Preskoči na vsebino

MADAGASKAR 2022: S čolnom na ogled kitov grbavcev (14. dan)

V najinem resortu na otoku je nastanjena tudi neprofitna organizacija CetaMada, ki se ukvarja že mnoga leta z opazovanjem in popisovanjem kitov grbavcev (angl. humpback whale), ki vsako leto priplavajo iz Antarktike v toplejše vode predvsem zaradi razmnoževanja in prehranjevanja. Tako je ožina med Madagaskarjem in otokom Ile Sainte Marie polna prečudovitih kitov grbavcev, ki dosežejo dolžino 16 metrov in tehtajo kar 30 ton. V hotelu na vsakih 2-3 dni od 1. julija do konca septembra organizirajo ogled kitov grbavcev s čolnom na odprtem morju. Seveda sva se takoj odločila za ogled, saj sva zato tudi prišla na otok. Ogled je bil fantastičen, popoldne pa sva preživela bolj umirjeno v resortu na plaži, se odpeljala do “mesta” po prigrizke in si privoščila odlično masažo. Hotelska večerja naju je z okusi ponovno vrgla na rit.


OGLED KITOV GRBAVCEV

Včeraj pozno popoldne smo prispeli in že so nam povedali, da je danes organiziran ogled. Seveda tega nisva smela zamuditi, zato sva se odločila za ogled. Prejšnji večer so nam prostovoljci ob diapozitivih tudi prestavili vse podrobnosti prelepe živalske vrste in nas seznanili z ogledom ter pravili.

Ob 8.30 zjutraj smo imeli zbor, nato pa na (pre)majhen čoln za tako razburkano morje. Še sreča, da naju je včeraj gospa opozorila naj oblečeva le kopalke in ne vzameva s seboj niti telefona, ker bomo od prvega trenutka mokri do kosti. Malce sva bila sicer razočarana, ker to pomeni, da ne bo nobene fotografije, a nič zato. Živi se za doživetja, trenutke in spomine. Oblekli smo še debele nepremočljive jopiče in še rešilne jopiče ter se podali v res razburkano morje. Nekateri so se odločili tudi za tablete proti morski bolezni, a so imeli potem res ogromne probleme. Na čolnu nas je bilo 11 in samo nekaj nas je res uživalo, vsi ostali so imeli na morju precej resne težave. Morje je bilo res valovito (tudi po 5 metrov in več visoki, kar je za mali čoln kar izziv). Že po eni minuti na morju smo bili vsi popolnoma premočeni. Visoki valovi so nas močili do kosti, a nič zato. Zelo kmalu smo že videli prve kite grbavce, ki so skakali iz morja in pljuskali vodo visoko v zrak. Kakšna neizmerna lepota in seveda neizmerno veselje. Na morju smo bili skoraj štiri ure, opazovali večje število kitov, nekateri so priplavali tudi popolnoma blizu čolna. Videli smo jih več kot 20. Uživala sva vsak trenutek. Vmes je tudi lilo kot iz škafa in takrat postanejo kiti še posebej radoživi, ker jim takšno vreme precej bolj ustreza kot močno sonce. Ogled je bil izjemen, žal ali pa celo na srečo (ker sva lahko res samo uživala) pa brez fotografij. Vredno ogleda.


POPOLDANSKI ODDIH V HOTELU

Vrnila sva se precej mokra in premražena, zato sva se najprej ogrela pod vročim tušem, nato pa si privoščila odlično pico. V resortu so namreč imeli tudi pravo krušno peč in picopek je bil pravi mojster. Popoldne sva malce počivala na ležalniku, odpeljala pa sva se tudi s tuk tukom do centra mesta po nekaj sladkih prigrizkov v trgovino. Namreč v bližini resorta ni prav nič za kupiti, ker praktično ne obstaja nič. Še nekaj mini koliščarskih restavracij je zaprtih, ker ni turistov. V resortu je tudi odličen spa, zato sva si privoščila več kot odlično masažo, ki nama je res prijala. Zvečer sva se razvajala z vrhunsko kulinariko 3-hodnega menija.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 335 EUR

  • ogled kitov grbavcev = 90 EUR
  • 2x masaža = 93.000 MGA (22,5 EUR)
  • kosilo (kava, čaj, 2 veliki vodi, coca cola, pica) = 60.000 MGA (14,5 EUR)
  • tuk tuk do centra in nazaj (26 km) = 40.000 MGA (9,7 EUR)
  • trgovina prigrizki = 26.000 MGA (6,3 EUR)
  • Princess Bora Lodge & Spa (polpenzion) = 192 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 4.130 MGA

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: