Preskoči na vsebino

TAJSKA 2022: Tarutao National Park (7. dan)

V hotelu blizu letališča Hat Yai sva se vsako minuto bolj čudila razigranim domačim otrokom. V bazenu so bili od šestih zjutraj do enajstih zvečer brez postanka. Takšnega veselja na obrazih otrok že res dolgo nisva videla. Že pri zajtrku so bili utrujeni, a so zdržali do enajstih zvečer. Po zajtrku sva se odpeljala na letališče, saj je tam odhodna točka na rajski otok Koh Lipe. Karti za celoten prevoz (kombi in hitri čoln) sva si kupila že doma pred odhodom. S kombijem najprej do pristanišča, od tam pa s hitrim čolnom z dvema postankoma znotraj nacionalnega parka Tarutao do raja na zemlji. Koh Lipe je otok, ki je rajski in sanjski. Prišla sva pozno popoldne, se nastanila v prekrasni hiški na plaži v Wapi Resortu na vzhodni plaži, se vrgla v toplo morje in zaplavala v modrini. To je lajf.


PREVOZ HAT YAI – KOH LIPE

Hotel v Hat Yai blizu letališča je povsem osnoven. Potrebovala sva le spanje in zajtrk. Namreč ob 9h sva že imela prevoz na rajski otok Koh Lipe. Kombinirani prevoz ponudnika Satun Pakbara sem kupila vnaprej že doma po spletu na njihovi spletni strani https://www.spcthailand.com/. Vse je bilo super in zelo profesionalno. Z letališča smo se s kombijem odpeljali najprej do pristanišča Pak Bara. Tam smo se s hitrim čolnom odpeljali do otoka Koh Lipe, vmes pa smo naredili dva krajša postanka znotraj nacionalnega parka Tarutao. Koh Lipe je tudi del nacionalnega parka, zato potrebujete 3 dnevno dovolilnico, ki jo morate imeti ves čas pri sebi. Kupite jo v pristanišču Pak Bara. Bilo je malce oblačno vreme, a zato nič manj lepo in toplo. In seveda prelepooooo. Končno na mivki in s pogledom na turkizno morje.


KOH LIPE

Na Koh Lipe smo prišli na zahodno plažo okrog 14. ure in so naju hitro odpeljali v najin prekrasen bungalov na vzhodni plaži. Vzela sva samostojen bungalov v drugi vrsti, zaradi preglasnih motorjev na čolnih domačinov, ki hrumijo od petih zjutraj do poznega večera. Izbira je bila TOP. Povsem nov bungalov na najlepšem delu plaže. Čisto novo pohištvo, zelo čisto in do potankosti urejena okolica, zajtrk pa eden boljših na celem potovanju. Bili so tudi zelo ekološko ozaveščeni, brez plastike in celo brezplačno pitno vodo v velikem bidonu pri recepciji in termo flašami za dotakanje. Zelo vesela! K sosedom sva skočila na hitro kosilo.


VZHODNA PLAŽA – SUNRISE BEACH

Midva sva bila nastanjena nekje na sredini plaže na vzhodu v Wapi Resortu. Takoj sva se sprehodila po plaži na sever do daleč najlepšega dela otoka in sicer na North Point. Uau, uau, uau. Bela rajska plaža, drobno mleta bela mivka, turkizno morje povsem čisto in mirno. Rajsko in sanjsko. Morje 30 stopinj in zunaj prav tako 30 stopinj. Še sreča, da je bilo oblačno, ker sicer je to kar auč auč za našo belo kožo. In turisti? Nikjer nikogar. Sama sva se kopala, tu in tam se je sprehajal kakšen Malezijec. Uf, to je šele sanjsko. Pričakovala sva res gnečo. Dve uri samotnega kopanja v najlepšem bazenu na svetu. Ah, nasmeh z obraza se ni skril. Za takšne trenutke je vredno živeti.

Tudi Koh Lipe se sooča z veliko težavo. Očitno gladina vode precej narašča in s seboj ob oseki in neurjih odnaša mivko in seveda prekrasne plaže izginjajo. Domačini se trudijo z vrečami utrjevati plaže, a narava bo zagotovo močnejša od človeka in na koncu bodo boj zagotovo izgubili. To sva videla tudi na celotni vzhodni plaži, ko sva se sprehajala po plaži. Hiše, bungalovi in plame bodo zagotovo izgubili boj z naravo. Žalostno, a žal resnično.


GLAVNA ULICA

Koh Lipe je že precej poseljen otok, obe glavni plaži (vzhodna in zahodna) pa sta povezani z ulico, na kateri so same prodajalne in gostilne. Na otoku ni avtomobilom, samo nekaj motociklov. Uf, na otoku nikakor ne boste lačni. Prej obratno. Vse je tako dobro in odlično, da boste domov odnesli sigurno kakšen kilogram več. Lokali in gostilne so samevali, turistični delavci pa so se dolgočasili. Še kakšen mesec in ne bo več dolgačasa, ko se začne glavna sezona. Sprehodila sva se do zahodne plaže, se namestila v lokalček, opazovala sončni zahod ob koktajlu in občudovala domače fante, ki so spretno vrteli ognjene bakle. Jaz sem dobesedno zakljubljena v tovrstno umetnost. Vsak gib je tako premišljen in previden. In toliko vadbe je skrite za nekaj minutno predstavo turistom. Bogato sva jih nagradila vsak večer z napitnino. Kapo dol fantje.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 189 EUR

  • Satun Pakbara prevoz Hat Yai letališče na otok Koh Lipe = 55,86 EUR
  • vstopnina Nacionalni park Tarutao in taksa za pomol = 440 THB (12,3 EUR)
  • voda in sladoled kokos = 50 THB (1,4 EUR)
  • kosilo (2x pad thai, spring roles, kokos) = 500 THB (14 EUR)
  • voda, kreme aloe vera 2x = 700 THB (19,6 EUR)
  • 2 koktajla in napitnina za fante z ognjem = 500 THB (14 EUR)
  • 2 palačinki s čokolado, mango sticky rice = 150 THB (4,2 EUR)
  • Wapi Resort (NZ) = 67,67 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 35,76 THB

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: