Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Čudoviti slap in korita Mostnice

Dolgo sva imela na seznamu korita Mostnice v Bohinju. Poleti se nama nekako ni časovno ni izšlo, ker je bilo toliko drugih destinacij. A še sreča, saj sva tokrat imela najlepši možen izzid. Tako z vremenom, kot tudi gnečo. Namreč ob koncu poletne sezone med koriti ne srečaš nikogar. Hkrati sva bila navdušena nad sveže odpadlim listjem, saj sva imela pod nogami debelo rdečo preprogo. In odpadlo listje je odstrlo marsikateri prekrasen pogled na korita Mostnice.

DSC_6070

Ob obisku korit lahko izbirate med tremi različno dolgimi potmi. Odvisno od tega, koliko volje za hojo premorete. Pot se začnete na plačljivem parkirišču v Stari Fužini (Bohinj) ali pa tudi kar iz Bohinja, če zmorete še nekaj dodatnih kilometrov. Kmalu pridete do kamnitega Hudičevega mosta, s katerega nam pogled pade globoko v turkizno vodo Mostnice, ki je ukleščena med ozke in visoke stene.

DSC_6019

DSC_6035

KORITA MOSTNICE (5 km)

Najlažja in najhitrejša pot vključuje samo ogled korit Mostnice. Priporočam vam, da si jih ogledate po desni strani reke navzgor in nazaj po levi strani reke. Tako boste na poti lahko videli čudovita korita, naravnega slončka in premnoge globoke tolmune smaragnih barv. Hoja poteka vseskozi po gozdu, večinoma po ravnem, tako da je primerna resnično za vsakogar.

DSC_6060

DSC_6064

Mostnica je alpska reka s koriti, tolmuni in slapovi, ki teče skozi dolino Voje proti Stari Fužini.

DSC_6195

PLANINSKA KOČA PRI VOJAH (7 km)

Če vam v želodcu kruli, lahko nadaljujete do planinske koče pri Vojah. Tukaj se bo potrebno nekoliko povzpeti po gozdni poti in nadaljevati nekaj časa po asfaltirani cesti. Pri koči se vam odpre prekrasen pogled na planino Voje in vršace na koncu doline. V planinski koči vam bodo tudi posregli z domačimi dobrotami.

DSC_6100

DSC_6175

SLAP MOSTNICE, DOLINA VOJE IN KOČA PRI SLAPU (11 km)

No, midva sva trmasta in tudi dan je bil res popoln, tako da sva nadaljevala prav do konca. Še kar nekaj kilometrov nas potem loči do zadnje postojanke – slapa Mostnice, ki je resnično povsem na koncu planine Voje. Ponovno lahko izberete krožno pot – midva sva ubrala po levi gor in desni dol. Mogoče bi celo bilo lepše obratno, saj je planina Voje res čudovita. Nazaj grede sva se ustavila tudi pri Okrepčevalnici pri slapu, kjer so nama posregli z odlično gobovo juho in borovničevim zavitkom.

DSC_6142

DSC_6154

DSC_6159

DSC_6165

DSC_6171

Prekrasen izlet, ki nudi resnično nekaj ur v čudovitem objemu narave. Daleč stran od ponorelega sveta. Krošnje dreves, voda, tišina in svež zrak. Neprecenljivo.

DSC_6170


Osnovne informacije:

  • Izhodišče: parkirišče v Starih Fužinah
  • Cilj: Slap Mostnice
  • Višinska razlika: kakšnih 200 m
  • Trajanje celotne poti: 3 h zmerne hoje

2 Comments »

  1. Včasih me je res sram, da sem Gorenjka, ker tako slabo poznam domač teren. Lepo, da objaviš tudi take kratke izlete, sploh sedaj v teh časih, ko ni nikamor za letet več.

    • Saša, tudi jaz vsak vikend znova odkrivam, da bi lahko vsi počitnice preživljali kar doma. Toliko lepih kotičkov premore naša Slovenija, da je naravnost neverjetno. Sem prav počaščena, da lahko živim v tako lepi deželi. 🙂

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: