Preskoči na vsebino

FILIPINI: Načrt potovanja (25 dni)

Filipini so pravi vulkanski raj v Aziji in za vedno ostanejo v srcu. Neprecenljivi trenutki na rajskih plažah, ki nudijo poležavanje pod palmovo krošnjo ter kopanje v toplem in mirnem oceanu. Ponudbo seveda popestri še okusna, predvsem morska, lokalna hrana in neprecenljiv okus manga. Neskončna riževa polja, skromni domovi, čokoladni hribčki, kokosovo mleko, banane in ananas, najlepši vulkani, vulkanske črne samotne plaže, vsakodnevni nalivi in visoka vlaga opisujejo Filipine. Zloglasna Manila z 12 milijoni prebivalcev se izkaže za prav prijetno prestolnico. Ljudje so zelo topli, nasmejani in prijazni.

957e0-0741-dsc05253

 

Zakaj Filipini?

Lokacija 1: Cebu

Iz Ljubljane sva najprej letela v München, ter nato naprej v Doho in naprej naravnost v Cebu. Za to potovanje sva izbrala krožni let, da ne izgubljava preveč dni na letalih in jih raje čim bolj izkoristiva. Pozno zvečer naslednji dan prispeva do najinega hotela. Naslednji dan si ogledava stari del mesta, lepo mestno obzidje, Magellanov križ, glavno katedralo ter začutiva prvi utrip večjega filipinskega mesta. Neznosna vlaga nama jemlje zadnje moči. Dve noči sva preživela v Citi Hotel Cebu (49 EUR/nočitev).

Ogled mesta Cebu (1. dan)

50b1e-0043-p1050661

Lokacija 2: Mini otok Malapascua

Poštena utrujenost, neprespanost in “jet leg” naju prepričajo v izbiro taksija do najine naslednje lokacije povsem na severu otoka. Cilj je rajski otok Malapascua, do katere je najprej kar nekaj ur vožnje po kopnem in nato še eno uro z lokalno leseno ladjo. Vsa pot se vsekakor izplača, saj je Malapascua pravi rajski otok. Nobenega prometa, le 5 mini hotelčkov in bela plaža. Morje prijetno toplo in čisto. Ležalnik, dobra hrana in opazovanje ribic. Prenočevala sva v manjšem hotelu Ocean Vida Resort (54 EUR/nočitev z zajtrkom).

Na rajski mini otoček (2. dan)

Otok Malapascua (3. dan)

Snorklanje ob otoku (4. dan)

d3c18-0137-p1050829

Lokacija 3: Bohol

Na otoku sva si že toliko odpočila, da sva se nazaj peljala z lokalnim avtobusom do Cebuja in nato z hidrogliserjem v Tagbilaran na Boholu, kjer sva si izbrala plažo Alona za naslednjih nekaj dni uživanja. Alona je že precej turistična lokacija, a še vedno lepa bela plaža. Ogledala sva si celoten otok Bohol, kjer seveda najbolj izstopa pokrajina zanimivih čokoladnih hribčkov. Peljala sva se po reki, se zibala na bambusovem mostu in nekaj ur opazovala drobne primate Tarsierje. In seveda ure in ure preživela na čudoviti plaži Alona ob dobri hrani. Hotel sva imela precej oddaljen in sicer sva izbrala Panglao Tropical Villas (54 EUR/nočitev z zajtrkom).

Premik na otok Bohol (5. dan)

Rajska plaža Alona na Boholu (6. dan)

Raziskovanje Bohola (7. dan)

Življenje na Boholu (8. dan)

b5158-0283-dsc04981

Lokacija 4: Legaspi in Santo Domingo

Čas je za slovo in premik do mesta Legaspi, ki slovi po vulkanu Mayon z najlepšim in pravilno oblikovanim stožcem. Mayon je še vedno aktiven, zato vzponi niso dovoljeni. Za nekaj minut se je vrh vulkana le razkril, tako da je bila najina misija izpolnjena. Naslednji dan sva se odločila za izlet v mesto Santo Domingo, ki ima čudovito črno vulkansko peščeno plažo. V Legaspiju sva imela odličen hotel La Piazza Hotel and Convention Center (37 EUR/nočitev z zajtrkom) za zelo dobro ceno.

Z letalom v Legaspi (9. dan)

Popoln stožec vulkana Mayon (10. dan)

Črna plaža v Santo Domingu (11. dan)

ae5d2-0383-dsc05067

Lokacija 5: Glavno mesto Manilla in jezero Taal

Ker je iz Legaspija bil potreben ponovno let skozi Manillo, sva si privoščila še postanek v zloglasnem mestu. Hotel Pearl Manilla Hotel (38 EUR/nočitev) sva namenoma izbrala v starem delu mesta, tako da sva si ga lahko ogledala kar peš. V starem delu sva si ogledala ogromno obzidje, trg in mestno hišo. Opoldne naju je ulovila tako močna nevihta, da je mesto v slabih 30-ih minutah bilo v vodi do kolena. Za otroke pravo doživetje, saj so dobili naravno kopališče. Naslednji dan sva si ogledala še bolj novi predel mesta in obiskala nekatere muzeje ter enega največjih nakupovalnih centrov tega dela Azije. Iz Manille sva si organizirala tudi izlet do jezera Taal ter se povzpela do vrha kraterja vulkana, ki je napolnjen z vodo.

Zloglasna Manilla (12. dan)

Novejši predel Manille (13. dan)

Čudovito jezero Taal (14. dan)

ee502-0636-dsc05210

Lokacija 6: El Nido

Iz Manille sva poletela proti Palawanu v Puerto Princeso ter se s kombijem odpeljala čisto na sever v mesto El Nido. Pot je trajala cel dan, tako da sva prispela že v temi. Tako sva šele naslednji dan resnično videla, kam sva prispela. Z najetim motorjem sva se vozila proti severu ter iskala skrite kotičke in rajske plaže v okolici El Nida. Čudovita pokrajina riževih polj in filmskih palm. Prijazni ljudje so naju pozdravljali na vsakem koraku. Že prvi dan sva tudi našla svoj raj na zemlji in tam preživela nekaj dni. Zagotovo najlepša plaža, kar sem jih videla v življenju. Najin mini hotel A Place to Remember (46 EUR/nočitev z zajtrkom) je bil povsem nov.

Dolga pot do El Nida (15. dan)

Prečudovita okolica El Nida (16. dan)

Zagotovo raj na zemlji (17. dan)

Še zadnji dan v El Nidu (18. dan)

da89e-0767-dsc05277

Lokacija 7: Puerto Princesa

Za zadnjo lokacijo pred odhodom domov sva si izbrala Puerto Princeso, ker sva od tukaj letela zadnji dan naravnost do Manille in potem proti domu. Ponovno sva si izposodila motor in raziskovala mesto in njegovo širšo okolico. Obiskala sva odprti zapor ter krokodiljo farmo. Zadnji dan sva si privoščila še ogled otokov in snorklanje v Honda Bayu, ki slovi po resnično belih neposeljenih otokih in plažah. Lep zaključek nepozabnega potovanja! Zadnje dni sva bivala v hotelu Oro Bonito Place (38,5 EUR/nočitev z zajtrkom).

Sardele v konzervi (19. dan)

Naokoli z motorjem (20. dan)

Snorklanje v Honda Bayu (21. dan)

Nazaj domov (22. dan)

97729-1003-p1060907

Potovanje po Filipinih je bilo res prekrasno in polno novih doživetij. Zagotovo se bova na Filipine vrnila in raziskala še mnoge od več kot 7000 otokov, kolikor jih premorejo. Naslednjič obiščeva tudi sever otoka z riževimi terasami, za katere je tokrat enostavno zmanjkalo časa.

Prenočišča na poti

Hrana na poti

Poceni letalske karte poišči na www.posvetu.si.

Filipini prenočišča

Najine lokacije na potovanju po Filipinih leta 2012.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: