Preskoči na vsebino

BILANCA: Najin kolaž doživetij v letu 2022

Za nama je še eno prekrasno leto polno novih doživetij in vsaj v drugi polovici leta vrnitve v normalo. Leto sva začela na najboljši možen način in sicer sva silvestrovala v Jordaniji. V puščavi Wadi Rum sva na silvestrovo zaplesala z domačini. Ker zaradi Covid ukrepov nisva smela nikjer smučati, sva zimske mesece preživela na naši Obali in se začetniško lotila turnega smučanja. Konec marca sem imela teden dni dopusta, zato sva za potovanje izbrala Ciper in Severni Ciper. Pomladne mesece sva preživela na gorskem kolesu predvsem na Obali. Junija sva odpotovala na prečudoviti Madagaskar za dobre tri tedne. Vsak preostali poletni in jesenski mesec sva preživela v hribih in na gorskem kolesu. Sredi oktobra sva odpotovala še na Tajsko za dobra dva tedna, kjer je bilo nepozabno. Konec leta sva po treh letih lahko smučala, zato sva vsak sončen vikend izkoristila za smučanje v Avstriji na nama ljubem smučišču Obertauern. Vmes sva se seveda tudi kulinarično razvajala ob degustacijskih kosilih pri naših izjemnih kuharskih mojstrih. Na skupno treh potovanjih sva v tujini preživela skupaj 49 dni in obiskala 5 držav. Od vsega pa sva najbolj sva hvaležna za najino zdravje in zdravje najine družine. Brez zdravja ni nič v življenju. Cheers to life!


JANUAR – zimski vzpon na Okroglež ter vrhunska kulinarika

Za novo leto sva se prebudila v prekrasni puščavi Wadi Rum v Jordaniji. Dva dni sva se še potepala po Jordaniji, nato pa je sledil delovni januar v domačem zavetju. Vikende sva preživljala v naravi in ob kulinaričnih razvajanjih. Kar dvakrat sva bila na Obali. Privoščila sva si odlični kosili v Torkli in Špacapanovi hiši, seveda pa ne moreva brez odličnega sušija v ljubljanski Sushimami. Vzpon na razgledni Okroglež s Pokljuke v idiličnih zimskih razmerah s pogledom na Triglav je bil zagotovo vrhunec meseca.

JORDANIJA 2021: Wadi Rum in silvestrovanje z Beduini (7. dan)

JORDANIJA 2021: Načrt potovanja (9 dni)

SLOVENIJA: Zimski vzpon na Okroglež (1.965 m)

SLOVENIJA: Sprehod na Obali z vrhunskim kosilom v Hiši Torkla

QLINARIKA: Špacapanova hiša – domače in izjemno


FEBRUAR – umirjen mesec z dobro kulinariko in turnim smučanjem

Kratek februar je postregel z bolj malo lepega vremena. Dva vikenda sva izkoristila za naravo, dva pa za kulinarična razvajanja. S turnimi smučmi sva se povzpela na vrh Vitranca v Kranjski Gori kar po smučišču. Bil je zelo lep dan, ki sva ga izkoristila. Turno smučanje ima povsem druge gibe, zato najdeš čisto nove mišice na telesu. Zagotovo vrhunec kulinaričnega razvajanja v Sloveniji predstavlja Hiša Denk. Po najinem okusu si zagotovo zaslužijo 1. mesto v Sloveniji. Noro dobro! S starši smo obiskali tustično kmetijo Kuren in si privoščili odlično telečjo kračo. Konec meseca sva obiskala Bohinj in naredila krog okoli jezera.

QLINARIKA: Hiša Denk – neprekosljiva.

SLOVENIJA: S turnimi smučmi na vrh Vitranca v Kranjski Gori

QLINARIKA: Telečja krača na turistični kmetiji Kuren


MAREC – potovanje na Ciper in Severni Ciper

Mesec marec je švignil kot za stavo. Počela nisva nič posebnega, ker naju je oba ulovil manjši prehlad. V domačih koncih sva že konec meseca naredila tudi prvi kolesarski krog. Konec meseca sem jaz imela nekaj dni dopusta, ker sem zamenjala službo, zato sva se odločila za kratko potovanje na Ciper in Severni Ciper. Marca je bilo na Cipru zelo malo obiskovalcev, temperature so bile zelo prijetne, pokrajina je cvetela in hrana je bila več kot izvrstna. Bila sva navdušena in bi se z veseljem vračala na počitnice na Ciper.

CIPER – Kdaj, zakaj in kako?

CIPER – Vsi stroški potovanja

CIPER – Načrt potovanja (8 dni)


APRIL – Kolesarjenje doma in na Obali

Aprila sva prosti čas preživljala na kolesu ali ob nama ljubem pohodništvu. Prvi vikend sva se sprehodila ob Obali in si privoščila romba iz pečice v nama ljubi gostilni Pod Trto v Strunjanu. Med tednom sva naredila kar nekaj domačih kolesarskih vzponov, za vikend pa sva si privoščila suši v Sushimami. Na zadnji dan v mesecu sva se s kolesi odpravila med vasmi slovenske Istre in prav uživala ob razgledu z Marezig na našo Obalo.

SLOVENIJA: S kolesom med vasmi slovenske Istre (25 km)


MAJ – Kolesarski vzpon na Slivnico in zanimiva Ušesa Istre

Maja nas je vreme razvajalo. Kar dvakrat sva bila spet na Obali. Enkrat ob klasičnem krogu po slovenski Obali in dobrim kosilom, drugič pa sva obiskala zelo zanimiva Ušesa Istre, zelo majhno vas Abitanti in si privoščila domače kosilo v gostilni Belvedur s svežimi tartufi. Zelo lep kolesarski vzpon sva naredila na Slivnico in potem tudi krog okoli Cerkniškega jezera, ki naju je preprosto navdušilo. Naredila sva tudi več kolesarskih in pohodniških tur po domačih hribih.

SLOVENIJA: S kolesom na Slivnico in okoli Cerkniškega jezera (42 km)

QLINARIKA: Gamberi na solati z mangom

SLOVENIJA: Male skrivnosti Slovenske Istre


JUNIJ – Kolesarjenje, pohodništvo in potovanje na Madagaskar

Junij je najlepši mesec v letu po najinem okusu. Ravno dovolj toplo za kolesarjenje in pohodništvo, gneče turistov pa še ni na vidiku. Zato je treba izkoristiti vsak dan, ki se ponudi. Precej sva naredila kolesarskih tur doma, dve pa tudi izven domačega kraja. Navdušila naju je kolesarska tura na Krim, še bolj pa kolesarksa tura ob Kolpi. Prvič v življenju sva se peš sprehodila do koče Zacchi, ki ima veličasten razgled. Nazaj grede sva se ustavila še v naravnem rezervatu Zelenci. Naredila sva tudi vzpon na Kompotelo iz Krvavca, ki je ponudila najlepši možen razgled na Kamniško-Savinjske Alpe. Že sredi meseca pa sva odpotovala na Madagaskar, kjer sva potovala skupaj dobre tri tedne.

SLOVENIJA: S kolesom iz Iške vasi na Krim (42 km)

SLOVENIJA: Gorsko kolesarjenje ob Kolpi (37 km)

ITALIJA: Koča Zacchi z veličastnim razgledom (1.380 m)

SLOVENIJA: Po najlepši razgled na Kompotelo (1.989 m)

MADAGASKAR: Kdaj, zakaj in kako?


JULIJ – Potovanje po Madagaskarju s tednom počitnic na rajskem otoku Ile Sainte Marie in vzpon na vrh Vogla

Julij je drugi najlepši mesec. Oh, pa saj so kar vsi, če dobro razmislim. Prvo polovico meseca sva še vedno potovala po Madagaskarju. Zadnji teden potovanja sva preživela na pravih rajskih počitnicah na otoku Ile Sainte Marie. Oh, kako noro lepo in nobenega turista. Saj sanjam! Ko sva se vrnila domov, sva izkoristila vsak trenutek za pohodništvo in kolesarjenje. Šla sva pogledati tudi povsem novo planinsko kočo na Uskovnici. V noro vroči poletni soboti pa sva se povzpela na vrh Vogla. Čudovita razgledna pot. Konec meseca sva v Kranjski Gori prehodila še 19 km dolgo pešpot, ki je izjemno lepa. Ne boste verjeli – prvič v življenju pa sva se tudi kopala tako v Bohinjskem kot tudi Blejskem jezeru. Čudovito! Zagotovo precej boljše kot kopanje na Obali. Na Blejskem jezeru sem tudi prvič supala in mi je šlo več kot odlično – brez enega padca. Brez sušija v Sushimami nisva zdržala.

MADAGASKAR: Kdaj, zakaj in kako?

MADAGASKAR: Vsi stroški potovanja

MADAGASKAR: Načrt potovanja (22 dni)

SLOVENIJA: Nova planinska koča na Uskovnici

SLOVENIJA: Poletna ohladitev na vrhu Vogla (1.922 m)

SLOVENIJA: Krožna pot v Kranjski Gori (19 km)


AVGUST – Spet do koče Zacchi v Italiji, Potočka zijalka in najboljši štruklji na Dolgi njivi

Avgusta se najraje zadržujeva v domačih krajih, ker nama zadnja leta precej preglavic pozvroča množica turistov v naših hribih. Tako sva naredila skoraj vse vikende samo domače kolesarske ture, vmes pa sva naredila tri izlete. Tokrat sva se peljala res na dolgo kolesarsko turo iz Mojstrane do koče Zacchi v Italiji. Naslednji dan sva naredila izlet po Solčavski panoramski cesti in se povzpela do jame z najlepšim razgledom na svetu – Potočke zijalke. Konec meseca sva naredila še en kolesarski izlet in sicer do planine Dolga njiva, kjer vam zagotovo postrežejo z najboljšimi štruklji v Sloveniji.

SLOVENIJA: S kolesom iz Mojstrane do koče Zacchi (65 km)

SLOVENIJA: Jama z najlepšim razgledom – Potočka zijalka (1.660 m)

SLOVENIJA: S kolesom iz Tržiča na planino Dolga njiva (35 km)


SEPTEMBER – Kopanje v Blejskem jezeru in sprehod v Krnico in na Obalo

Septembra je bilo za vikende precej slabo vreme, tako da meseca nisva mogla izkoristiti tako kot bi si seveda želela. Prvi vikend v septembru sva se v soboto odpeljala na Bled. Ker je bilo jezero še zelo toplo (23 stopinj), sem se povsem sama kopala v njem. Neverjetno. Množice obiskovalcev s septembrom kar izginejo. Na lep dan sva se še sprehodila v Krnico do planinske koče na domači štrudelj. Konec meseca sva se sprehodila po Obali in si spet privoščila romba v gostilni pod Trto.


OKTOBER – Dva prečudovita jesenska vzpona in potovanje po vedno čudoviti Tajski

Oktobra se Slovenija obarva v najlepše barve. Moja ljubezen do jesenskih barv in rumenih macesnov še vedno ostaja enako močna. Izkoristiti sva morala čas do potovanja na Tajsko, zato sva oba vikenda naredila lepa jesenska vzpona. Prvi je bil do Mojčinega doma na Vitrancu, ki je zelo lep. Drugi vzpon na Trupejevo poldne pa je ponudil najlepše trenutke jesenskih barv in rumenih macesnov ter prekrasnih razgledov. Srečna sva lahko odpotovala na sanjske počitnice na Tajsko, kjer sva se kopala na rajskih plažah in se kulinarično razvajala vsak trenutek.

SLOVENIJA: Jeseni do Mojčinega doma na Vitrancu (1.555 m)

SLOVENIJA: Zlati macesni na poti na Trupejevo poldne (1.931 m)

TAJSKA: Kdaj, zakaj in kako?


NOVEMBER – sanjske počitnice na Tajskem, kosilo pri Danilu in končno smučanje na Obertauernu

Prvi teden novembra sva se še vedno razvajala na tajskih noro lepih plažah, ki so naju razvajale brez turistov. Oh, kako sva bila srečna in zadovoljna vsak trenutek. Poletje še kar traja in domov sva prišla s polno sveže energije za temne zimske mesece. Martinovo kosilo sva si privoščila po dolgem času pri Danilu. Konec meseca je zapadlo več kot pol metra snega, zato se je končno vse poklopilo in po skoraj treh letih sva si končno privoščila popoln smučarski dan v Obertauernu.

TAJSKA: Kdaj, zakaj in kako?

TAJSKA: Vsi stroški potovanja – v delu

TAJSKA: Načrt potovanja (17 dni) – v delu

QLINARIKA: Odlična račja prsa pri Danilu

AVSTRIJA: Smučarski dan na Obertauernu


DECEMBER – Zimske radosti ob smučanju in sneženju ter razvajanje brbončič

Decembrsko vzdušje je vedno povezano s snegom in razvajanjem brbončic. Uspelo nama je kar dvakrat ujeti popolne razmere na smučanju v Obertauernu. Želja se mi je uresničila ob pohodu v dolino Tamar v sneženju in po sveži snežni odeji. Kičasto! Na Božič sva si privoščila tudi turno smučanje na Tromeji. Sicer pa sva tudi precej razvajala brbončice na Brionih, v Sushimami in pri Čubru.

QLINARIKA: Decembrsko razvajanje brbončic

SLOVENIJA: Idilično sneženje v Tamarju

AVSTRIJA: Turno smučanje na Tromeji (Dreiländereck)

AVSTRIJA: Smučarski dan na Obertauernu


ZA KONEC…

Ko danes delam povzetek leta 2022, pravzaprav ne morem verjeti, koliko se nama je zgodilo v tem letu. Leto je minilo kot bi mignil. A se je vseeno zgodilo veliko prelepih stvari. Tri daljša potovanja, poletni in zimski hribovski vzponi in prevoženih ohoho kilometrov z gorskim kolesom. Vmes klasični izleti na Bled, Obalo in v Bohinj. Letos sva se prvič kopala tako v Blejskem kot tudi Bohinjskem jezeru. Kako trapasto, a resnično. Leto se je začelo prekrasno v Jordaniji, potem nas je res razvajala lepa pomlad, krasno poletno vreme in čudovita jesen. Potovanja sva si lepo razporedila, da sva lahko vmes podoživela vse prekrasne trenutke. Res še eno prekrasno leto, ki sva ga izkoristila vsako uro, minuto in sekundo. To je najin življenjski moto in se ga bova še naprej držala. Dokler sva zdrava, bova dane trenutke življenja izkoristila.

Iskreno hvaležna za vse trenutke v letu 2022.

Vam želiva vse dobro, predvsem pa zdravja, zaposlitve, družinskega veselja, osebni mir in zadovoljstvo ter obilico ljubezni.

Goodbye 2022, Hello 2023.

2 Comments »

  1. Draga Andreja, Vidva resnično užijeta vsak dan leta 🥰. Želim vama veliko novih in ponovljenih doživetij v svetu, ki bo miren in odprt za vse nas, ki si ga želimo videti in doživeti. ❤️💙 Petra & Tomi

    Sent from my iPad

    >

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: