Preskoči na vsebino

TAJSKA 2022: Chiang Rai – beli tempelj, čajne plantaže in tržnice (3. dan)

V Chiang Rai povsem na sever Tajske sva priletela samo z enim samim ciljem – videti Beli tempelj na lastne oči. Dolga leta sem opazovala prekrasne fotografije in sanjala prizor pred lastnimi očmi. Seveda pa sva obisk Chiang Raia tudi dopolnila z ostalimi zanimivostimi. Najin prvi pravi dan na Tajskem. Ulice so še vedno enake kot pred 11-imi leti, a še ob osmih zjutraj povsem prazne, kar me je res presenetilo. Po zajtrku sva se takoj odpeljala do Belega templja in ga občudovala. Res je prekrasen. Nato naju je taksist odpeljal na sever do lepih čajnih plantaž na podeželje. Vrnila sva se v mesto in se še sprehodila po ulicah med krasnimi templji in uličnimi tržnicami. Zvečer sva obiskala še izjemno nočno tržnico. Lepo se je vrniti.


BELI TEMPELJ (WHITE TEMPLE) – WAT RONG KHUN

Odlično sva se naspala in že sva bila pripravljena na raziskovanje mesta. V hotelu nisva imela zajtrka, zato sva se že ob sedmih sprehodila po ulicah, ki pa so bile na moje začudenje precej prazne. Spomnim se, da je Tajska živela včasih že ob petih zjutraj in so bile ulice polne ljudi. Vse je dišalo po hrani. Tukaj so ulice popolnoma prazne in zaspane. Komaj sva dočakala en lokal, ki se je odprl ob 8h, da sva si privoščila zajtrk.

Do Belega templja sva se nato zapeljala s taksijem, saj je kar precej oddaljen od središča mesta. Taksi naju je tudi počakal, da sva si tempelj ogledala. Uau, res je prekrasen. Beli tempelj je v zasebni lasti vizualnega umetnika, ki je budistični templj odprl leta 1997. Do konca 20. stoletja je bil prvotni tempelj v zelo slabem stanju in sredstev za obnovo ni bilo na voljo. Zato je umetnik financiral obnovo s svojim denarjem in želi, da območje templja postane središče učenja in meditacije. Še vedno potekajo obnovitvena dela, a tempelj je res prečudovit. Tempeljski kompleks je sestavljen iz več zgradb in so vse prekrasne. Tempelj je prekrit s kosi stekla in se ob sončnih žarkih še posebej lesketa. Tudi park je čudovito urejen. Vsekakor je tempelj vreden ogleda in je res nekaj posebnega.


ČAJNE PLANTAŽE CHOUI FONG TEA

Taksist naju je počakal pred vhodom templja, zato sva se z njim dogovorila da naju kar direktno odpelje še na sever do prekrasnih čajnih plantaž. Le-te so oddaljene eno uro vožnje z avtomobilom na podeželje in znotraj slovitega “Zlatega trikotnika”. Če bi imela precej več časa, bi sicer ta del Tajske raziskovala precej dlje, a čas še ni na najini strani in še nekaj let bo tako. Obiskala sva lepe zasebne čajne plantaže Choui Fong Tea, ki imajo tudi popolnoma moderno novo restavracijo oziroma lokal na dveh lokacijah. Privoščila sva si tortici s čajem in seveda zeleni čaj. Vse je bilo odlično. Opazovala sva lepo pokrajino ob uživanju sladice. Čajnih plantaž že precej časa nisva videla na potovanjih, zato je bilo prav lepo jih po dolgem času spet videti. V tem delu Tajske je kar precej čajnih plantaž, čeprav podnebje ni najbolj naravno, zato imajo tudi namakalne sisteme.


HILLTRIBE MUSEUM V MESTU

S taksijem sva se vrnila do hotela in se odpravila po ulicah Chiang Rai-ja. Najprej sva si ogledala lep muzej hribovskih plemen tega območja. Muzej je zelo zanimiv in ponudi veliko koristnih informacij. Seveda je mene najbolj zanimal opij. Tajska velja že dolga desetletja za središče tihotapljenja prepovedanih substanc. Vse pa seveda zelo strogo nadzorujejo in tudi ostro kaznujejo. V muzeju so na ogled pripomočki za izdelavo prepovedanih substanc. V drugem delu pa so predstavljena vsa plemena in njihovo podeželjsko življenje. Če imate v Chiang Raiju več časa, se obvezno odpravite na dvo ali tri-dnevni treking med plemeni.


TEMPELJ WAT PHRA SING

Peš sva jo mahnila do budističnega templja Wat Phra Sing, kjer sva bila popolnoma sama. Turistov je bilo res peščica tudi v mestu, kar naju je kar precej presenečalo.


TEMPELJ WAT PHRA KAEW

Zelo blizu je tudi še drug tempeljski kompleks Wat Phra Kaew, zato sva si ga na hitro ogledala. Lep, spokojen, najlepše pa so seveda cvetoče orhideje na vsakem koraku.


ULIČNA TRŽNICA

Tajska na “podeželju” še ne pozna supermarketov, ampak se vsa prodaja odvija še na ulicah. To je nekaj najlepšega in najboljšega v Aziji. Sprehajati se med stojnicami svežega sadja, zelenjave, mesa, rib in pisanega cvetja je nekaj najlepšega. Midva res noro uživava v tem in bi na tržnicah lahko preživela tudi po več ur. Chiang Rai ima majhno, a prekrasno ulično tržnico, ki jo je res vredno obiskati.


NOČNA TRŽNICA (NIGHT MARKET)

Vsak dan ob šestih zvečer pa se odvija tudi nočna tržnica na osrednjem prostoru. Ob straneh so ponudniki zelo raznolike hrane in pijače, na sredini pa mize in stoli za druženje in pojedino. Vsa hrana je izgledala prečudovito in res moraš priti s praznim želodcem na nočno tržnico. Ker sva midva že prej jedla kosilo, sva si privoščila samo sladico – eden in edini mango sticky rice (po naše mlečni riž skuhan v kokosovem mleku in sveži mango ter kokosova krema). Njami njami.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 157 EUR

 • zajtrk (kava, čaj, jajčka) = 270 THB (7,6 EUR)
 • vstopnina White Temple = 200 THB (5,6 EUR)
 • taksi Chiang Rai – White Temple – čajne plantaže – Chinag Rai = 1.600 THB (44,7 EUR)
 • čajne plantaže (2 čaja, 2 tortici ) = 370 THB (10,3 EUR)
 • sveži kokos, sveži ananas na ulici = 50 THB (1,4 EUR)
 • vstopnina Hilltribe Museum = 100 THB (2,8 EUR)
 • kosilo pad thai 2x = 178 THB (5 EUR)
 • trgovina = 74 THB (2,1 EUR)
 • 2 obleki dolgi za mene = 500 THB (14 EUR)
 • nočna tržnica – 2x mango sticky rice, 1x spring roles = 190 THB (5,3 EUR)
 • Le Patta Hotel Chiang Rai (N) = 58 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 35,76 THB

4 Comments »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: