Preskoči na vsebino

NAMIBIJA IN BOCVANA: Neskončni makadam do Sesriema (2. dan)

Ob zgodnjem jutranjem pristanku na letališču v Windhoeku sva se kot večina ostalih turistov postavila na okence za menjavo denarja. Nato naju je najemodajalec avtomobila odpeljal do njihove pisarne v Windhoeku. Prevzela sva najino Toyoto Hilux za naslednjih 15 dni, ki je bila hkrati tudi najina hišica. Odpravila sva se po nakupih v najbližji Spar in se odpravila na dolgo, dolgo in prašno neskončno pot proti Sesriemu. Kljub najbližji poti sva vozila več kot 5 ur oziroma 360 km. Srečala sva le mogoče ducat avtomobilov. Le pesek, kamenje, kanjoni in nekaj skromnih hiš. Skoraj pred ciljem sva srečala tudi prvega oryxa. Zares utrujena sva se samo še namestila v kampu in opazovala prekrasen sončni zahod.

namibija-in-bocvana-2016-27


MENJAVA DENARJA NA LETALIŠČU

Običajno tega ne počneva, a sva pri opazovanju drugih turistov ugotovila, da očitno ima nekaj smisla takojšnja menjava denarja že na letališču. Torej tudi midva v dolgo vrsto pred okence in zamenjati denar. Na pot sva se odpravila kar z gotovino za celotno pot. Na poti se mi enostavno potem ne da ukvarjati z dvigovanjem po bankah in na bankomatih. Niti nisva vedela, kako funkcionira. Zamenjala sem Ameriške Dolarje za Namibijske Dolarje po zelo dobrem menjalnem tečaju. Na koncu mi je bilo celo žal, da nisem kar vsega menjala tukaj. V glavnem, v Namibiji jemljejo samo in izključno svojo valuto, torej Namibijski Dolar in še Južnoafriške Rande. Vse ostalo je prepovedano! Z Dolarji ali Evri ne boste mogli plačati nikjer. Brez heca. Kartice načeloma delajo in so kar precej dobro sprejete, če dela POS in tudi ATM-ov sva videla na vsaki bencinski. Tudi banke so prisotne pogosto v večjih krajih, a imajo zelo Evropski (kratek) delovni čas. Jaz sem enkrat hotela dvigniti denar na bankomatu, pa mi ni uspelo. Na banki sem pa normalno menjala Ameriške dolarje, a je trajalo in trajalo.

iphone_namibija-in-bocvana-2016-269

namibija-in-bocvana-2016-1


PREVZEM AVTOMOBILA V WINDHOEKU

Letališče je od Windhoeka oddaljeno kar 40 km ali skoraj 1 uro vožnje. Hitro prevzameva najin avto s hišico in nama pokažejo vso dodatno opremo. Najin avto je bila Toyota Hilux 4×4 z reduktorjem za sipine in hribovje. Imela je nadgrajeno hiško, v kateri sva tudi spala. V notranjosti sta bili dve postelji 90 x 200 cm, odeje, blazine, posteljnina, brisače, velik hladilnik, ki je delal na drugi akumulator (torej tudi ponoči oziroma, če sva bila v kampu brez elektrike), plinski bombi, štedilnik, mizo, dva stola, vso posodo in pribor, brisače, 40 litrov vode za umivanje, dvojen tank (140 litrov skupaj), kompresor za gume, vlečno vrv, kable za vžig avtomobila, 2 rezervni pnevmatiki, odlagalne predale. V glavnem, bila sva samooskrbna za nekaj dni, če bi se karkoli pripetilo. Osrednji del strehe sva z lahkoto dvignila, tako da sva dobila stojno višino in okna, ki so imela tudi mrežo proti komarjem. Notri in zunaj sva imela tudi luči, ki sva jih poljubno prižigala. Za ven in noter stopnice ter veliko tendo. Imela sva tudi vse dokumente za prehod vseh sosednjih mej z avtomobilom. Z avtom sva bila super zadovoljna celo pot in delal je kot urica.

iphone_namibija-in-bocvana-2016-25

namibija-in-bocvana-2016-10

namibija-in-bocvana-2016-11

namibija-in-bocvana-2016-12


V SPAR PO NAKUPIH

Najprej sva morala natočiti vse gorivo, ker avto dobiš popolnoma prazen. Nato pa v najbližji Spar po nakup hrane in vode ter osnovnih pripomočkov. Ko sva prispela v Spar, sva se samo smejala, saj je bil to čisto naš Spar. Polno založen z vsemi dobrotami, svežimi izdelki, mesom, kruhom, siri, čokoladami (tudi Lindt). V glavnem ni da ni. Obvezno si je treba kupiti veliko vode (vsaj 20 litrov vedno s seboj v 5 litrski embalaži) in parafinske kocke za prižiganje ognja. Kupiti si je potrebno čim več dobrot, saj potem na poti ni več tako dobro založenih trgovin. Torej vse in čim več tukaj. Cene – naše ali celo še kakšen odstotek višje. Na poti potem več ali manj lahko kupite le osnovne dobrine, ki vas najverjetneje ne bodo povsem zadovoljile. Privoščila sva si tudi zajtrk – kavo, čaj in toast z jajčki in sirom.

iphone_namibija-in-bocvana-2016-29

iphone_namibija-in-bocvana-2016-30

namibija-in-bocvana-2016-3


DOLGA POT V SESRIEM

Na pot v Sesriem sva tako krenila malce pred 12. uro. Hitro ven iz mesta, nato pa po noro lepi in povsem prazni asfaltni cesti najprej do mesta Rehoboth. Že takoj sva videla, da so ob cestah lepa in urejena postajališča. Nato sva zavila na cesto M47, ki je bila že makadamska. Pokrajina ogromna, prašna, suha, tu in tam kakšen hrib. Ravno, ravno, ravno. Po nekaj 50 kilometrih sva prispela tudi do kakšne vasi z nekaj skromnimi hišami in nadaljevala skozi vasi Klein Aub, Rietoog, zavila severno proti vasi Bullsport, nato pa mimo nacionalnega parka Naukluft proti Sesriemu. Ob poti sva opazovala predvsem pokrajino in nekaj majhnih dreves vrste baobab. Srečala sva tudi prvega oryxa in prvi kamp na poti. Po nekaj urah priznam, da sem imela kar dosti makadama in si že srčno želela prihoda na cilj.

namibija-in-bocvana-2016-14

namibija-in-bocvana-2016-8

namibija-in-bocvana-2016-19

namibija-in-bocvana-2016-23

namibija-in-bocvana-2016-25

namibija-in-bocvana-2016-30

namibija-in-bocvana-2016-39

namibija-in-bocvana-2016-43

namibija-in-bocvana-2016-50

namibija-in-bocvana-2016-52

namibija-in-bocvana-2016-53

namibija-in-bocvana-2016-55

namibija-in-bocvana-2016-68

namibija-in-bocvana-2016-72


SESRIEM IN KAMPIRANJE V SOSSUS OASIS CAMP

V Sesriem sva prišla pozno popoldan, utrujena, neprespana in res prerukana od ceste. Dobrih 5 ur neprestane vožnje nama je dalo vetra. Kamp Sossus Oasis sem rezervirala čisto pred odhodom, a še sreča. Imajo samo 6 prostorov in vsi so bili zasedeni. Zraven je še kamp NWR, a o tem jutri. Najin kamp je bil prekrasen, imela sva svojo kopalnico (WC, tuš) s toplo vodo, kuhinjo, rešetke za žar ter prostor za ogenj. Bil je tudi prostor za postavitev šotora. V sredini je bil tudi manjši bazen za namakanje. Midva sva se udobno namestila in samo še uživala v zadnjih sončnih žarkih ob prisotnosti prekrasnega oryxa. Dan je dolg le 12 ur – torej od šestih do šestih.

namibija-in-bocvana-2016-87

namibija-in-bocvana-2016-84

namibija-in-bocvana-2016-81

namibija-in-bocvana-2016-80

namibija-in-bocvana-2016-95

namibija-in-bocvana-2016-97


Celotni stroški dneva = 1.479 EUR (739,5 EUR/osebo)

  • najem avtomobila za 15 dni z vso opremo in polnim zavarovanjem Zero Excess = 1.277,3 EUR
  • diesel 122 l = 1.350 N$ (88 EUR)
  • kava, čaj, toast = 100 N$ (6,52 EUR)
  • trgovina (hrana, voda, priboljški) = 1.260 N$ (82,12 EUR)
  • kamp Sossus Oasis Camp (2 osebi, avto) = 360 N$ (25 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,1 USD; 1 USD = 13,9425 N$

Prevoženi kilometri = 360 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: