Skip to content

UGANDA: Zebre v parku Lake Mburo (2. dan)

Drugi dan na poti in prvi z najetim avtomobilom. Vrhunec dneva je bilo vsekakor prečkanje Ekvatorja ter prvo srečanje z živalmi v nacionalnem parku Lake Mburo, ki sicer ni bil niti v planu, a naju je več kot prijetno presenetil.

Na svojo pot sva krenila takoj ob prihodu v Ugando okrog pol sedmih zjutraj. Lastnik avtomobila nama je pokazal bližnjico do glavne ceste, ki vodi proti zahodu, saj sva se želela izogniti Kampale in njene nepopisne gneče. Takšna bližnjica je tudi pomenila takoj vpogled v običajno podeželjsko življenje domačinov in najino začudenje. Ne morem opisati revščine, ki sva jo tukaj videla. Ljudje enostavno nimajo resnično nič. Majne blatne barake (bande) in nekaj loncev pred hišo za kuhanje na odprtem ognju. Na cesti je velika gneča, saj hodijo ljudje po vodo v bližnje mlakuže ter vodnjake. Otroci se opravljajo v šolo, ženske pa na njivo. Vsi naju začudeno gledajo, kot da sva padla iz vesolja. Cesta je makadamska in še kar znosna. Sonce začne že kaj kmalu kazati svojo moč.

DSC_1434

Stranske ceste takoj pokažejo pravi obraz Ugande.

Končno prispeva do glavne ceste, ki je asfaltna in vodi iz glavnega mesta Kabale najprej v Mbararo, nato še naprej v Kabale in Kisoro. Končno lahko voziva hitreje in kaj hitro prispeva do Ekvatorja – točke, kjer se stikata severna in južna polobla. Nekaj fotografij za spomin ter kava in čaj. Malce naju pesti utrujenost, saj sva noč preživela na letalu brez spanca.

DSC_0994

Na in ob glavni cesti je vse dogajanje.

DSC_1013

Obvezen postanek ob prečkanju Ekvatorja.

Ob glavni cesti so vseskozi prodajalci zelenjave, sadja, rib ter nekaterih predmetov (stoli, košare, bobni…) ter posamezniki, ki hitijo po opravilih (vozijo banane, vodo, les, streho, opeke, domače živali…). Po nekaj urah vožnje prispeva do odcepa za nacionalni park Lake Mburo. Ta park sva izbrala izključno zato, ker si po neprespani noči nisva upala peljati direktno do jezera Bunyonyi. Celotna vožnja bi trajala kar devet ur in nisva želela tvegati.

DSC_1474

Ob cesti prodajajo sadje, zelenjavo, ribe in razne predmete.

Od glavne ceste do vhoda v park je dobrih 20 kilometrov, a je že ta cesta del nacionalnega parka. Gozd akacij in nizkega drevja porašča pokrajino ob jezeru Mburo. Živali nama začnejo lepšati dan. Ko opazujeva opice, se nama za avtom sprehajo zebre. Kar poskočim od veselja in navdušenja.

DSC_1143

Vhod v nacionalni park Lake Mburo.

DSC_1163

V parku je nešteto zebr, ki so na vsakem koraku.

Na vhodu urediva dokumente in kupiva karto (vstopnina za 2 osebi in avto za 24 ur je 91 $) ter se odpraviva na ogled parka. Koliko živali – zebre na vsakem metru, različne vrste antilop, divji prašiči, opice, bivoli… Res noro in vredno obiska. Zelo sva bila zadovoljna, da sva izbrala ogled tega parka. Ob jezeru je res prekrasna pokrajina in pogled s terase hotela Arcadia Cottages je čudovit. Tam sva si privoščila pozno kosilo in se odpravila poiskati prenočišče.

DSC_1403

Zebre lahko opazujemo čisto od blizu.

DSC_1125

Krave poležavajo v sencah krošenj.

DSC_1232

Antilope ves čas skačejo pred avtomobil.

DSC_1362

Pogled na jezero Mburo in park s terase hotela Arcadia.

V planu je bilo kampiranje, a ko sva prispela do kampa, sva si hitro premislila. Nikjer žive duše in kamp neograjen znotraj parka. Čisto slučajno pa zraven nilski konji, zebre, divji prašiči, antilope… Hitro poiskati rezervo, a jih žal v tem parku ni preveč na izbiro. Nekaj pregrešno dragih nastanitev (200 – 300 USD) in že postavljeni šotori s posteljami ter skupnimi kopalnicami  za 14 $. Vmes ni nič. Dobiva svoj šotor, se umijeva in zaspiva sredi parka. K sreči pridejo zvečer še eni Italijani, da nisva sredi parka popolnoma sama. Šokanten začetek popotovanja, saj sva res pričakovala vsaj kakšnega turista.

DSC_1292

Najina prva noč v Ugandi – šotor s posteljama.

 

Skupaj stroški dneva = 131 $ ali 118 €

  • 4-krat voda 0,5l = 4.000 UGX (1,45 $)
  • Kava in čaj na Ekvatorju = 10.000 UGX (3,64 $)
  • 4 krat voda 1,5 l = 8.000 UGX (2,91 $)
  • Kosilo Arcadia Cottages (riž z piščancem, testenine z zelenjavo) = 50.000 UGX (18,18 $)
  • Vstopnina Lake Mburo National Park (2 osebi in avto) = 91 $
  • Spanje Rwonyo Rest Camp (šotor s posteljo) = 14 $

Devizni tečaj: 1 USD = 2.750 UGX in 1 EUR = 1,11 USD

Prevoženi km = 272 km

Čas vožnje na razdalji Entebbe – Lake Mburo National Park = 9 ur

Spanje na višini = 1.600 mnm

Entebbe – Lake Mburo National Park (2. dan)

 

 

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: