Preskoči na vsebino

MADAGASKAR 2022: Lemurji v rezervatu Kirindy (5. dan)

Dan za rokenrol na odročni cesti. Čakal nas je najbolj naporen dan na naši poti z vidika razmer na cesti. Seveda smo se po tej cesti morali tudi vrniti nazaj. Midva sva bila že precej utrujena do tukaj in bolečine v hrbtnem delu so bile že kar poštene od lukenj in premetavanja. Ponoči smo imeli tudi vaško budnico, saj so domačinom v vasi ukradli zebuja. Po odličnem zajtrku smo se odpeljali v rezervat Kirindy, od katerega nisva pričakovala veliko, a dobila res nad vsemi pričakovanji. Časa za ogled smo imeli samo 2 uri, a videli smo vsaj 30 lemurjev (3 različne vrste), sovo, mangusto in zelo redko videnega modrega ptiča. Sledil je prvi del poti do prvega prečkanja reke in vrhunsko kosilo v restavraciji Mad Zebu. Drugi del dneva smo vozili po res slabi cesti do drugega prečkanja reke v Bekopaki. Tik pred nočjo smo prišli do hotela, samo še pojedli večerjo in popadali v posteljo. Kakšen dan!


ZAJTRK V VASI KIRINDY

Ponoči je bilo ravno prav toplo, zato sva precej dobro spala. Ponoči naju je samo zbudilo glasno razbijanje po lončenih posodah, saj so v vasi klicali na pomoč. Nekdo jim je namreč ukradel dragoceno govedo (zebuja). Tako potem domačini zbudijo vse okoliške vasi in gredo vsi v iskanje ukradlega goveda. Mi smo se ravno prejšnji dan po poti pogovarjali o tem s šoferjem, zato sva k sreči vedela, kaj se dogaja. Sicer bi bila precej preplašena sredi noči. Še pred zoro sva se sprehodila do vasi in mimo so prikorakali tudi trije oboroženi moški. Takšnih se je za bati v tem delu sveta, ker so običajno kar pobalini. Redko kdo ima tukaj orožje. Po odličnem zajtrku v hotelu, smo se odpeljali do rezervata Kirindy, ki je v neposredni bližini.


REZERVAT KIRINDY

V rezervat Kirindy lahko greste na dnevno ali nočno turo. Midva sva sicer hotela na obe, a sva bila prejšnji dan preveč utrujena za oglede. Tako sva si izbrala samo jutranjo turo in bila presrečna, saj sva videla res ogromno živali v divjini. Nisva praktično pričakovala prav nič, sploh ko sva videla kako ogromen je rezervat in bilo je sredi zime, ko živali hibernirajo. A naju je vodič potolažil, da za ogled lemurjev je to super čas in da bomo zagotovo videli kakšno skupino. Na voljo smo imeli le dve uri. Hodili smo po gozdu in iskali živali. Vodič nama je pokazal tudi posebno vrsto baobaba, ki ima tudi sadeže. Sicer pa smo zelo hitro videli že prvega lemurja, nato pa še veliko različnih skupin. Vse skupaj smo videli vsaj 30 lemurjev in sicer tri različne vrste (Common Brown Lemur, Red-Bellied Lemur in enega nočnega vrste Weasel Sportive Lemur). Lemurji živijo samo na Madagaskarju in poznajo kar 100 različnih vrst. Ločijo jih na nočne in dnevne lemurje. Skupine so bile visoko v krošnjah dreves na jutranjem soncu. So se nama pa tudi približali tako zelo, da sem se že kar odmaknila. Vodič nama je pojasnil, da so zelo žejni in so za vodo pripravljeni tvegati življenje. Med hojo smo videli tudi ogromne luknje, v katerih so hibernirale kače. Videli smo lepo mangusto in prekrasnega modrega ptiča. Za konec pa še neverjetno lepo sovico, ki se sploh ni premikala. Ob izhodu sva bila popolnoma navdušena nad videnim. In šele kasneje sva se zavedala, kakšno srečo sva imela z videnim, saj le-to ni tako lahko. Na izhodu nas je pričakal še grozljiv roj uničevalskih kobilic, ki so 5 cm velike. Uff, kar tema se je naredila. Pobegnili smo v avto in se odpeljali proti severu.


VOŽNJA KIRINDY – BELO SUR TSIRIBIHINA

Čakala nas je razburljiva vožnja po makadamski odročni cesti. Ta del Madagaskarja je izredno suh in ljudje komaj preživijo v takšnem podnebju, zato je tudi izredno malo vasi in prebivalcev. Baobabi se bohotijo proti nebu. Mi smo premagovali kilometre po zaprašeni cesti, srečali pa nismo praktično nikogar. Naslednja vas je bila Belo Sur Tsiribihina, kjer je tudi ena izjemna restavracija. Seveda je namenjena le turistom in zelo bogatim posameznikom. Še pred tem smo prečkali lokalni pontonski trajekt. Restavracija Mad Zebu je vrhunska. Sredi ničesar boste jedli kosilo z “Michelinovo zvezdico”. Res neverjetno okusno in seveda za nas poceni.


BELO SUR TSIRIBIHINA – BEKOPAKA

Vsakič znova naju je presetila odročnost in slabe ceste. Ta del pa je res bil popolnoma zanič. Za 50 km smo potrebovali celo popoldne. Peljali smo se od 10-20 km na uro, same luknje, prečkali smo reke. V glavnem, res pravi rokenrol. Pred sončnim zahodom smo še uspeli priti do druge reke in jo prečkali. Tisti dan smo edini prečkali reko. Jajmene. Popolnoma odročni kraji Madagaskarja. V tem delu je bilo že več vode, zato so domačini že gojili riž. Seveda popolnoma ročno. V hotelu smo bili samo trije gostje. Za večerjo sva si privoščila juho in res hitro zaspala.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 200 EUR

  • dnevni najem vozila 4×4 in šoferja = 50 EUR
  • vstopnina Kirindy rezervat = 100.000 MGA (24,2 EUR)
  • vodič za Kirindy rezervat + najina napitnina = 50.000 MGA (12,1 EUR)
  • trajekt 1 = 50.000 MGA (12,1 EUR)
  • kosilo Mada Zebu (2x steak, 1x škampi, 2x sladica, kava, voda, sok) = 140.000 MGA (33,9 EUR)
  • povratna karta trajekt 2 Bekopaka = 30.000 MGA (7,3 EUR)
  • večerja (juhi zelenjavni, steak, coca cola) = 70.000 MGA (16,9 EUR)
  • Orchidees Du Bemaraha (NZ) = 180.000 EUR (43,6 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 4.130 MGA

Prevoženi km = 130 km / cel zelo dolg dan z dvema postankoma

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: