Preskoči na vsebino

TAJSKA 2022: Hribovita okolica Chiang Mai-a (5. dan)

V Chiang Mai-u namenoma nisva imela hotela z zajtrkom, saj sem vedela, da na ulici v lokalih dobiš izjemne zajtrke. Izkoristila sva priložnost in se najprej peš napotila v najbolj “fancy” lokal na najokusnejši zajtrk. V sosednji ulici sva nato najela skuter za 24 ur in se odpeljala izven mesta proti zahodu v hribe. Takoj za ovinkom sva morala “dati za malico” policajem, tako kot vsi turisti. Najprej sva obiskala lep budistični kompleks Wat Phra That Doi Suthep. Nato sva se odpeljala še naprej v hribe do še vedno zelo pristne vasi Hmong Doi Pui. Ogledala sva si muzej plemena Hmong in se sprehodila po majhni vasici. Nazaj grede sva se ustavila še v poletni kraljevi rezidenci Bhubing Palace, kjer sva se sprehodila med cvetočimi vrtovi. Po napornem dnevu pa sva si zvečer privoščila odlično masažo z vročimi kamni v najboljšem spa-ju v mestu. Čudovit dan.


ZAJTRK IN NAJEM SKUTERJA

V Chiang Mai-u je najbolje rezervirati hotel brez zajtrka, saj je na ulici toliko lokalov in restavracij z izvrstno ponudbo, da ti je potem kar žal. Midva sva izbrala top lokal z odlično ponudbo. Matjaž pravi, da je bila kava za več kot čisto desetko in tudi oba zajtrka sta bila več kot odlična. Ni poceni, ampak enkrat se živi. V sosednji ulici sva najela skuter za 24 ur in se odpeljala proti zahodu po glavni ulici. Proti parku Doi Suthep vodi samo ena glavna cesta in točno tam so policaji, ki ustavijo seveda vse turiste na skuterjih. Zahtevajo mednarodno vozniško dovoljenje, ki ga seveda nihče nima. Sledi kazen 500 THB, ki jo poravnaš na policijski postaji v roku 3 dni. Pa sva dala za malico še policajem. Nič hudega.


BUDISTIČNI TEMPELJ WAT PHRA THAT DOI SUTHEP

Če ste v Chiang Mai-u, si morate seveda ogledati ta budistični kompleks v hribovitem zahodnem delu. Po zaviti izjemno lepi asfaltirani cesti se s skuterjem pripeljete do vhoda in se po kar nekaj stopnicah odpravite do templja. Tempelj je krasen in ima tudi lepo razgledno ploščad. Prva stupa je bila tu zgrajena že leta 1383, v naslednjih stoletjih pa se je kompleks počasi dograjeval. Prva cesta do templja je bila zgrajena že leta 1935. Glavni obiskovalci templja so seveda domačini, ki pa se jim vedno pridruži še velika množica turistov. Tajski templji so izjemno lepi in vredni obiska.


HMONG DOI PUI VILLAGE

Na tajskem živi tudi zelo veliko plemen, predvsem tukaj na severu. S skuterjem sva se od templja peljala še naprej, cesta je postajala veliko ožja, a še vedno asfaltirana. Še vedno sva se dvigala in potem celo zelo spustila v majhno ter odročno vas Doi Pui. V vasi domuje samo 500 prebivalcev plemena Hmong. Na edinem parkirišču sva zagledala skupino otrok, ki so prišli s šolo v tradicionalnih oblačilih iz še bolj odročnih vasi do vasi Doi Pui. Uau, kako sem bila vesela. Otroci so bili veseli in razigrani. Po edini ulici v vasi se vijejo prodajalne oblačil, prigrizkov, vina in čajev. Kitajska je čisto blizu. Mobilni telefoni so tudi tukaj v prvem planu in otroci so tudi tukaj zatopljeni v njihove ekrane. Žalostni prizori. V vasi je tudi čisto majhen muzej plemen, ki sva si ga ogledala. Srečala sva le nekaj izgubljenih turistov.


BHUBING PALACE – POLETNA KRALJEVA REZIDENCA

Po isti cesti sva se vrnila in se ustavila pri poletni kraljevi rezidenci, ki je bila tokrat odprta za obiskovalce. Odprta je samo takrat, kadar seveda ni tukaj tajskega kralja. Palača je skrbno varovana z vojsko, ki opazujejo vsak vaš korak. Bila sva primerno oblečena (vse pokrito), zato so naju spustili notri. Bila sva edina obiskovalca. Sprehajala sva se po začrtanih poteh med rastlinjaki in posajemi raznovrstnimi cvetočimi rastlinami. Žal za vrtnice ni bil pravi čas, ker so v večini že odcvetele, ampak posest je vseeno zelo lepa in vredna oogleda. Pravi zeleni raj za vročo Tajsko.


KOSILO, POČITEK IN ODLIČNA MASAŽA

Po ogledu sva se odpeljala nazaj v mesto, poiskala pravo policijsko postajo za plačilo kazni, nato pa si privoščila zasluženo kosilo, sladico in počitek ob slastnem mangovem naravnem soku. Zvečer sva se odpravila odlično 2-urno masažo z vročimi kamni v najboljši spa (Zira Spa) v mestu. Uf, dobro sta naju pregnetli za odličen spanec.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 196 EUR

 • zajtrk (kava, čaj, sadna bowla, rogljiček z jajčki) = 550 THB (15,4 EUR)
 • taksi do avtobusnega termina in nazaj po pozabljeni jakni = 300 THB (8,4 EUR)
 • najem skuterja za 24 ur = 250 THB (7 EUR)
 • policijska kazen (mednarodno vozniško dovoljenje) = 500 THB (14 EUR)
 • vstopnina Doi Suthep tempelj = 60 THB (1,7 EUR)
 • svež kokos, suhi mango, wc, voda = 130 THB (3,6 EUR)
 • vstopnina muzej v vasi Hmong Doi Pui = 20 THB (0,6 EUR)
 • vstopnina Bhubing Palace = 100 THB (2,8 EUR)
 • kosilo (pad thai 2x, voda, svež kokos) = 220 THB (6,2 EUR)
 • mango sticky rice + kokosov sladoled, mango juice 2x, spomladanski zavitki = 550 THB (15,4 EUR)
 • 2x masaža hot stones 1,5 ure (Zira Spa) = 2.080 THB (58,2 EUR)
 • spanje El Barrio Lanna (N) = 63 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 35,76 THB

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: