Preskoči na vsebino

UNESCO SEZNAM: Mojih 11 najljubših

Verjetno ste že opazili, da se rada poigravam s statistiko. Bodisi so to cene, kraji, znamenitosti, države, letališča ali kilometri, ki jih pretečem. Statistike ne vodim z namenom tekmovanja z drugimi, ampak zase. Enostavno rada beležim, štejem in analiziram. Kar zadeva popotniške statistike je moja situacija naslednja: obiskanih 30 držav, 44 UNESCO-vih mest kulturnih in naravnih dediščin in 42 različnih letališč. Države štejem samo v primeru, da sem tam resnično tudi prenočila in si kakšno stvar tudi ogledala.

DSC_2072

Na UNESCOV seznam mest svetovnih kulturnih in naravnih dediščin se je precej težko uvrstiti. V tem trenutku je na seznamu kar 1.031 različnih mest (802 kulturnih in 197 naravnih), katerega dopolnjujejo, včasih pa kakšno tudi brišejo s seznama. Med svoje dosedanje najlepše in najbolj zanimiva mesta z UNESCO-vega seznama lahko izberem naslednje:

Nekaj najbolj norega, kar sva naredila v življenju, je bil zagotovo samostojni obisk nacionalnega parka Bwindi v Ugandi. Že sama vožnja po ozkih, blatnih cestah med visoko in hribovito pokrajino na jugo-zahodu države je bilo posebno doživetje. Potem pa še dan, ki sva ga preživela z gorskimi gorilami in plazenje po vseh štirih v “Tarzanovi” džungli. Nepozabno!

Čeprav je bilo še precej mrzlo in v zimske barve odeta pokrajina, je bil pogled na nacionalni park Pingvellir res lep. Leži ob jezeru Pingvallavatn, ki je drugo največje jezero na Islandiji. Na tem mestu so se zbrali že davnega leta 930 vsi svobodni možje in ustanovili prvi parlament na svetu.

DSC_7105

Palčkova dežela sredi ravninske osrednje pokrajine Turčije. Kot bi se sprehajala po deželi Kremenčkovih, gledala stepeno smetano in se čudila oblikam, ki jih je oblikovala narava skozi milijone let. Sončni zahod in vzhod sta prečudoviti doživetji. In da ne pozabim, spanje v stožcu je tudi nekaj povsem novega in razburljivega.

DSC_2229

Na potovanju po Japonskem sva obiskala kar nekaj UNESCO-vih znamenitosti in vse so bile lepe in zanimive. A ko se pripelješ na razgledno točko in pod seboj zagledaš čudovito vasico in s trstiko pokritimi tradicionalnimi lesenimi hišami, ki so obdane z svetlo zelenimi riževimi polji, potem ga ni junaka, ki mu ne bi zastal dih. Prečudovito in hkrati zelo realno, saj ljudje še vedno živijo v hišah, ki so jih zgradili več kot 300 let nazaj.

Japonska (55)

Ko zagledava ogromno skalo sredi popolne ravnine, je fantastičen občutek. Res fenomenalen osamelec, na katerega vodi kar 2000 stopnic. Sigiriyo obkroža prekrasen vrst s podzemnimi vodami in bazenčki. Na vrhu skale si je kralj v 5. stoletju dal zgraditi poletno rezidenco. Niti predstavljati si ne morem, kako so takrat to izpeljali. Opoldan, vročina, vlaga in 2000 stopnic – vrhunska kombinacija. Ampak se izplača. Za nagrado vas na vrhu pričaka prekrasen pogled v dolino.

20130201_Sri Lanka (829)

Botanični vrt sredi Atlantika je doživetje zase. S prijetnimi temperaturami vas Madeira razvaja celo leto. Visoki klifi, nezemeljska površina, ostanki lave, mrzel ocean, lepi razgledi in nešteto slapov. Ne morete ostati ravnodušni, pa če tudi niste romantik. Danes so sledi pragozdov Laurisilve vidni le še tu in tam, ker so celoten gozd posekali že v davni preteklosti in je del zgodovine tega prečudovitega otoka.

DSC_5075

Prago si je potrebno ogledati v življenju. Njena bogata zgodovina vas bo spremljala na vsakem koraku. Desni breg Vltave sestavljajo trije predeli. Stare Mesto (Old Town) z velikim mestnim trgom in pogledom na cerkev, mestno hišo z znamenitim stolpom in veličastno astronomsko uro. Samo nekaj korakov nas loči od judovskega predela Josefov (Jewish Quater), ki je znan po starodavnem pokopališču in Sinagogi. Glavne znamenitosti predela Nove Mesto (New Town) krasijo nacionalno gledališče, operna hiša ter veličasten nacionalni muzej.

37a5f-dsc_0292

  • FRANCIJA – Najlepši in nepozaben Pariz

Ne vem zakaj ravno Pariz, a Pariz je še vedno moja najljubša in najlepša prestolnica, kar sem jih videla. Mogoče tudi zato, ker sem ga videla med prvimi velemesti, a med prvim sprehodom po Parizu sem dobesedno padala na rit pred vsako zgradbo. V tistem letu sem Pariz obiskala kar dvakrat – januarja in julija, tako da sem si ga lahko kar precej dobro ogledala. Še vedno drži – Pariz je res najbolj romantično in najlepše mesto.

DSC03845

Brez Benetk ne morem sestaviti tega seznama. V Italiji sem obiskala precej mest pod UNESCO-vo zaščito in odločitev je bila res težka. A Benetke so le Benetke in cel svet nori za Benetkami. Mistična podoba, romantične gondole, drage trgovinice in odlična italijanska hrana. Za povrh pa še sveža ljubezen. Ni ga boljšega recepta za dolgo zaljubljeno življenje.

3c164-dsc_0277

Budimpešta me je presenetila. Junijski sončen vikend je bil kot nalašč za obisk te čudovite prestolnice ob reki Donavi. Buda in Pešta se odlično dopolnjujeta. Prva z zgodovino in veličastnim gradom, druga s parlamentom in ozkimi ulicami. Pa še odlično znajo kuhati – kdo bi rekel.

67e7e-dsc_1236

Slovenija je zame ena cela kulturna in naravna dediščina, zato je nikakor ne smem pozabiti. Velja za eno in edino, a vseeno bi izpostavila Antonijev rov. Velja za drugi največji rudnik živega srebra na celem svetu. V poltisočletnem obdobju so z žganjem cinabaritne rude v Idriji pridobili 147.000 ton živega srebra, kar je več kot 13% svetovne proizvodnje te kovine.

c317d-dsc_6359

Moj celoten seznam držav in seznam obiskanih UNESCO kulturnih in naravnih dediščin

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: