Preskoči na vsebino

JORDANIJA 2021: Wadi Rum in silvestrovanje z Beduini (7. dan)

Nič nama ni bilo žal denarja za prenočitev v toplem šotoru sredi puščave Wadi Rum. Decembrske noči v puščavi so izjemno hladne, saj se temperatura spusti blizu ničle. Po okusnem zajtrku sva si privoščila 4-urni izlet po Wadi Rumu. Vsem turistom praktično pokažejo enake točke, ki so si sledile ena za drugo. Najprej nabatejske poslikave in petroglife. Nato smo se ustavili pri hiši slavnega Lawrenca Arabskega. Sledil je postanek pri naravnih oknih in skodelica toplega čaja. Ogledali smo si še petroglife v soteski Khazali in za konec vzpon po rdeči sipini do vrha na lep razgled. Ker sva imela še malce časa, sva se odločila za jezdenje kamel po puščavi. Večerne ure sva preživela ob ognju pod zvezdami in postregli so nam z izjemno silvestersko večerjo. Ko sva se odpravila v šotor k počitku, je lastnik kampa presenetil – pripravil je silvestersko zabavo z živo glasbo za svoje zaposlene in prijatelje ter peščico turistov. Pristno in nepozabno.


WADI RUM NIGHT LUXURY CAMP

Nekaj dni sem vseeno premišljevala, kako obiskati Wadi Rum. Večina se odloči za 2-dnevni obisk, v katerega je vključeno vse (ogledi, nočitev in hrana). Ta možnost je tudi veliko bolj ugodna od najine. Med najinim obiskom pa se je ravno poklopilo, da je bilo silvestrovo. Sicer ga običajno ne praznujeva, a ker se je ravno poklopila, sva želela malce bolj luksuzno preživeti to noč. Sicer sva želela spati v napihljivih “Bubblih” s prozorno streho, a je bilo žal vse razprodano. Sicer so cene tudi res visoke (250 EUR in več na noč), a sem bila pripravljena toliko plačati. Na koncu sva bila celo vesela, da so bile razprodane, saj je bilo nebo obe noči precej oblačno, tako da zvezdic tako in tako ne bi videla. Kamp je bil zelo lep, urejen, res izjemen. Še vedno pa je to kamp. Priporočam, če se boste odločili za tovrstno bivanje. Signala v Wadi Rumu ni in s tem tudi ni interneta. Juhu!


OGLED PO WADI RUMU

Ker je Wadi Rum zaščiteno območje, v njem veljajo stroga pravila, ki jih postavljajo seveda domačini. Vsi izleti in vstopnine so si praktično več ali manj enaki, s tem pa tudi cene. Midva sva vzela srednje dolg ogled po puščavi, ki je zajemal 5 točk in je trajal približno 4 ure. Seveda vse skupaj spremlja tudi spretna vožnja Beduina po puščavi in pesku. Wadi Rum je precej drugačen od puščav, ki sva jih do sedaj videla. Pravijo ji tudi Dolina Lune oziroma se prevaja kot “dolina peska” ali “rimska dolina”. Slednje zaradi prisotnosti rimskih ruševin na tem območju. Wadi Rum je bil poseljen s številnimi človeškimi kulturami že od prazgodovine, številne kulture so pustile svoj pečat v obliki skalnih poslikav, grafitov in templjev. Na zahodu je Wadi Rum morda najbolj znan po povezavi z britanskim častnikom T. E. Lawrencom (Lawrenc Arabski).

Pokrajina je nastala pred približno 30 milijoni let. Geološki pretresi so ustvarili ogromen prepad, ki je skupaj z Wadi Rumom ustvaril Jordanski tektonski jarek, Akabski zaliv in Rdeče morje. Z erozijo je rdeč peščenjak, ki stoji na podstavku sivega bazalta ali granita, obrušen do zdaj vidnih bizarnih oblik. Tu sta izjemna kamnita mostova čez Jabal Burdah in Jabal Kahraz, ki sta približno 30 km severno od Wadi Ruma. Zaradi številnih vodnih virov so ga nomadi naseljevali vse od kamene dobe. Dež, ki pade pozimi, lahko prodre skozi porozni peščenjak, ustavi ga neprepustna plast granita in na različnih točkah spet izvira. V vasi Wadi Rum živi več sto prebivalcev beduinov s šotori iz kozjih kož in betonskimi hišami ter tudi štirikolesniki, imajo eno šolo za fante in eno za dekleta, nekaj trgovin in sedež puščavske patrulje.

Petroglifi na stenah

Prva naša postojanka je bila poslikana stena s petroglifi, ki so jih za sabo puščale različne kulture.

Ostanki hiše Lawrenca Arabskega

Kmalu smo se ustavili tudi pri ostankih hiše slavnega gospoda Thomasa Edwarda Lawrenca, bolj znanega kot Lawrence Arabski, ki je bil arheolog, diplomat, obveščevalec, častnik in pisatelj. Znan je bil po svoji povezovalni vlogi med Sinajskim in Palestinskim pohodom ter arabsko vstajo proti Osmanskemu cesarstvu med 1. svetovno vojno. Širina in raznolikost njegovih dejavnosti in združenj ter njegova sposobnost, da jih živo opiše pisno, mu je pridobila mednarodno slavo kot Lawrencu Arabskem, naslov, uporabljen za film iz leta 1962, ki temelji na njegovih vojnih dejavnostih.

Naravna okna in čaj pri Beduinih

Najbolj so naju navdušila naravna okna, ki jih je kar nekaj po Wadi Rumu. Mi smo se ustavili pri dvojnem naravnem oknu in naredili nekaj fotografij za spomin. V beduinskem šotoru so nam postregli s toplim čajem pred nadaljevanjem ogledov.

Srečanje s prijatelji sredi Wadi Ruma

Dan pred prihodom v Wadi Rum sva izvedela, da so tudi najini prijatelji v Jordaniji in na hitro smo si izmenjali sporočila, da bomo vsi na isti dan v Wadi Rumu. A v Wadi Rumu ni signala, zato se nismo mogli ujeti. Hkrati pa prijatelji niso vedeli, kje bodo spali. Od jutra sem imela napete oči, če bodo v katerem izmed avtomobilov oni. In res so bili – srečali smo se sredi puščave že zjutraj. Dva avtomobila sva švignila mimo, zagledala sem znan obraz, zaustavili smo se, objeli, poklepetali in si zaželeli lepo silvestrovanje ter srečno novo leto. Uau, kakšna neizmerna sreča in veselje.

Kanjon Khalali s petroglifi

Kanjon Khaz’ali v Wadi Rumu je mesto petroglifov, vklesanih v jamske stene, na katerih so upodobljeni ljudje in antilope datirane v čas Thamūdov (starodavna civilizacija v Hedžazu, znana od 8. stoletja pred našim štetjem do blizu časa Mohameda). Manjhna soteska, nekaj korakov in lepi petroglifi na stenah.

Hoja po rdeči sipini

Za konec smo se ustavili še pri eni izmed lepih rdečih sipin. V Wadi Rumu jih ni prav veliko, a vseeno dovolj za nekaj neumnosti. Hoja po sipinah je izredno težka navzgor, navzdol pa otročje lahka in vedno super doživetje. Na vrhu sipine je bil lep razgled na zanimivo pokrajino.


JEZDENJE KAMEL

Ker sva imela preveč časa in očitno tudi preveč denarja, sva si privoščila še eno uro jezdenja kamel po puščavi. Bilo je fajn. Pridni sta bili.


SILVESTERSKA VEČERJA IN SILVESTROVANJE

Res je bilo silvestrovo, ampak vseeno nisva pričakovala nič posebenega, saj ni bilo nobene posebne najave. Ponovno sva ob ognju srkala čaj z najinim prijateljem iz Egipta. Skuhali so nam izjemno silvestersko večerjo, ki je bila še za odtenek boljša kot običajno. Z veseljem sva pohvalila in pokramljala z glavnim kuharjem. Tako prijaznih in gostoljubnih ljudi že dolgo nisva srečala. Po večerji sva se odpravila do sobe in ob 22h slišiva glasno glasbo. Oblečem se kar čez pižamo in se odpraviva v šotor, kjer pa je bila prava silvesterska zabava. Lastnik kampa je priredil zabavo za svoje zaposlene, za voznike jeepov Beduine, za svojo ženo in hči, za svoje prijatelje. Turistov nas je bilo le peščica, ker je bil kamp vnaprej zaseden s prijatelji in zaposlenimi. Seveda smo bili še toliko bolj povabljeni in z veseljem sva se pridružila rajanju ob živi glasbi ter kajenju šiše. Nobenega alkohola. Niti v kampu, niti med domačini. Niti kapljice. Rajali smo dobri dve uri, skočili v leto 2022 in si voščili vse dobro. Kakšno presenečenje. Res hvaležna za to presenečenje in predvsem za pristnost, ki jo še redko doživiš na potovanjih.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 304 EUR

  • Wadi Rum Tour 3 ure = 70 JOD (90 EUR)
  • jezdenje kamel 1 uro = 55 JOD (70 EUR)
  • kajenje šiše = 10 JOD (12,8 EUR)
  • nočitev Wadi Rum Night Luxury Camp (PP) = 130,5 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 0,8 JOD

Prevoženi km = s šoferjem po Wadi Rumu

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: