Preskoči na vsebino

JORDANIJA 2021: Načrt potovanja (9 dni)

Potovanje v Jordanijo sem imela že leta in leta na popotniškem seznamu. Malce sem s potovanjem vseeno odlašala, saj je Matjaž po Jordaniji dolgo nazaj že potoval. Hkrati pa sva v letu 2021 že bila na treh potovanjih (Maldivi, Sejšeli in Egipt), zato nisva potovanj niti več načrtovala znotraj tega čudnega leta. A se je konec leta vse poklopilo in sva si privoščila še eno prekrasno potovanje. Tri dni pred odhodom sva se odločila, vse organizirala, naredila PCR teste in odletela proti Jordaniji. Od malega sem sanjala zgodovinsko mesto Petra in namakanje v Mrtvem morju. In želja se mi je še v letu 2021 uresničila. Presrečna!


PRED POTOVANJEM: Kdaj, zakaj in kako?

Potovanje v Jordanijo sem si vedno želela izvesti v bolj prijaznih mesecih za potovanje – april, maj, oktober, november. A se je pokazala drugačna priložnost in sva jo izkoristila ter tako potovala v “neprijaznem” decembru. Pa sploh ni bil tako neprijazen kot se zdi na prvi pogled. Ker sva se za potovanje odločila pičle 3 dni pred odhodom, sem lahko preverila že vreme za naslednjih 10 dni. In napovedano je bilo sončno in zelo lepo vreme, kar mi je dalo še več poguma za izvedbo potovanja. Zavedala sva se zelo nizkih temperatur ponoči in tudi tu in tam podnevi, zato sva s seboj vzela zelo topla zimska oblačila.

Preberi cel članek


HOTELI NA POTI

Potovanje po Jordaniji sva izbrala zelo na hitro in mogoče celo v najhladnejšem delu leta. Potovala sva zadnji teden v decembru, ko se tudi v Jordaniji temperature spustijo zelo nizko. V državi ne poznajo gretja kot pri nas, ampak vse prostore oziroma hotelske sobe grejejo le s pretežno zelo slabimi in starimi klimatskimi napravami. Zato sva zelo previdno izbirala hotele in se odločila za višji cenovni nivo. Jaz sem precej zmrzljiva in sem res želela biti na toplem. Prvo noč sva prespala tudi blizu letališča v Budimpešti, ker sva imela zgodnji let v Jordanijo. Na 9-dnevnem potovanju sva imela skupaj 8 nočitev in sicer sva za vse nočitve plačala skupaj 818 Eur oz. 102 EUR v povprečju za nočitev z zajtrkom. Če potujete v Jordanijo v toplih mesecih, potem seveda ni potrebe po tako visokih cenah in so na voljo tudi precej cenejše namestitve po vsej državi.

Preberi cel članek


HRANA NA POTI

V Jordaniji zagotovo ne boste lačni, saj boste na vsakem koraku dobili več kot odlično hrano. Na vsakem boste dobili črn čaj s svežimi listi mete in veliko sladkorja ter turško kavo s kardamomom brez mleka. Zajtrki so bili izjemno okusni. Seveda pa so vedno vsebovali tudi humus z olivnim oljem in domače sire. Svežega sadja in zelenjave pridelajo skozi vse leto ogromno. Pozimi je največ granatnega jabolka in citrusov. Kosila so bila več kot odlična. Za začetek vedno humus in njihov domač kruh pečen v krušni peči. Včasih sva si tudi naročila meze, ki ga sestavlja več hladnih zelenjavnih predjedi. Odličen je tudi falafel, ki ga dobiš na vsakem koraku. Pri glavnih jeden sva si midva bolj izbirala jedi s piščancem, seveda pa dobite tudi izjemno okusno ovčetino. Sladkala sva se s sezamovimi piškoti in okusnimi baklavami. Za hrano sva na celotnem potovanju odštela 293 EUR oz. 16 EUR/dan na osebo. V Jordaniji se da seveda jesti veliko ceneje, a midva pri hrani res nikoli ne gledava na cene. Pa dober tek!

Preberi cel članek


VSI STROŠKI POTOVANJA

Za kratko potovanje po Jordaniji sva se odločila res v zadnjem hipu. V dveh dneh sva vse organizirala in odpotovala med novoletnimi prazniki. Potovanje je trajalo 9 dni, v Jordaniji sva imela 7 nočitev, kar je dovolj za ogled te izredno zanimive države Bližnjega vzhoda. Letela sva iz Budimpešte, od koder so direktni leti v Amman. Midva sva letela z Ryanairom, sicer pa leti tudi Wizzair. Za celotno potovanje sva skupaj odštela 2.912 EUR oziroma 1.456 EUR na osebo. V to so prišteti tudi vsi trije Covid testi, ki sva jih še vedno morala oba delati. Izbirala sva tudi dražje hotele (zaradi gretja) in niti malo nisva gledala na cene hrane na poti. Ogledala sva si vse znamenitosti na poti.

Preberi cel članek


CELOTEN NAČRT POTOVANJA (9 DNI)

Umirjena vožnja do Budimpešte (1. dan)

Najin let v Amman iz Budimpešte je bil zjutraj ob 9. uri, kar je pomenilo prihod na letališče okrog sedme ure zjutraj. Ker nisva želela voziti ponoči, zato sva se na pot odpravila prejšnji dan popoldne in lepo do devetih zvečer prispela v hotel, ki je zelo blizu letališča v Budimpešti. Nikakor nisva želela tvegati kakšnih nepričakovanih razmer na cesti, saj je vseeno do Budimpešte 500 kilometrov vožnje iz osrednje Slovenije. Hotel je čisto soliden za to ceno, imajo pa tudi možnost parkiranja avtomobila v času potovanja. Midva sva parkirala avto na letališču v Budimpešti, saj je bila cena smešno poceni. Odlično sva se naspala pred novimi doživetji.

Preberi cel članek


Kratek let iz Budimpešte v Amman (2. dan)

Super sva se naspala v hotelu pri letališču v Budimpešti. Res sva se pravilno odločila, da sva na pot šla včeraj popoldne. Tako sva se lahko zbudila ob normalni uri, si privoščila zajtrk in se v miru odpeljala do letališča. Tam sva si vnaprej rezervirala parkirišče po spletu in se prijavila na let. Oba sva prvič letela iz Budimpešte in moram priznati, da je letališče izjemno lepo in urejeno. Let je trajal tri ure in pol, tako da smo v Amman prispeli ob 13.30 po njihovem lokalnem času (+1 ura). Welcome to Jordan!

Preberi cel članek


Jerash, Umm Qais in namakanje v Mrtvem morju (3. dan)

Po mrzli noči in obilnem zajtrku sva se v zgodnjih jutranjih urah podala na ogled arheološkega mesta Jerash, ki naju je navdušil. Po ogledih sva se odpeljala na povsem na sever države v Umm Qais do arheološkega mesta Gadara, ki leži tik ob meji s Sirijo in Izraelom. Arheološko mesto nudi pogled na nemirno Golansko višavje in Galilejsko morje. Sonce je močno pripekalo, tako da je bilo prijetno toplo. Ker sva na cesti med vožnjo izgubila veliko časa, sva izpustila ogled gradu Ajloun, saj nama je bil tudi precej s poti. Ob delti reke Jordan sva se odpeljala do Mrtvega morja. Vmes sva opazovala življenje na vasi in na kmetijskih površinah ob reki. Ob Mrtvem morju sva se namestila v lepem hotelu in se ob sončnem zahodu namočila v zelo slano in posebno Mrtvo morje.

Preberi cel članek


Gora Nebo, mozaiki v Madabi in Ma’in topli vrelci (4. dan)

Zbudila sva se v odličnem hotelu ob Mrtvem morju, kjer sva se končno malce tudi ogrela za spremembo. Po vrhunskem samopostrežnem zajtrku sva se odpeljala na Goro Nebo, kjer sva si ogledala mozaike in dobila pogled na “Obljubljeno deželo“. Med vožnjo sva opazovala pastirje ovac, ki živijo v zelo težkih razmerah. Z vožnjo sva nadaljevala do Madabe, kjer je v starem delu mesta veliko prekrasnih mozaikov. Sprehajalna pot vas pripelje od ene do druge znamenitosti, ki sva si jih v miru ogledala, ker ni bilo veliko turistov. Po toplem čaju sva se odpeljala do razgledne točke nad Mrtvim morjem in si v restavraciji privoščila odlično kosilo z razgledom. V isti stavbi je tudi izredno lep in zanimiv muzej namenjen Mrtvemu morju, ki sva si ga v miru ogledala. Po izjemno strmi cesti sta se spustila v kanjon Ma’in, kjer so izviri toplih vrelcev. Namestila sva se v lepem hotelu ob vrelcih, si privoščila sproščujočo vročo kopel in kratek sprehod v okolici.

Preberi cel članek


Kanjon Moujib, grad Karak in nočna Petra (5. dan)

V kopanju v toplicah sva celo noč res dobro spala. Hotel je bil res precenjen, ampak samopostrežni zajtrk je bil pa več kot okusen. Po edini cesti sva se odpeljala iz kanjona s toplicami, na planoto in potem je sledila vožnja po planoti skozi vasi do panoramske razgledne točke nad kanjonom Moujib. Uau, kakšen razgled. Večjega kanjona še nisva videla, razen edinstvenega Grand Canyon v ZDA. Vijugasta strma cesta v kanjon in spet gor, nato pa vožnja do gradu Karak. Ogledala sva si ostanke in popila pri domačinih topel čaj. Sledila je vožnja do znamenite Petre. Seveda sem na ta trenutek čakala vse življenje, zato sva se takoj sprehodila po ozkem kanjonu do znamenite Zakladnice (angl. The Treasury). Še en veliki uauuuuu, res noro lepo. Nazaj ven do hotela na kosilu in zvečer ob 20h še enkrat peš ob lampijončkih do Zakladnice na nočno predstavo. Prelepo in edinstveno doživetje!

Preberi cel članek


Vse skrivnosti edinstvene Petre (6. dan)

Že včeraj popoldne sva si pričarala izjemno lep pogled na Zakladnico v Petri in se kar dvakrat sprehodila po ozki soteski do nje, tako da sva jutranjo pot že dodobra poznala. Odličen zajtrk po dobro naspani noči v topli sobi naju je okrepil za celodnevno raziskovanje zgodovinskega mesta Petra. Ob 8h zjutraj sva se sprehodila po soteski (Siq) do Zakladnice, nato pa naprej v mesto do gledališča in po glavni cesti mimo grobnic naprej do začetka slovitih stopnic, ki vodijo do prečudovitega Samostana. Nazaj grede sva si ogledala še Veliki tempelj in se še enkrat podala visoko po nešteto stopnicah do razgledne točke “Altar of Sacrifice“, od koder je noro lep razgled na celotno mesto. Še sprehod mimo Zakladnice nazaj do hotela. Pred nama je bila še popoldanska vožnja v Wadi Rum, kjer sva se udobno namestila v razkošnem šotoru.

Preberi cel članek


Wadi Rum in silvestrovanje z Beduini (7. dan)

Nič nama ni bilo žal denarja za prenočitev v toplem šotoru sredi puščave Wadi Rum. Decembrske noči v puščavi so izjemno hladne, saj se temperatura spusti blizu ničle. Po okusnem zajtrku sva si privoščila 4-urni izlet po Wadi Rumu. Vsem turistom praktično pokažejo enake točke, ki so si sledile ena za drugo. Najprej nabatejske poslikave in petroglife. Nato smo se ustavili pri hiši slavnega Lawrenca Arabskega. Sledil je postanek pri naravnih oknih in skodelica toplega čaja. Ogledali smo si še petroglife v soteski Khazali in za konec vzpon po rdeči sipini do vrha na lep razgled. Ker sva imela še malce časa, sva se odločila za jezdenje kamel po puščavi. Večerne ure sva preživela ob ognju pod zvezdami in postregli so nam z izjemno silvestersko večerjo. Ko sva se odpravila v šotor k počitku, je lastnik kampa presenetil – pripravil je silvestersko zabavo z živo glasbo za svoje zaposlene in prijatelje ter peščico turistov. Pristno in nepozabno.

Preberi cel članek


Glavno mesto Amman (8. dan)

Zbudila sva se sredi lepe puščave Wadi Rum na novega leta dan. Bil je deževen dan. Zelo sva bila vesela, da danes ni dan za oglede, ampak za prevoz do glavnega mesta in ogled Ammana. Tako naju ni motilo res slabo vreme – močno deževje in veter. Odličen zajtrk in najprej z jeepom do vasi Wadi Rum, kjer naju je čakal najeti avtomobil na varovanem parkirišču. Dobre tri ure vožnje do glavnega mesta po močnem dežju in dokaj lepi hitri cesti. Namestila sva se v krasnem hotelu, nato pa se z avtomobilom odpeljala v center Ammana. Kakšna nepopisna gneča na cesti naju je pričakala in res slabi vozniki. Parkirala sva ob znamenitem teatru, se sprehodila mimo tržnic na odlično domače kosilo, nato pa si za konec ogledala še Amansko citadelo na hribu z lepim razgledom na mesto.

Preberi cel članek


Let v Budimpešto in z avtom do doma (9. dan)

Odlično sva se naspala v krasni sobi, si umirjeno privoščila zajtrk in se odpeljala do letališča v Ammanu. Let sva imela ob 13h po lokalnem času, kar je res super. Na letališču smo se ponovno srečali s prijatelji, a nismo imeli preveč časa za druženje, ker smo leteli z različnima letalskima prevoznikoma. A lepo je bilo videti, da je bilo letališče polno Slovencev. Srečno smo poleteli z letalsko družbo Ryanair proti Budimpešti, od tam pa z avtomobilom pet ur vožnje do doma. Uspelo nama je še četrto krasno potovanje v tem čudnem letu, za kar sva res neizmerno hvaležna in presrečna.

Preberi cel članek


ZA KONEC…

Potovanje v Jordanijo je prišlo res na hitro. Tako se nisva imela časa niti pripravljati več kot en večer. A vseeno sva si naredila krasne počitnice v teh norih časih. Glede na vse dogodke, ki so se odvijali okrog novega leta s Covidom, je bilo to potovanje kar velik obliž na najino razočaranje. Namreč v začetku decembra sva odpovedala vnaprej načrtovano in že plačano februarsko potovanje v Ekvador in na otočje Galapagos. Tako sva na hitro našla “zamenjavo” in bila res zadovoljna. Jordanija je prekrasna dežela s prijaznimi ljudmi in zelo dobro hrano. Ko k temu prištejemo še zgodovinske in kulturne oglede, spanje in silvestrovanje z Beduini v rdeči puščavi Wadi Rum ter namakanje v posebnem Mrtvem morju, je potovanje v tuji deželi popolno.

Nama je bila Jordanija zelo všeč in na potovanju ne bi nič spremenila. Svet je lep.

2 Comments »

  1. Načrtujem potovanje v Jordanijo. Rentala bi avto, zanima me, če je potrebna mednarodna vozniška ali zadostuje obstoječa? Kje je bolje menjati denar? Tukaj? V Jordaniji?

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: