Preskoči na vsebino

UGANDA: Zanimiva pot v Entebbe (1. dan)

Prvi dan je vedno kar nekako dolgočasen za opisovanje, saj se razen potikanja po letališčih, kup kontrol in tekanja med terminali ne dogaja nič posebnega. Na pot sva se odpravila zjutraj ob 7.30, kar pomeni odličen spanec v domači postelji. Predvsem pa v celoti.

Najprej z GoOptijem do Benetk. Zadnje dni sva zelo trepetala, saj je sneg zametaval državo in na cesti pri Postojni so še včeraj bili zameti, tako da cesta ni bila prevozna. Danes je vse drugače in mirno poletiva proti Istanbulu po urniku.

Na letališču v Entebbe v zgodnjih jutranjih urah.

V Istanbulu imava samo eno uro do leta naprej v Entebbe, tako da tečeva do najinega izhoda in upava, da bodo tudi najino prtljago prestavili na naslednje letalo. K sreči ni nobenih dodatnih kontrol in ravno prideva na vkrcavanje. Ne boste verjeli, ampak letalo je nabito polno. Ne s turisti, ampak afričani. Nekaj nama le ne gre v račun – najinega leta ni na urniku in let traja neverjetnih 11 ur. To je nemogoče glede na razdaljo in časovno razliko.

Kaj kmalu se nama zbistri – najprej letimo v Kigali (Ruando) in tam odložimo ter hkrati poberemo nove potnike. Postanek traja dve uri in ob dveh po lokalnem času nadaljujemo pot do Ugande (Entebbe). Tako pristanemo ob 4.10 po lokalnem času, kar pomeni še trdo temo. Prtljaga je tukaj, za kar sva neizmerno hvaležna, saj bi nama drugače podrlo precej začetnih planov.

Prve dni imava dodobra splanirane, ker je vse podrejeno gorilam, ki so na vrsti v torek. Seveda je potrebno do torka še priti do hribov, tako da bo kar veselo. Letališče je skromno in takoj naju čakajo z razkužilom za roke. Izmerijo nam temperaturo ter uredimo vizo za vstop v državo (viza stane 50 $). Ostali potniki se hitro razbežijo, saj so doma. Turistov je peščica – midva, ena družina ter skupina srednješolcev. Ker je zunaj še temno in po Ugandi ni priporočljiva vožnja ponoči, si avto naročiva ob 6.00, zato morava počakati na letališču. Vse skupaj je kar malce čudno, ker ni nikjer nikogar, varnostniki pa smrčijo na svojih mestih.

Točno ob šestih se pojavi najin avto, plačava za uporabo ter pred svitom odrineva na pot. Uganda leži na ekvatorju, zato pomeni dan od sedmih do sedmih – dvanajst ur. Najina Toyota RAV4 je pripravljena in v prtljažniku imava opremo za kampiranje. Dobila sva tudi telefon z lokalno številko za vsak primer. Pa gremo na pot…

 

Skupaj stroški dneva = 1.742,50 €

  • povratna letalska vozovnica Benetke – Istanbul – Entebbe (Turkish Airlines) = 926,30 € (463,15€ na osebo)
  • povratni prevoz GoOpti Ljubljana – Benetke – Ljubljana = 56 € (28 € na osebo)
  • viza Uganda = 100 $ (50$ na osebo)
  • najem avtomobila, telefona in kamp opreme za 14 dni = 651 €
  • sendviči na letališču Benetke = 10,60 €
  • kava in čaj na letališču Benetke = 3,80 €
  • voda na letališču Benetke = 4,80 €

Devizni tečaji: 1 $ = 1,11 € in 1$ = 2.750 UGX

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: