Preskoči na vsebino

NEMČIJA: Vojne grozote v taborišču Dachau (4. dan)

Pred odhodom domov, sva se odpeljala 16 kilometrov proti severu v vasico Dachau, kjer je bilo v času med obema svetovnima vojnama kruto koncentracijsko taborišče. Nikakor nisem privrženec tovrstnega turizma, a kakorkoli je tudi ta del zgodovine in je poučno videti grozote preteklosti.
f5d26-dsc_0918a

Glavna stavba koncentracijskega taborišča Dachau.

Koncentracijsko taborišče Dachau je bil prvi tovrsten objekt nacističnega režima in so ga kot preurejeno tovarno smodnika odprli že leta 1933. Eden glavnih pobudnikov je bil Heinrich Himmler, ki je bil takratni načelnik policije v Münchnu. V taborišču so takrat prevzgajali “politične nasprotnike” in že v prvem letu so sem zaprli 4.800 jetnikov. Sčasoma so zapirali vse več Judov in jih obsodili na dosmrtno ječo tudi zaradi najmanjšega prekrška.

ba469-dsc_0871

Glavni vhod v koncentracijsko taborišče.

Adolf Hitler je v noči iz 10. na 11. november 1938 izvedel kristalno noč in zaprl 10.00 Judov, ki so bili večinoma moški in so jih kasneje izselili iz Nemčije.

2ac5a-dsc_0916

Cona taborišča je zajemala 32 podolgovatih pritličnih barak.

Taborišče v Dachau je bilo del vojnega centra za vaje enot SS in je bilo za zgled in vzor vsem ostalim, ki so jih odprli pozneje. Tukaj so tudi razvijali uničevalske in prevzgojne tehnike. V vseh nacističnih taboriščih so na jetnikih izvajali tudi medicinske poizkuse in preizkušali zdravila.

9358a-dsc_0878a

Del ožjega taborišča, kjer so bile postavljene barake.

Razdeljeno je bilo na dve območji – ožje taborišče in območje krematorija ter širše območje s tovarnami in drugimi obrati. Cona je zajemala 32 podolgovatih pritličnih barak, v katerih so bili jetniki z različnim statusom. Zaprti so bili skoraj izključno moški. Tisti, ki so zboleli oziroma so bili prešibki za delo, so bili poslani na evtanazijo v center blizu Linza v Avstriji.

946d4-dsc_0884

Glavna stavba krematorija, ki je v zadnjem delu taborišča.

e0b8a-dsc_0886

Peči v krematoriju so resnično grozljive.

d7232-dsc_0887

Plinske celice v notranjosti krematorija.

Konec aprila 1945 je bilo v Dachavu registriranih okrog 70.000 zapornikov, število žrtev med leti 1933 in 1945 se giblje okrog 188.000.

f48b7-dsc_0911

Grozljivi toaletni prostori v notranjosti barak.

26. aprila 1945, ko so se Američani bližali taborišču, je bilo registriranih okrog 70.000 zapornikov v Dachavu in sestrskih taboriščih. Največ je bilo političnih nasprotnikov, na drugem mestu so bili Judje. Tri dni kasneje so Američani osvobodili Dachau.

6ceef-dsc_0914

Zaradi gneče, so bile zaporniške postelje v treh nadstropjih.

V taborišču je bilo tudi veliko Slovencev, a število ne bo nikoli jasno, ker so bili vpisani kot Avstrijci, Italijani, Madžari. Slovenci so taborišče zapustili v začetku junija 1945.

Danes je taborišče zgledno urejeno za ogled in obiskovalci so večinoma nemški otroci vseh starosti, ki pridejo na šolsko ekskurzijo.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: