Preskoči na vsebino

MADEIRA IN LIZBONA: Načrt potovanja (10 dni)

Priznam, da pred potovanjem na Madeiro niti nisem vedela za ta izjemen otok, ki sem ga preimenovala kar v botanični vrt sredi Atlantika. Niti ne vem, kje in kako sem otok izbrala leta 2013 za najine poletne počitnice. Kakorkoli že, bilo je nepozabno in res vredno obiska. Madeire niti nisva poznala, zato se nama je zdelo, da bo celih 10 dni kar preveč samo za raziskovanje otoka. Zato sva potovanje združila še z ogledom Lizbone. To je zelo priročno, saj vse letalske povezave letijo z postankom v Lizboni. Le postanek si morate urediti, ki ga izkoristite za ogled portugalske prestolnice.

90528-dsc_5420

LETALSKE VOZOVNICE

Letela sva iz Zagreba z letalsko družbo TAP Portugal. Za letalski vozovnici z nekaj dnevnim postankom v Lizboni sva odštela 405 EUR/osebo. Danes so te cene že precej ugodnejše. Na Madeiro lahko poletite tudi z nizkocenovnim prevoznikom Easyjet iz Milana.

459a0-dsc_5008

MADEIRA

Prvih 6 dni sva preživela na Madeiri in se ob prihodu nastanila v resnično prijetnem hotelu The Lince Madeira Lido Atlantic Great Hotel (NZ 4*), katerega lokacija je bila res odlična za raziskovanje tako mesta kot tudi celega otoka. Prav tako sva imela pred vhodom hotela avtobusno postajo, kjer je med drugim ustavljal tudi avtobus Hop On – Hop Off. Ob hotelu sva imela tudi trgovino, restavracije in agencije za izposojo avtomobila. Tako sva si za 2 dni najela manjši avtomobil, s katerim sva raziskala večji del otoka.

Glavno mesto Funchal (1. dan)

Med bivanjem sva tri dni preživela v raziskovanju največjega mesta Funchal, ki je prekrasno mesto. Za lažje raziskovanje sva si kupila 2-dnevno karto za avtobus Hop On Hop Off, saj je v mestu parkirati precej težko. Z gondolo sva se povzpela na hrib, s katerega je lep razgled na celo mesto. V mestu se bohotijo vrtovi in fontane, do katerih vodijo urejene in z vzorci tlakovane ulice. Obiščete lahko mnoge muzeje in čudovito mestno tržnico. Na stojnicah lahko kupite domače sadje ali pa si privoščite odlično kosilo v eni izmed mnogih restavracij.

Druženje z delfini (2. dan)

Drugi dan sva si dopoldan rezervirala za kavo v mestu, nato pa se popoldne odpravila na ogled delfinov z jadrnico, kar je bilo svojevrstno doživetje. Že ob izplutju nas je obkrožilo več 10 divjih delfinov, ki so neumorno plavali ob naši jadrnici in počeli vragolije. Pod najvišjim klifom v Evropi smo imeli postanek za kopanje, ki pa so si ga privoščili le najpogumnejši. Voda ima namreč le dobrih 18 st. Celzija.

395bc-dsc_4893

Velik severo-zahodni krog (3. dan)

Tretji dan sva najela avto in se z njim podala na velik krog proti severu in nato zahodu otoka. Ceste so zelo strme in vijugaste, tako da sva vozila največkrat kar v drugi prestavi. Najprej sva se ustavila čisto na severu otoka v mestu Porto da Cruz, nato po severni obali do vulkanskih jam v Sao Vicente in nadaljevala do znamenitih bazenčkov iz ostakov lave v Porto Monizu. Nazaj sva se vrnila po cesti, ki pelje po sredini otoka do Serra de Agua in nazaj do Funchala. Postanek sva naredila še (tokrat) na vrhu najvišjega klifa, od koder je čudovit razgled na mesto Funchal.

Severo – vzhodni krog (4. dan)

Ker nama včeraj, zaradi pomanjkanja goriva, ni uspelo priti do vrha Pico de Arieiro po fantastičen razgled. V slabe pol ure se povzpneš iz obale na 1.800 metrov nad morjem. Pokrajina je podobna drugemu planetu. Pot sva nadaljevala do mesta Machico ter naprej v mestece Canical, kjer sva si ogledala muzej kitolova. Okrog poldneva sva prispela do najbolj vzhodne in najbolj prepoznavne točke na otoku – Ponta de Sao Laurenco z veličastnim pogledom na svetilnik.

Kopanje v Funchalu (5. dan)

Še zadnji dan na Madeiri sva preživela bolj umirjeno, saj je bilo zadnjih 5 dni res divjih. Dan za preživela v mestu, kavica na trgu, dobro kosilo ter kopanje (beri sončenje) na mestni plaži pod hotelom. Bila je nedelja in je bilo veliko domačinov, tako da sva kopanje preskočila. Razlog ni bila gneča, ampak mrzlo morje (morda 20 stopinj).

1bb00-dsc_5173

LIZBONA

V Lizboni sva preživela naslednje 4 dni potovanja. Hotel NH Lisboa Campo Grande (4* NZ) sva si izbrala v mirnem predelu na severu Lizbone. Hotel je imel odlično lokacijo, saj je bila zraven metro in avtobusna postaja, hkrati pa je bil od letališča oddaljen le nekaj minut. Letela sva namreč nazaj ponoči in res nama ni bilo do plačevanja pregrešno dragih nočnih tarif taksistov.

6084e-dsc_5558

Iz Funchala v Lizbono (6. dan)

Zgodaj zjutraj zapustiva hotel na Madeiri. Polet je super in z metrojem se odpraviva do hotela in naprej v mesto, kjer pohajkujeva po ulicah. Malo drugačen burger za kosilo v restavraciji na glavnem trgu in seveda za sladico slavne Pasteis de Nata v slavni Casa Brasileira. Mmmmm… Turistov pa toliko, da smo hodili drug po drugemu. Ampak super klima, krasno mesto in super vzdušje. Popolnoma navdušena!

V glavnem mestu (7. dan)

Ker nama je bil Yellow Bus tako všeč na Madeiri, sva se odločila za 2-dnevno karto tudi v Lizboni. Dan začneva z dobrim čajem, kavo in rogljičkom v Confeitaira Nacional, ki ima več kot sto let tradicije. V mestu si ogledava glavne znamenitosti. S tramvajem se povzpneva na grad in z busom do parka v Estreli. Vožnjo nadaljujeva skozi Belem in nato zvečer še v novi predel Lizbone, ki je povsem drugačen (beri moderen).

f9418-dsc_5930

Prekrasen Belem (8. dan)

Danes večji del dneva preživiva v predelu Belem, kjer si ogledava krasen Torre de Bellem in spomenik odkriteljem. Ponovno odlični Pastes de Nata v slaščičarni stari več kot 100 let. Koliko tega cukra naredijo in prodajo v Lizboni vsak dan – samo gledaš in se čudiš. A kaj ko je tako pregrešno dober! Pozno popoldan še vožnja s “telecabine” v čisto novem delu Lizbone, kjer so gostili Expo. Povsem drugačna podoba mesta.

Izlet v Sintro, Cabo da Roca in Cascais (9. dan)

Ker sva si Lizbono že dodobra ogledala, sva se odločila za enodnevni izlet do Sintre in nato po obali nazaj do Lizbone. Vzela sva samo avtobusni prevoz brez ogledov. Ko so ostali šli na ogled gradu v Sintri, sva midva lepo po svoje tavala po ulicah. Naslednja postojanka je bila najzahodnejša točka kontinentalne Evrope – Cabo da Roca. Imeli smo precej sreče, ker je menda pogosto tukaj tako gosta megla, da ne vidiš niti meter pred seboj. V Lizbono smo se vrnili po obalni cesti mimo mondenih mest Cascais in Estoril.

3f02b-dsc_6088

Potovanje je resnično bilo nekaj posebnega, polno novih doživetij in fascinantih razgledov. Madeira ima skozi vse leto enako klimo, tako da se lahko na počitnice odpravite kadarkoli. Tudi pozimi je tam prijetnih 20 stopinj, kar je najboljša temperatura za raziskovanje.

Madeira in Lizbona: Vsi stroški potovanja

Madeira pot

Prevožene poti po Madeiri

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: