Preskoči na vsebino

TAJSKA 2022: Zgodovinsko mesto Ayutthaya (16. dan)

Zadnji dan na potovanju po Tajski sva se odpravila na izlet do zgodovinskega mesta Ayutthaya. Jaz sem mesto že obiskala na prvem potovanju, Matjaž pa seveda še ne. Ker sva imela dovolj časa, sva se odločila za povsem samostojno izvedbo izleta. Zjutraj sva komaj našla v Bangkoku zelo skrito postajo mini avtobusa za Ayutthayo. Dve uri vožnje, jutranja kavica, nato pa kar peš na ogled nekaterih najlepših templjev v Ayutthayi. Ob pol enih sva ujela minivan za Bangkok, nato pa se še sprehodila po turistični ulici Khao San in Rambuttri. Zadnji pad thai na ulici, zadnji mangov sok in zadnji mango sticky rice pred odhodom nazaj v hotel. Ob 22h zvečer sva se odpravila s podzemno železnico na letališče za let proti Dunaju.


IZLET V ZGODOVINSKO MESTO AYUTTHAYA (Unesco)

Imela sva cel dan časa, zato sva se odločila za samostojno izvedbo izleta v zgodovinsko mesto Ayutthaya, ki leži 80 km severno od Bangkoka. Celodnevni izlet si lahko organizirate tudi z lokalnimi agencijami kjerkoli v Bangkoku. Najprej sva zjutraj s težavo poiskala postajo za minivane. Seveda sva najprej šla na lepo novo postajo Mo Chit, a le ta ni bila prava. Prava je bila stara postaja pod cesto Minibus Station (Chatuchak). Sva se kar namučila, ker seveda okrog postaje nihče ne govori in ne razume angleško niti besede. Samo policajka je razumela Ayutthaya, nama povedala, da to ni to, ni pa znala povedati kam. Našla sva šele tretjega taksista, ki naju je odpeljal na pravo postajo. Od tam naprej je bilo vse lažje. Minivan vozi počasneje, saj se seveda ustavlja na postajah. Vi morate izstopiti na končni postaji, nič prej. Potem pa samo lepo proti zahodu in pridete direktno v središče Ayutthaye, kjer se začnejo najlepši templji. Takoj vas bo seveda želel naložiti tuk tuk, a midva sva si mesto ogledala peš.

Zgodovinsko mesto Ayutthaya leži 80 km severno od Bangkoka v dolini reke Chao Phraya. Mesto je ustavovil kralj Ramathibodhi I. Kraljestvo je bilo zelo mogočno in Ayutthaya je leta 1700 štela kar milijon prebivalcev. Mesto je imelo napredni hidravlični sistem za reguliranje vode. Zgradilil so vse lepe in mogočne templje. Leta 1767 so Burmanci opustošili Ayutthayo in kasneje jo je prerasla džungla. Ponovno so mesto odkrili v 19. stoletju in kasneje so jo Tajci razglasili za zgodovinski park. Unesco je mesto leta 1991 uvrstil na seznam Svetovne kulturne dediščine. Midva sva si ogledala nekaj templjev, so si pa sevea vsi zelo podobni. Vstopnine za ogled sva plačevala sproti ob ogledih. Bilo je precej vroče. Pazite tudi na spošljiva oblačila (dolgi rokavi, pokrita kolena).


WAT RATCHABURANA


WAT MAHATHAT


PARK PHRA RAM IN WAT PHRA RAM


WAT PHRA SI SANPHET


WIHAN PHRA MONGKHON BOPHIT


NAZAJ V BANGKOK NA KHAO SAN ROAD

Nazaj do postaje minivana v Ayutthayi sva si vzela tuk tuk, seveda pa bi lahko tudi prehodila dodatna 2 kilometra. Ujela sva minivan ob 12.30, ki pelje zelo blizu Khao San Roada v Bangkoku, kamor sva bila namenjena. V Bangkoku sva vzela še taksi do Khao Sana in se sprehodila po turistični ulici. Čas je bil za zadnje kosilo, nato pa še malce pohajkovanja in pijačka. Za večerjo sva si kupila še zadnji mango sticy rice in sveži mango ter se s taksijem odpravila v hotel. Ob 22h sva hotel zapustila in se odpeljala s podzemno železnico do mendarodnega letališča.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 147 EUR

 • sendviča za zajtrk = 112 THB (3,1 EUR)
 • metro, taksi, minivan do Ayutthaye = 274 THB (7,7 EUR)
 • vstopnine Ayutthaya 4 templji = 400 THB (11,2 EUR)
 • kava, čaj Ayutthaya = 125 THB (3,5 EUR)
 • tuk tuk Ayutthaya = 100 THB (2,8 EUR)
 • minibus Ayutthaya – Bangkok = 160 THB (4,5 EUR)
 • taksi do Khao San Roada = 60 THB (1,7 EUR)
 • spominki za domov = 200 THB (5,6 EUR)
 • kosilo 2x pad thai, voda = 180 THB (5 EUR)
 • kokos, mango shake = 180 THB (5 EUR)
 • sticky rice 2x, mango sveži, voda, mango sušeni = 300 THB (8,4 EUR)
 • taksi Khao San do hotela Tranz = 100 THB (2,8 EUR)
 • Hotel Tranz = 58 EUR
 • kava, čaj, rogljički letališče Bangkok = 460 THB (12,9 EUR)
 • metro Hotel Tranz – letališče = 70 THB(2 EUR)
 • sušeni mango za domov = 460 THB (12,9 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 35,76 THB

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: