Preskoči na vsebino

MADAGASKAR 2022: Kdaj, zakaj in kako?

Madagaskar sva imela oba že dolga leta na popotniškem seznamu. V Afriki sva najprej potovala po Ugandi leta 2015 in se nato še razvajala na tanzanijskem Zanzibarju. Že septembra 2016 sva naredila čudovit roadtrip po Namibiji, Bocvani in do Viktorijinih slapov v Zimbabwe. Že takrat sva si za naslednjo afriško destinacijo začrtala Madagaskar. Zakaj? Ker je drugačen in edinstven. Žal pa je bil zadnji dve leti popolnoma zaprt in so turisti začeli prihajati šele letos pozno spomladi. Prva dva tedna sva potovala z najetim džipom po celini, nato pa še en teden preživela na rajskem tropskem otoku Ile Sainte Marie na vzhodni obali. Potovanje sva združila z morskimi počitnicami. Naredili smo slabih 3.000 km po res slabih cestah, ki pa so nudile najlepše možne prizore narave in zgodbe življenja domačinov. Odlična hrana, lemurji, sifake, indriji, kameleoni, gekoti, baobabi, riževa polja, ljudje, tradicionalne vasi, sončni zahodi, ptiči, rajska plaža in kiti grbavci. Vse to in še več je Madagaskar, ki je več kot izpolnil vsa najina pričakovanja. Nepozabno potovanje!


KDAJ?

Na Madagaskar se lahko odpravite kadarkoli v letu. A previdno izberite mesec potovanja, glede na vaš potovalni načrt in seveda potovalne cilje. Najin glavni cilj je bil nacionalni park Tsingy in prekrasni baobabi brez listja. V ta del Madagaskarja je mogoče potovati le v naših poletnih mesecih, torej nekje od junija do septembra. V ostalih mesecih je dežja preveč in je cesta do NP Tsingy neprevozna. Hkrati pa sva si želela ogledati kite grbavce, ki v naših poletnih mesecih v ogromnem številu priplavajo iz Antarktike na poletno hranjenje ob obale Madagaskarja. Potovala sva torej skupaj 22 dni in sicer od 21.6. – 12.7.2022. Kot rečeno je na Madagaskarju takrat zima. Sploh v tem centralnem delu je bilo precej mrzlo. Podnevi je bilo okrog 17 stopinj, ponoči se je spustila temperatura tudi na 5 stopinj celzija. Nastanitve so seveda lepe, a nič izolirane in gretje je možno le s klimami oz. električnimi radiatorji. Na poti sva torej morala imeti kar precej topla oblačila. Na vzhodu je bilo zelo vroče. Okrog 30 stopinj in tam je bilo pravo poletje. Večeri pa so bili hladnejši, a seveda ne mrzli. Na vzhodu sva obiskala tropski deževni gozd, kjer pa je bilo tudi zelo mrzlo in še seveda deževno, tako da naju je precej zeblo. Na otoku Ile Sainte Marie je bilo čez dan prijetnih 25 stopinj, morje je imelo prav tako 25 stopinj, ponoči pa se je prijetno ohladilo za odličen spanec. Tudi na otoku se je vsak dan pojavljalo tropsko deževje, ki je včasih trajalo le nekaj minut, včasih pa tudi nekaj ur. Sicer pa zelo prijetna klima, tako da sva bila lahko tudi po več ur na soncu brez opeklin. Madagaskar je res zelo velik in raznolik, zato je seveda vreme odvisno zelo od tega, kje potujete.


ZAKAJ?

Že v uvodniku sem zapisala nekaj besed, tokrat še malo več. Po Ugandi, Namibiji in Bocvani, sva si želela nekaj povsem drugačnega. Zato sva za naslednjo afriško destinacijo izbrala Madagaskar. Pri izbiri potovanj pogosto stremiva k novim dogodiščinam in doživetjem. Že dolga leta sva si oba želela pokukati v znameniti edinstveni kraški svet špičastih skal nacionalnega parka Tsingy. Alejo baobabov sanjava že vsa leta, od kar pomnim. Lemurje sva si neskončno želela videti v živo. Skakanje kitov grbavcev iz morja v živo je nekaj najbolj nepozabnega, kar lahko doživiš. Teden dni na rajski plaži pod palmo s svežim kokosom brez drugih turistov je prava nagrada. In seveda lepa, barvita, slikovita pokrajino s prisrčnimi ljudmi, ki živijo še danes popolnoma enostavno življenje. Odvisni so samo od bližnje reke, rodovitne zemlje, gozda in sonca. Za vse drugo jim ni mar. In videla sva mnoge zelo srečne obraze, velike nasmehe s popolnoma belimi zobmi, zdrava športna telesa brez maščobe in zdrave družine z velikim številom otrok. Tokrat sva doživela Afriko popolnoma drugače in se začela spraševati, kaj je prava sreča v življenju.


COVID?

Tokrat je bilo pravo zatišje s Covidom. Praktično od doma do doma nisva imela opravka s to nadležno boleznijo in bil je pravi balzam za dušo. Tudi maske nisva nikjer nosila in na Madagaskarju so vsi lepo sproščeni glede korone. Tudi najin šofer je imel enako stališče do korone kot midva, zato smo se zelo dobro razumeli in je bil izredno vesel. Skupaj smo le preživeli dva cela tedna in bi bilo razhajanje verjetno kar izziv. Tudi na letališčih nisva potrebovala zaščitne maske in tudi med letom na letalu Air France ni bila obvezna zaščitna maska. Imela pa sva še vedno kar nekaj stroškov in sicer:

 • Za vstop na Madagaskar je še vedno potreben negativen PCR test in sicer za vse obiskovalce ne glede na cepljenje. Tako sva v Ljubljani pred odhodom (72 ur velja) naredila PCR teste za nesramnih 80 EUR/osebo.
 • Ob prihodu na Madagaskar sva morala narediti še en hitri korona test kar na letališču, preden te pustijo vstopiti v državo. Hitri test naju je stal 15 EUR/osebo. Hitri test morajo opraviti vsi potniki, ki prispejo.
 • Za izhod iz države proti domu ni bilo z njihove strani potrebno nič. Francija je še imela za vstop zahtevo po negativnem hitrem testu, a ker sva bila samo v tranzitu čez letališče Pariz do Ljubljane, nisva potrebovala negativnega hitrega testa.
 • Slovenija ob prihodu nazaj ni imela nobenih zahtev za vstop v državo.

Tukaj dobite zadnje informacije oz. zahteve za vstop. Madagaskar je imel res hude zahteve še nekaj mesecev nazaj, potem ko so bili kar leto in pol popolnoma zaprti. Šele maja so malce popustili in sva bila precej srečna.


KAKO?

Na Madagaskar ni tako lahko priti kot na marsikatero drugo destinacijo. Namreč Madagaskar ima zelo malo letalskih povezav in tudi zelo malo mednarodnih letov. V preteklosti je bilo sicer letov nekoliko več, a v pokoronskem času so še vedno zelo strikni pri odpiranju države.

 • LETALSKE VOZOVNICE (Ljubljana – Pariz – Antananarivo)
  • Letalski vozovnici sem kupila konec januarja in upala, da se bo izšlo. Za povratni vozovnici Air France iz Ljubljane do Antananariva čez pariško letališče CDG sva odštela le 785 EUR/osebo oz. skupaj 1.570 EUR. To je za Madagaskar zelo solidna cena. Kasneje so bile karte tudi več kot 1.300 EUR/osebo za isti termin.
  • Letalskih kart tokrat nisem zavarovala za riziko odpovedi, saj sva imela to že vključeno v sami ceni letalske karte.
  • Moram priznati, da sva prvič letela z Air France in je bilo vse super. Tudi posadka, letalo, prostor na letalu, izbira filmov, hrana. Res več kot zadovoljna in kar malce presenečena. Pričakovala sva slabšo storitev.
 • ZAVAROVANJE ZA TUJINO
 • PREVOZ PO MADAGASKARJU
  • NAJEM DŽIPA 4X4 S ŠOFERJEM
   • Ker sva to potovanje imela v mislih že pred koronskimi časi, sva se velikokrat spraševala in odločala ali bova vozila sama ali z najetim šoferjem. Oba sva se vedno bolj nagibala k samostojni vožnji, a bolj ko sva brala o tem, manj sva si upala sama na to odročno pot. In se na koncu odločila, da najameva terenski avto 4×4 s šoferjem, ki naju je celih 12 dni vozil po najini začrtani poti. Do zadnjega nisva vedela, kako bo to izpadlo, saj sva res navajena biti samo v družbi drug drugega. Vse ostalo je nama zelo odveč. Sploh pa na potovanju.
   • Avto in šoferja sva najela pri turistični agenciji Ortour, ki je priporočena tako v turističnem vodiču Lonely Planet kot sta nama ga tudi priporočila slovenska prijatelja, ki sta z njimi potovala leta 2019. Prijatelja sta nama tudi pomagala pri načrtovanju poti, tako da sva jima izjemno hvaležna. Žal sam ne moreš načrtovati poti, ker so razmere na cesti veliko slabše od pričakovanih in lahko le s pomočjo agencije ali prijateljev pravilno načrtuješ potovanje.
   • Agenciji sem kar jaz poslala najin načrt po dnevih in kje bova prespala, kaj si želiva videti in so nama pripravili ponudbo. Za najeti avtomobil s šoferjem sva plačala 50 EUR/dan. V to ni bil vključen bencin, ki sva ga midva sproti plačevala na poti. Za 12-dnevni najem skupaj s šoferjem sva torej skupaj odštela 600 EUR.
   • Ker sva bila midva prva in tudi edina njihova turista po začetku korone, sva dobila za šoferja kar solastnika podjetja. Hasina je bil izjemno izkušen šofer, odličen vodnik in za povrh še odličen sopotnik. Pogovarjal se je le takrat, ko sva se želela midva, vedno se je umaknil in za naju res skrbel, da smo varno prispeli vsak dan na cilj. To nikakor ni samoumevno, glede na razmere na cesti in dogajanja ob cesti. Potovali smo namreč po zelo odročnih krajih, kjer ni nobenega avtomobila in so se v letih 2017-2019 dogajali tudi ropi turistov, zato so morali voziti v konvojih. Tokrat ni bilo konvojev, ker turistov enostavno ni.
   • Za šoferje je pri nastanitvah dobro poskrbljeno, saj imajo povsod tudi brezplačne sobe za njih. Sicer verjetno skromno, a dostojno.
   • Agencijo lahko res samo priporočim naprej in z njihovo storitvijo sva bila zelo zadovoljna.
  • POLET NA OTOK ILE SAINTE MARIE
   • Na otok Ile Sainte Marie sva poletela z domačim letalskih prevoznikom Tsaradia. Na njihovi spletni strani sva kupila povratni letalski vozovnici in zanju odštela 704 EUR oz. 352 EUR/osebo. Kar precej, glede na to, da je leta manj kot eno uro. A druge izbire pač ni.
   • Bilo je vse v najlepšem redu, tako da sva tudi z njimi bila zelo zadovoljna. Menda na Madagaskarju znajo precej odpovedovati notranje lete, tako da do zadnjega ne veš, kako se bo vse skupaj izšlo. A tudi to je čar potovanj.
 • VSTOPNA VIZA
  • Slovenci za vstop na Madagaskar potrebujemo vizo. Dobimo jo takoj ob prihodu na letališču in je za turistično vizo potrebno odšteti 35 EUR/osebo. Plačate lahko z gotovino ali s kreditno kartico.
 • PRENOČEVANJE
  • Na Madagaskarju sva imela vsega skupaj 20 nočitev in v vseh krajih sva imela lepe prenočitve. Večinoma sva si izbirala izjemno lepe in dražje nastanitve, saj sva želela imeti v sobah dobro gretje in udobje. Enkrat sva spremenila načrt potovanja in zato sva plačala 1 nočitev več. Za vse nočitve sva plačala skupaj 2.138 EUR oz. 102 EUR/nočitev. Skoraj vedno je bil vključen tudi odličen zajtrk, na otoku Ile Sante Marie pa sva imela celo polpenzion.
  • V to ceno je vključenih tudi 7 nočitev na otoku Ile Sainte Marie v 5-zvezdičnem hotelu za kar sva odštela 1.344 EUR oz. 192 EUR/noč. Na Madagaskarju so bile nočitve veliko bolj poceni in sva za 14 nočitev plačala le 794 EUR oz. 57 EUR na nočitev v povprečju.
  • Velike izbire v tem delu Madagaskarja ni, a povsod sva se imela zelo lepo in bilo je krasno ter čisto. Vedno je bil tudi odličen zajtrk in povsod so nudilli tudi večerje. Paziti je potrebno na ogrevanje, ki sva ga imela povsod (razen v enem hotelu, kjer naju je res zeblo ponoči). Dolga pižama za zmrzljive je v tem letnem času obvezna oprema.
  • Vse nastanitve sem rezervirala sama – ali direktno po mailu, ali preko Bookinga, Agode, Hotels.com. Če vam bo to delala agencija, bo primerno dražje vse skupaj.
 • DENAR IN VALUTA TER DVIGOVANJE DENARJA
  • Na Madagaskarju je lokalna valuta Madagaskarski Ariary (MGA). Tečaj je bil pri najinem obisku 1 EUR = 4.100 MGA. Vsak trenutek sva bila milijonarja. Denarja sva vedno imela ogromno.
  • S seboj sva nesla zelo veliko gotovine. Avto in šoferja sva morala plačati z gotovino, pa tudi hotele sva plačevala v Evrih. Sicer lahko na letališču Evre tudi menjate za ariarje, kasneje v bankah pa ne gre.
  • Vmes sva lokalno valuto dvigovala na bankomatih Societe Generale. Provizija za dvig je bila 2 EUR. Dvigovala sva lahko do 700.000 MGA na posamezen dvig. Ti bankomati so kar razširjeni po večjih krajih.
  • Sicer sva lahko tudi plačevala s kreditno kartico Mastercard po boljših hotelih. Marsikdo pa je želel tudi samo gotovino za plačilo, tako da sva vedno imela vsega dovolj.
  • Z Ameriškimi dolarji lahko potujete, je pa Evro veliko bolj sprejemljiv. V hotelih imajo najraje bankovce po 50, 20 in 10 Evrov, 100 EUR pa nikjer ne vzamejo.
 • TELEFONSKI SIGNAL IN WI-FI
  • Telefonski signal sva imela zelo pogosto, ne pa povsod. V delu do Tsingya ni bilo pokritosti.
  • Wi-fi je bil v nastanitvah skoraj vedno. Včasih res samo na recepciji.
 • CEPLJENJA
  • Za obisk Madagaskarja ni potrebnih nobenih posebnih cepljenj.
  • Priporočljivo je običajno cepljenje za TETANUS, TIFUS, STEKLINA in HEPATITIS A IN B, ki velja tudi za celoten razviti svet.
  • Več podrobnosti si lahko preberete tukaj.
  • Ob najinem obisku v tem časovnem obdobju v tem delu države ni bilo nič malarije, tako da nisva imela s seboj niti antimalarikov. Potovala sva pozimi in v delu, kjer je suho podnebje. Drugače je sredi poletja ob veljih padavinah predvsem na vzhodnem delu v tropskem deževnem gozdu. Tudi komarjev na sploh ni bilo veliko, tako da sva repelent le redko uporabila.
 • VARNOST
  • Madagaskar je sicer varna država, a vseeno ima kar nekaj težav. Midva sva se sicer počutila izredno varno, a slišati je precej. S šoferjem nama je bilo lažje in res ne priporočam samostojnega potovanja v tem delu Madagaskarja. Gre tudi za to, da če se vam avto pokvari, ga nihče ne bo znam popraviti, ker vidijo avto le enkrat na dan ali pa še to ne. Kako ti ga bo kdo potem popravil, če se pokvari. Hkrati se najdejo posamezniki, ki želijo z ropi turistov opozoriti na svoje nezadovoljstvo z delom vlade in predsednika. Sicer v vaseh izredno dobro počutje, midva sva se kar sama sprehajala tudi po glavnem mestu. Žeparjev in prosjačenja je ogromno, tako da na to je treba biti pozoren in pripravljen.
  • Turisti se na Madagaskar niti slučajno niso vrnili v takšnem številu kot pred korono. Midva sva jih v prvih 14-ih dneh srečala vsega skupaj 10 na celi poti. Na otoku Ile Sainte Marie nas je bilo malce več, a to pomeni max 20-30 turistov na celem otoku. V našem hotelu več kot 4 sobe nikoli niso bile polne in še mi smo se porazgubili po celem otoku vsak dan, tako da res nisi srečal žive duše. Za naju neprecenljivo, a za panogo turizma na Madagaskarju grozljivo pogubna situacija.
 • ZNANJE TUJEGA JEZIKA
  • Na Madagaskarju govorijo svoj lokalni jezik, izobraženi pa znajo tudi Francoski jezik. Osnovna Angleščina je prisotna res samo v turističnih hotelih in restavracijah. Najin šofer je odlično govoril Angleško, zato je bilo super potovati z njim.

5 Comments »

 1. Andreja, tale članek mi je res popestril tole nedeljo. Madagaskar ❤️. Afrika je v mojem ❤️, Tomija pa na žalost nikakor ne prepriča🥺. Čudovit zapis, komaj čakam nadaljevanje.😍 Jaz pa delam še zadnje popravke poti po Jordaniji, preden jo v soboto spoznava v živo 🥰.

  Se veselim člankov o vajinih dogodivščinah na Madagaskarju.

  Lepo nedeljo, Petra

  Sent from my iPad

  >

  • Hvala Petra. ❤️ No, mogoce ga pa prepricajo moji zapisi. Uzivajta v Jordaniji, srecno pot in nauzijta se novih dozivetij. Lepo vaju pozdravljava, Andreja 🤗

 2. Res zanimiv zapis, med drugim o tej znani aleji baobabov, ki jih lahko obiščeš samo v naših poletnih mesecih in njihovih zimskih. Si velja zapomniti!
  Tudi jaz komaj čakam tvoje zapise iz potovanj.
  Lep dan še naprej,
  Brina

  • Živjo Brina! Alejo se se da obiskati tudi v dezevni dobi, samo potem imajo baobabi listje in niso tako “noro lepi”. Naprej v Tsingy pa se ne da med dezevno sezono. Lep dan. 🤗

 3. Aha, razumem…Sem jih v Namibiji gledala olistane in res so brez listov nekaj posebnega.
  Lep pozdrav,
  Brina

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: