Preskoči na vsebino

TAJSKA 2022: Chiang Mai – templji in tržnica (6. dan)

Chiang Mai ima nekaj, kar druga mesta nimajo. Ima neko posebno “vibro”, ki je še dandanes dobra. V enajstih letih se je sicer veliko spremenilo, a Chiang Mai še vedno ima tisto nekaj. Še bi se vrnila. Tokrat sva Chiang Mai raziskovala peš, saj sva imela hotel v samem središču. Najprej sva si privoščila zajtrk, nato pa obiskala tri najlepše templje znotraj obzidja starega mesta. Sprehodila sva se skozi tržnico in se naužila tajskih vonjav. Oh, kako lepo je. Barvito in raznoliko. Naužila sva se najboljšega svežega manga kar pri prodajalki sadja, ki nama ga je olupila in narezala pred očmi. Še odličen pad thai s škampi, nato pa popoldne s taksijem na letališče, od koder sva poletela v Hat Yai povsem na jugu države. V hotel blizu letališča sva prispela pozno zvečer.


ZAJTRK IN ULICE CHIANG MAIA

Chiang Mai je res eno prav prijetno mestece na severu Tajske, ki ga ob prvem obisku Tajske nikakor ne smete izpustiti. Ima tisto nekaj, kar boste našli redko na potovanjih. Mesto ima tudi izjemno dolgo zgodovino in je pravo budistično središče. Templjev je kar 117 oziroma res na vsakem koraku. Stari del mesta je zgoščen za pravokotnim obzidjem in rečnim kanalom. Znotraj obzidja sva midva imela tudi hotel in seveda potem vse peš na dosegu. Najprej sva se sprehodila na zajtrk, nato pa lepo po ulicah do različnih templjev. Včasih smo si turisti ogledovali Chiang Mai s kolesi ali tuk tuki, danes tega več ne vidiš. Tuk tuk je še prava redkost. Življenje se razvija in tuk tuki so postali povsem nove predelane Toyote v skupinske taksije. Krojača skoraj ne vidiš več. Ostale so masaže in lokali. Motocikle so zamenjali veliki avtomobili, skuterje pa vozimo večinoma samo še turisti. V nekaterih lokalih si lahko prosto privoščite tudi marihuano brez ovir. Ulično hrano še komaj najdeš, saj so jo umaknili samo v eno izmed ulic. Je pa res, da si marsikdo izbere Chiang Mai za daljše obdobje svojega življenja.


TEMPLJI PO MESTU

Ogledala sva si tudi nekaj krasnih budističnih templjev. Priznam, da razen tega, da se sprehodiva po templjih in občudujeva domačine pri obredih, se kaj dosti ne poglabljam v zgodovino religijskih centrov.

Wat Phra Sing Woramahawihan


Wat Phantao


Wat Chedi Luang


TRŽNICA

Sprehodila sva se še do tržnice, ki je majhna in zelo simpatična. Barve, vonj, nasmehi domačinov. Na tržnici res uživava in se z veseljem sprehajava gor in dol. Kupila sva si sveži mango in ga pojedla kar na stojnici. Domačini so tako veseli, ko jim zaupaš in se ne delaš finega. Smejimo se drug drugemu.


ŠE KOSILO IN POLET V HAT YAI

Za kosilo sva si privoščila klasiko – spet pad thai. Nato pa v hotel po prtljago, na letališče in polet v Hat Yai. V hotel sva prispela pozno zvečer, tako da sva tam samo praktično prestala. Hotel je bil zelo enostaven, ampak to je vse, kar tukaj dobiš. Za prenočitev je čisto solidno.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 263 EUR

  • zajtrk (rogljiček, jajčka, kava, čaj) = 550 THB (15,4 EUR)
  • vstopnina budistični templej = 100 THB (2,8 EUR)
  • tržnica (sveža kokosa, sveža manga) = 100 THB (2,8 EUR)
  • mango juice, ledena kava = 230 THB (6,4 EUR)
  • kosilo (2x pad thai, mango kolač, mango sladoled) = 210 THB (5,9 EUR)
  • taksi do letališča Chiang Mai = 250 THB (7 EUR)
  • na letališču 2 borovničeva mufina in 4 vode = 280 THB (7,8 EUR)
  • enosmerna letalska vozovnica Air Asia (Chiang Mai – Hat Yai) = 181 EUR
  • nočitev Southern Airport HAt Yai (NZ) = 33,88 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 35,76 THB

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: