Preskoči na vsebino

TAJSKA 2022: Na kuharski tečaj v Chiang Mai (4. dan)

Po odličnem zajtrku sva se z avtobusom odpeljala iz Chiang Rai proti jugu v Chiang Mai. Chiang Mai sem jaz že obiskala ob prvem obisku, zato sem zelo dobro poznala mesto. Avtobusna postaja je na severnem delu, zato sva se do hotela odpeljala s tuk-tukom. Hotel sva imela izjemen in čisto v središču dogajanja. Že med načrtovanjem potovanja sva si želela na kuharski tečaj na Tajskem. To je kar “must” ob obisku Chiang Maia. Poldnevni tečaj sva si izbrala pri Smile Organic Farm Cooking School, ki so imeli najboljše ocene na Tripadvisorju. Bilo je fantastično. Na pravem podeželju smo si skuhali celo kosilo/večerjo v odličnem vzdušju. Priporočam.


Z AVTOBUSOM V CHIANG MAI

Odličen hotel v Chiang Raiu sva morala po zajtrku zapustiti. Peš sva šla do avtobusne postaje, ki je bila le nekaj korakov oddaljena od najinega hotela. Dan prej sva si na postaji že kupila vozovnici, ker je bil avtobus praktično čisto poln. Avtobus je točen, čist in udoben. Tri ure in pol krasne vožnje in že sva prispela v Chiang Mai. Avtobusna postaja je na severnem delu, zato je potrebno kar nekaj vožnješe s tuk tukom do hotela, ki sva ga imela praktično v centru na glavni ulici.


CHIANG MAI: HOTEL EL BARRIO LANNA

Hotel je bil prekrasen in je več kot zadovoljil vse najine potrebe. V hotelu sva ugotovila, da sva v hotelu v Chiang Rai-ju pozabila jakni v omari. Hotelsko osebje sva prosila za pomoč. Imela sva le dan in pol časa, da dobiva jakni nazaj. Ne boste verjeli, vse so uredili. Jakni so dali takoj brezplačno! na express avtobus s pravo poštno pošiljko, naslednje jutro sva jih šla iskati na postajo in dobila jakni v manj kot 24 urah. To je dobrosrčna Tajska. Zato jih obožujem. Nič jim ni težko in vse res uredijo, da je gost presrečen. In nihče od naju ni zahteval niti Bahta.


KUHARSKI TEČAJ

Ob obisku Tajske sva si zelo želela tudi na kuharski tečaj. To je zadnja leta kar obvezno, če si v Chiang Mai-ju. Ponudnikov je precej, jaz sem izbrala Smile Organic Farm Cooking School in karti kupila kar na Tripadvisorju dan vnaprej. V ceno tečaja je vštet tudi prevoz iz in do vašega hotela, kar je super. Pred tečajem nikar ne jejte, saj vse kar skuhate, tudi pojeste. In hrane je veliko preveč. Šla sva na popoldanski tečaj in trajal je od 15h do 21h. V hotelu so nas pobrali s kombijem malo pred tretjo popoldne. Najprej smo obiskali tržnico, kjer nas je kuharica Bibi poučila o zelenjavi in kuharskih začimbah. Tajcem (mogoče) zamerim le pakiranje hrane in pijače v 3 plastične vrečke, ampak ali je pri nas kaj drugače?! Enako, samo da mi gremo v supermarket.

Potem nas je zelo nepričakovano čakala dolga vožnja na podeželje. Vozili smo se kar 45 minut ven iz mesta, da smo prispeli na pravo kmetijo z velikim vrtom. Zelo veliko kuhalnih miz naju je malo presenetilo, a vzdušje je bilo enkratno. Praktično lahko prejmejo ookrog 70 nadobudnih kuharjev naenkrat. Bibi nas je popeljala na vrt in nam razložila marsikaj o dišavnicah, zelenjavi in začimbah.


Potem pa se je začelo zares. Z jedilnika si je vsak lahko izbral po eno jed, kar je pomenilo, da si si povsem sam naredil kosilo/večerjo po svojem okusu. Vsi smo na začetku delali skupaj spomladanske zavitke, skupaj smo delali Curry paste, sicer pa smo istočasno kuhali vsak svoje izbrane 3 jedi. In to mi je bilo najboljše. Predstavljala sem si, da vsi kuhamo enako. Izbrali smo jedilnike, nato pa akcija. Skupaj smo najprej naredili maso za spomladanske zavitke, jih sami zavijali, popekli in pojedli.


Nato smo naredili vsak svojo naslednjo glavno jed – jaz sem si izbrala meni ljudi “Fried Rice with Chicken”, Matjaž pa je pripravil odličen Pad Thai s škampi. Bibi je vse zelo uspešno koordinirala in bila res izjemna. Njami.


Za zadnji dve jedi smo potrebovali curry paste, zato smo si jih naredili povsem od začetka. Čiliji, začimbe, terilnik in veliko ročnega trenja. Pri tem smo se izmenjevali, ker je res težavno delo. Ampak smo uspeli in naredili odlične curry paste, ki smo jih nato uporabili pri kuhanju jedi.


Sledilo je še kuhanje juhic in curry omak. Jaz sem si izbrala bolj nežne okuse, Matjaž pa je izbiral malo bolj pekoče. Nekateri v skupini pa so bili res izjemno pogumni in dodajali curry paste kot za šalo. Skuhali smo si odlične jedi in jih na koncu tudi z veseljem pojedli. Žal pa je bilo hrane na pretek, tako da nam je žal tudi ostajala. Po končani večerji smo se s kombijem peljali še dobro uro nazaj do mesta in do svojih hotelov. Na tečaju sva skuhala kar 7 različnih jedi in še curry paste. Super doživetje.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 148,3 EUR

  • zajtrk 2 sendviča, mango jogurt shake, kava = 340 THB (9,5 EUR)
  • trgovina = 150 THB (4,2 EUR)
  • enosmerne avtobusne karte Chiang Rai – Chiang Mai = 392 THB (11 EUR)
  • tuk tuk Chiang Mai od postaje do hotela = 150 THB (4,2 EUR)
  • Poldnevni kuharski tečaj = 44 EUR
  • oljna masaža Andreja 60 min = 450 THB (12,6 EUR)
  • spanje El Barrio Lanna (N) = 63 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 35,76 THB

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: