva se nato odpeljala z avtomobilom in potrebovala res veliko časa, saj je neverjetna gneča na cesti. Bolj ko se bližaš centru, bolj je promet počasen. Res neverjetna gneča. Po mojem sva potrebovala več kot uro za prihod na brezplačno parkirišče pri rimskem teatru. Nato sva se sprehodila mimo teatra, ki je zelo lepo ohranjen. Nadaljevala sva do tržnic in manjših specializiranih trgovin, kjer lahko kupiš vse, kar ti srce poželi. Ljudje so prijazni in nič vsiljivi. Na kosilo sva šla v najbolj znano restavracijo v Ammanu z dolgoletno tradicijo. Strežejo samo nekaj tradicionalnih jedi, tako da sploh ni menija. Tudi midva sva se prepustila domačim okusom – čaj z meto, humus, pomfri, solata in njihov najbolj znani odlični falafli. Nabito polno in seveda izjemno okusno.


AMANSKA CITADELA (Amman Citadel)

Za konec sva se povzpela še do Amanske citadele, ki leži na enem izmed sedmih gričev Ammana. Je zgodovinsko mesto, kjer so bili najdeni dokazi o naseljenosti od keramičnega neolitika. V njem so živeli različni narodi in kulture vse do Omajadov, nato pa je prišlo obdobje propada in je večji del časa do leta 1878 nekdanje mesto postalo zapuščen kup ruševin, ki so ga sporadično uporabljali beduini in sezonski kmetje. Amanska citadela se kljub tej vrzeli uvršča med najstarejše stalno naseljene kraje na svetu. Citadela velja za pomembno mesto, saj je imela dolgo zgodovino naselitve mnogih velikih civilizacij. Večina stavb, ki so še vedno vidne, je iz rimskega, bizantinskega in omajadskega obdobja. Glavne zgradbe na kraju so Herkulov tempelj, bizantinska cerkev in palača Omajadov. Z Citadele je čudovit pogled na celoten Amman in predvsem tudi na teater, ki sva si ga pred tem že ogledala. Po ogledu sva se mukoma prebila z avtomobilom ven iz mesta do najinega hotela.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 184 EUR

  • bencin = 15 JOD (19,2 EUR)
  • test PCR za domov 2x = 50 JOD (64,1 EUR)
  • čaj 2x = 2 JOD (2,6 EUR)
  • kosilo = 7 JOD (9 EUR)
  • baklave in pite = 5 JOD (5,8 EUR)
  • magnetki za domov = 3 JOD (3,8 EUR)
  • nočitev Opal Hotel Amman (NZ) = 79 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 0,8 JOD

Prevoženi km = 350 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: