Preskoči na vsebino

PANAMA 2023: Jezdenje konjev in ogled plantaže kave (8. dan)

Dan v Boquete sva izkoristila na polno. Včeraj sva si vse nagledala in si rezervirala, danes pa samo akcija od jutra do večera. Krasen dan se je začel s prelepo mavrico, ki sva jo videla kar iz postelje. Po odličnem domačem zajtrku pri najini gostiteljici sva se odpravila v mesto do agencije, kjer sva si včeraj plačala dopoldansko ježo s konji. Oba sva bila prvič na konju, zato je bila za naju to res lepa izkušnja. Jezdili smo približno 3 ure v prekrasnem vremenu in s pogledom na vulkan Baru. Popoldne sva imela rezerviran ogled kavne plantaže in okušanje različnih vrst kav. Vmes sva imela ravno dovolj časa za nekaj manjših ogledov v Boquete in slastno italijansko pico.


JEZDENJE KONJEV

Po krasnem opazovanju mavrice in odličnem zajtrku sva se odpravila v mesto do agencije, kjer sva si včeraj rezervirala in plačala ježo konjev. Po naju je z avtom prišla gospodarica in z avtom smo se odpeljali do ranča. Najprej smo spoznali vse konje, imajo jih kar 12. Nato smo si izbrali vsak svojega konja in jih pripravili za ježo. Bili smo samo štirje, zato je bilo res super. Nato smo se podali na ježo z ranča. Predstavljala sva si bolj enostavno ježo, a smo se kar lepo podali po strmi poti v hrib. Uf, tako se pa da hoditi v hrib. Konji so bili zelo lepi in dresirani, tako da so praktično kar po avtomatiki hodili lepo drug za drugim. Zraven smo imeli še kužka, ki jih je ves čas gledal in usmerjal. Res lepa izkušnja. Prispeli smo na vrh hriba, s katerega se je lepo videlo mesto Boquete in prekrasen vulkan Baru, ki kraljuje ob mestu. Zjutraj je vedno v oblakih, potem sredi dneva pa se razkadi in dan je bil čudovit. Sledilo je 3-ure jezdenja. Konje smo peljali tudi do reke, da so se napojili, prečkali smo reko in naredili kar nekaj kilometrov. Krasno doživetje, ki ga bova še ponovila.


KOSILO, OGLED SLAPU IN LOS LADRILLOS

V bližnji okolici Boquete najdete kar precej slapov in tudi poti za trekinge. Midva sva si ogledala lep slap San Ramon in posebne kamnine Los Ladrillos, ki sta kar ob glavnih cestah. Nisva imela več časa, kar sva imela ob 14h že rezerviran ogled kavnih plantaž. Vmes sva si privoščila še odlično italijansko pico v super restavraciji RetroGusto.


KAVNE PLANTAŽE BERLINA IN OKUŠANJE KAVE

Prejšnji dan sva si rezervirala ogled kavne plantaže Berlina, ki velja za eno največjih v Boquete. Imajo veliko posesti v celotni okolici, za ogled pa imajo zelo lepo urejeno kavno plantažo blizu mesta. Imela sva vodiča le zase, ki naju je lepo popeljal skozi celoten postopek pridelave od začetka do konca. Kavne plantaže sva si sicer že ogledala tudi v Kostariki, zato za naju ni bilo nič novega. Vseeno pa je prijetno in vedno izveš kaj novega. Tukaj so si res vzeli čas in se nama posvetili. Tudi na okušanju kave so res bili 100% profesionalni. Kava potrebuje za rast zelo posebno klimo. Mora biti toplo, pa tudi malce deževno. Torej vlaga je najbolj pomembna za rast. Tukaj ima najboljše pogoje in zraste ena najboljših kav na svetu. Dobili so mnoge najvišje nagrade na tekmovanjih. Raste več vrst, najboljša je seveda arabica in vrsta geisha. Kavni grmički rastejo povsod v Boquete in so del mesta in celotne okolice. Kava pri njih obrodi le enkrat letno, najprej seveda cvetenje, nato naredi plodove, v katerih se skriva 1,2 ali 3 zrna. Največkrat seveda 2 zrni, ki jih poznamo. Delavci kavo obirajo potem ročno, ko je zrno zrelo (rdeče ali rumeno). Kavo pobirajo samo prvotni prebivalci Paname, ki so pri obiranju zelo spretni. V Boquete pridejo živeti za nekaj mesecev s celo družino. Plačani so po nabranih kilogramih kavnih zrn. Ker je bila sezona pobiranja, sva jih tudi midva veliko živela. Živijo v zelo skromnih domovanjih kar na kavnih plantažah. Kavna zrna nato posušijo na zraku, nato olupijo, operejo ali ne operejo, sušijo še enkrat, nato olupijo in na koncu še pražijo. Kava potrebuje za dobro kakovost tudi precej sence, zato visokih dreves na kavnih plantažah ne sekajo.

Na koncu sva imela še okušanje treh najboljših vrst njihove kave. Oh, to je pa celoten skoraj laboratorijski proces. Sva kar malce debelo gledala. Temperatura vode, posebni filtri, računanje s kalkulatorjem gramature, dva različna kozarca za vonj in okus. Ajmemeni. Pokusila sva tri različne kave. Tudi jaz – prvič v življenju. Praktično je to res čisto nekaj drugega kot poznamo mi pod besedo kava. To je kup okusov, ki se veliko bolj približajo pravim čajem kot naši turški ali italijanski kavi. To je umetnost. Tudi meni je bila všeč. A samo za pokušino. Super izkušnja.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 293,1 EUR

  • jezdenje konjev 3 ure = 100 USD (92,9 EUR)
  • kava, coca cola = 5,35 USD (5 EUR)
  • pizza s pršutom = 18 USD (16,7 EUR)
  • Coffe Tour Berlina s pokušanjem = 60 USD (55,8 EUR)
  • banana bread, čaj = 10 USD (9,3 EUR)
  • Eco Horqueta (NZ) = 122 USD (113,4 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,076 USD

Prevoženi km: 34 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: