Preskoči na vsebino

TURČIJA: Antični višek v Pergamonu (2. dan)

Iz Burse sva se odpravila zgodaj zjutraj, saj je bilo pred nama ponovno veliko kilometrov. Pot naju je vodila v notranjost dežele mimo dveh velikih jezer, nato pa ob obali do tradicionalnega mesteca Behramkalle ali bolj poznanega kot Assos. Vrhunec dneva je bil ogled antičnega mesta Pergamon. Prenočila sva tokrat ob vznožju Pergamona v mestu Bergama.

DSC_0548

Ruševine Ateninega templja v Assosu s pogledom na grške otoke.

Na vrhu hriba nad tradicionalno vasico Behramkalle (Assos) se še danes veličastno postavljajo ostanki in ruševine Ateninega templja. Mesto so zgradili med letoma 1000 in 900 p.n.š. Eolski kolonisti z otoka Lesbosa. Atenin tempelj so zgradili že leta 530 p.n.š. in v času, ko je Planotov učenec Hermias poveljeval Assosu, je mesto doživelo pravi razcvet. Sem so se v tem času preselili mnogi filozofi in leta 348 p.n.š. je prišel v Assos tudi Aristotel. Poročil se je s Pythio, nečakinjo Kralja Hermeiasa, ter ustanovil Akademijo, katera se je ukvarjala predvsem z zoologijo in biologijo. Ko so Perzijci napadli Assos, so kralja Hermiasa ubili, Aristotel pa je pravnočasno pobegnil v Makedonijo. Tam je učil sina Kralja Makedonije, Aleksandra Velikega. Aleksander Velliki je leta 334 p.n.š. porazil Perzijce in tako so mestu zavladali Kralji Pergamona. Že leta 133 p.n.š. je mesto prevzelo Rimsko cesarstvo.

DSC_0534

Atenin tempelj, Assos

DSC_0569

Pogled na obalo z Assosa.

Danes je mnogo stavb Assosa (vstopnina 3,33 EUR) v ruševinah, a vendar ostaja vasica Behramkale kot glavno pristanišče regije Troas. Atenin tempelj je imel prvotno 38 stebrov, danes je vidnih le še šest. Ohranjeno je tudi mestno obzidje in glavna vrata z 14 metrov visokim stolpom. Ohranjeno je tudi mestno gledališče, ki so ga zgradili v 3. st.p.n.š.

DSC_0567

Ruševine in ostanki mesta Assos.

DSC_0574

Ohranjeno mestno obzidje s stolpi.

DSC_0558

Grški otoki tam daleč.

Lepa in široka obalna cesta naju je popeljala vzdolž mnogih zalivov turške obale. Mnogi hoteli in restavracije raznih velikosti, oblik in cenovnih razredov. Ustavila sva se ob morju in si za kosilo privoščila dobro ribo na žaru, nato pa nadaljevala do Pergamona.

DSC_0576

Turška obala Egejskega morja.

DSC_0588

Lepa in široka obalna cesta ob Egejskem morju.

Po nekaj urah sva le prispela v Bergamo in na najvišjem hribu že takoj opazila ostanke in ruševine antičnega mesta Pergamon. Ker sva bila z avtomobilom, sva se zapeljala po cesti do vrha. Dostop na vrh je možen tudi iz mesta z gondolo, ki je seveda plačljiva (10 TL v eno smer).

DSC_0600

Na vzpetini so že iz modernega mesta Bergama vidni ostanki Pergamona.

DSC_0621

Do vrha se lahko pripeljete po cesti z avtomobilom ali z gondolo.

Pergamon je bilo staro grško mesto zgrajeno daondoa in se nahaja 26 kilometrov stran od Egejskega morja. S Pergamona je še danes prekrasen razgled v vse strani neba, saj se razprostira na vzpetini 300 m nad današnjim modernim mestom Bergama. Pergamon je bila prestolnica Kraljevine Pergamon v helenističnem obdobju. Danes je Pergamon pod UNESCO-vo zaščito in za natančen ogled bi verjetno potrebovali nekaj ur. Veselila sva se najinega zelo poznega popoldanskega obiska, saj sva bila v mestu povsem sama.

DSC_0618

Ogromno mesto Pergamon

DSC_0612

Z vzpetine je krasen razgled v vse smeri neba.

Mesto je bilo ogromno in mnogi ostanki ter ruševine mesta vidni še danes. Ostanki templjev, gimnazije, ogromnega gledališča za 10.000 obiskovalcev, knjižnice, termalnega kopališča, rimskih ulic in običajnih hiš vas hitro popeljejo daleč v preteklost. Mesto je nastajalo okrog leta 400 p.n.š., zgrajene templje pa so posvečali grškim bogovom.

DSC_0651

Temple of Trajan, Pergamon

DSC_0628

Acropolis, Pergamon

DSC_0642

Temple of Trajan, Acropolis

DSC_0672

Vhod v ogromno rimsko gledališče za 10.000 obiskovalcev.

DSC_0648

V gledališču se še danes odvija Bergamski festival.

Na hitro sva si ogledala še ruševine Rdeče Bazilike (Red Bazilica ali Kizil Avlu) v starem delu Bergame ter se sprehodila mimo trgovin s pravimi turškimi preprogami. Bergama slovi po najbolj kakovostnih preprogah, ki so narejene izključno iz volne. V Turčiji se uličnim kulinaričnim dobrotam žal ne da upreti.

DSC_0725

Rdečo Baziliko obnavljajo oziroma restavrirajo.

DSC_0726

Prave turške preproge narejene izključno iz volne.

DSC_0732

Le kdo se lahko upre turškim uličnim dobrotam?

Skupaj celotni stroški dneva = 160 EUR

  • kava, čaj in voda 4 l = 6 TL (2 EUR)
  • parkirišče Assos = 5 TL (1,66 EUR)
  • vstopnina Assos = 20 TL (6,66 EUR)
  • kosilo (riba, priloge, solata) = 108 TL (36 TL)
  • bencin = 116 TL (38,66 EUR)
  • vstopnina Acropolis Pergamon = 50 TL (16,66 EUR)
  • baklavice, burek, voda = 8,20 TL (2,73 EUR)
  • kebab, ayran, voda  = 15 TL (5 EUR)
  • hotel La Bella Bergama (NZ) = 50 EUR

Prevoženi km = 467 km

Tečaj: 1 EUR = 3 TL

2. dan - Bursa_Assos_Pergamon

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: