Preskoči na vsebino

MOJ IZBOR: Jesensko-zimski izleti na obalo

Počasi se bomo poslovili od prečudovite jeseni, ki nam je letos služila kot že dolgo ne. Čeprav je zadnje dni na Obali gosta megla, bo v naslednjih tednih slika popolnoma drugačna. Mrzlo, deževno in megleno vreme se bo preselilo v notranjost, na Obalo pa bo posijalo toplo sonce. Vsaj tako bi moralo biti. Prav zaradi tega, se midva tako zelo rada odpraviva na obalo šele v pozno jesenskem, zimskem in spomladanskem obdobju. Po sončne žarke in veliko vitamina D.

6cbce-wp_20131116_004

KROŽNA POT OB NAŠI OBALI (SLOVENIJA)

Od vseh predlaganih obalnih izletov se najraje odpraviva na 11 km dolgo krožno pot po naši Obali. Krožno pot začneva v Strunjanu in jo mahneva skozi tunel v Portorož ter nato ob obalu do Bernardina in Pirana. Od tam nadaljujeva v Fieso in skozi gozd nazaj v Strunjan. Tako združiva rekreacijo, svež morski zrak, zajtrk ob morju in kulinarično razvajanje bodisi v gostilni Pod trto ali v izolskem Guštu.

ba3fd-wp_20131116_016

BENETKE – RECEPT ZA LJUBEZEN (ITALIJA)

Naj vam izdam recept za ljubezen: V Benetke se je potrebno odpraviti na lep, sončen, zimski dan. Takrat boste imeli Benetke skoraj povsem zase. Toplo morje vas bo grelo med raziskovanjem ozkih uličic, med katerimi nikoli ne zmanjka zanimivih trgovin. Do Benetk se odpravite z avtomobilom in parkirate v garažni hiši takoj za mostom. Z vlakom se odpeljite bližje centru, nato pa se prepustite romantičnim zgradbam, ki jih lepo povezujejo kanali. Povzpnite se na zvonik cerkve Sv. Marka, od koder boste imeli romantično mesto na dlani. Privoščite si pravi italijanski sendvič, a pri tem pazite na množico golobov, ki vam ga bodo želeli zmakniti. Obvezno počakajte na sončni zahod in objemite svoje najdražje.

DSC_0534a

OPATIJSKA RIVIERA POZIMI (HRVAŠKA)

Izlet v Opatijo je odlična izbira predvsem v sončnih zimskih dneh. Obiskala sva jo pred leti prav na silvestrovo. Bilo je več kot prijetnih 14 stopinj in zelo malo ljudi. Sprehod ob morju, dobro kosilo ter obilo sončnih žarkov. V prazničnih dneh je Opatija prava izbira, saj vsako leto decembra pripravijo izjemno pester program skozi cel mesec. Med drugimi v začetku decembra tudi Festival čokolade. Preverite le točne datume prireditve.

0a69d-dsc_0594

ROMANTIČEN GRAD MIRAMAR (ITALIJA)

V tržaškem zalivu se skriva še eno romantično mesto. Grad Miramare, katerega romantično podobo še dodatno bogati prekrasen grajski park, je dal zgraditi Nadvojvoda Ferdinand Maksimilian I. med letoma 1856 in 1860. Prvotno naj bi imel grad tri nadstropja, a je med gradnjo zmanjkalo sredstev. Ogledate si lahko celotno notranjost gradu in se sprehajate po stezicah čudovitega grajskega vrta, ki obsega kar 22 ha.

09dec-dsc_4446

OSTANKI RIMSKEGA PRISTANIŠČA V OGLEJU (ITALIJA)

Ni sicer povsem ob morju, a še vedno z mediteransko klimo, leži italijansko mesto Oglej.  Oglej je mesto v Furlaniji – Julijski krajini in je znano po prazgodovinskih naselbinah iz 13. st. pr. n.š. Na ogled so ogled ostanki rimskega foruma, rimskih stanovanjskih objektov z ohranjenimi mozaiki vzdolž “Vie Giulia Augusta”. Ohranjena je tudi bazilika v zaselku Monastero, severovzhodno od rimskega pristanišča, kjer je od leta 1961 Zgodnjekrščanski muzej.

335d4-dsc_9150

GRADEŠKA LAGUNA (ITALIJA)

Toplo priporočam tudi izlet v Gradež, po italijansko Grado. Grado je obalno mesto in pristanišče, ki leži v italijanski deželi Furlaniji – Julijski krajini sredi Gradeške lagune. Že v času Avstro-Ogrske je bil Gradež znano letovišče in klimatsko zdravilišče. Premore ogromno turističnih kapacitet, a vendar je bilo tokrat za turistično sezono še prezgodaj. Na srečo! Simpatično obalno mesto je resnično vredno obiska.

11be5-dsc_9115

Nekaj navdiha je, sedaj pa le na pot. Tudi midva bova poiskala kakšne nove skrite kotičke ob obali za svojo dušo v naslednjih tednih. Če me pa srečate na Obali, me pa le pocukajte za rokav.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: