Preskoči na vsebino

MALEZIJA IN SUMATRA: Vsi stroški potovanja

Malezija in otok Sumatra v Indoneziji sta naju zelo pozitivno presenetila z vidika cen. Obe destinaciji sta cenovno res dostopni, Sumatra pa je bila na trenutke v nerazvitem delu celo smešno poceni. Končno sem se počutila podobno kot leta 2011 na Tajskem, ko je bilo res vse smešno poceni za naš standard. Čeprav ponovno nisva potovala najceneje in obiskala tudi res skrite rajske kotičke na malezijskih otokih ter se tudi pošteno razvajala, sva skupaj zapravila zelo normalno vsoto denarja. Na Sumatri sva obiskala le tri lokacije, ki pa so bile res ugodne za zelo kakovostno storitev na vsakem koraku. Da sva lahko v 17-ih dneh videla čim več, sva se posluževala tudi letalskih in zasebnih prevozov, ki so seveda nekoliko dražji od avtobusov. Obe destinaciji sta naju popolnoma pozitivno presenetili na vseh področjih.


VSI STROŠKI POTOVANJA

Na celotnem potovanju sva skupaj zapravila 3.249 EUR oziroma 1.624 EUR na osebo, od tega za 2 OSEBI:

 • Povratni letalski vozovnici (Turkish Airlines: Brnik – Istanbul – Kuala Lumpur) = 1.083 EUR
 • Taksi do letališča Brnik od doma = 15 EUR
 • Notranji leti = 323 EUR
  • Enosmerni let Kuala Lumpur – Kota Bharu (Malezija) Air Asia = 56 EUR
  • Enosmerni let Kota Bharu – Penang (Malezija) Malaysia Airlines = 100 EUR
  • Enosmerni let Penang – Medan (Malezija na Sumatro) Air Asia = 83 EUR
  • Enosmerni let Medan – Kuala Lumpur (Sumatra – Malezija) Malaysia Airlines = 84 EUR
 • Prevozi na poti (čolni, taksiji, metro, avtobusi) = 413 EUR
 • Hrana na poti = 340 EUR
 • 16 nočitev v hotelih = 821 EUR
 • Vstopnine na poti = 194 EUR
  • naravni rezervat Perhentian Islands = 13 EUR
  • snorkling Rawa Islands (1 oseba) = 13 EUR
  • celodnevni jungle treking za orangutani (Bukit Lawang) = 88 EUR
  • vstopnina Menara Tower Kuala Lumpur (Sky Deck) = 49 EUR
 • Ostalo (napitnine, magnetki, kartice, spominki, masaža…) = 60 EUR


CENE HRANE, PRENOČIŠČ, PREVOZOV IN OSTALEGA

Potovanje sva začela na rajskih otokih povsem na severu Malezije. Perhentiani so opevani že leta in leta, zato sva se odločila, da se greva malce razvajati na večji in bolj umirjeni otok Besar. Kljub temu, da si res v raju, so cene več kot normalne. Meni so se zdele na trenutke že prav smešno poceni, glede na lokacijo. In bivala sva v drugem najdražjem hotelčku na otoku ter si privoščila vse brez zadržkov. Naslednja destinacija je bil rajski Redang, kjer sva bivala v mini družinskem resortu z vsem vključenim. Torej dodatno nisva zapravila niti enega samega evra. Nadaljevala sva na otoku Penang v Unescovem mestu George Town, kjer pa je toliko možnosti, da lahko izbiraš med smešno poceni do naših cen. Večerjala sva tudi oba skupaj za 2 €. Ja, 1 € nudli z rakci. Poštena porcija in božansko dobri. Sva šla še po “repete”. Potem sva letela na Sumatro in takoj v Bukit Lawang. Tam pa so cene res smešne. Svojo hišico za 20 €  na noč in kosilo za oba 3 €. Res prepoceni. Nadaljevala sva na otoku Samosir v ogromnem jezeru Toba. Višje cene, veliko domačih turistov, a še vedno cene zelo nizke za naš standard. V Medanu sva samo prenočila in nato zaključila v Kuala Lumpurju, ki pa je prav tako zelo dostopen in ugoden. Tam je izbire toliko, da lahko izbiraš v vseh cenovnih razredih. Midva sva si privoščila nekoliko več, zato sva tudi malce več zapravila.


DENAR NA POTI

V Maleziji sva že ob prihodu na letališču menjala nekaj Ameriških dolarjev za Malezijske ringite, saj na otokih ni bank in bankomatov. Na koncu se je izkazalo, da plačilna kartica Mastercard (in tudi ostale) dela povsod in da je najbolje plačevati kar s kartico, saj je veliko boljši menjalni tečaj kot v vseh menjalnicah po državi. Povsod, kjer je bilo možno, sva potem v nadaljevanju plačala s kartico (enako velja za Sumatro) in na ta račun na poti privarčevala kar 150 EUR. Razlika v menjalnem tečaju je bila namreč kar 15% in pri takšnih zneskih se seveda precej pozna. Nekaj storitev pa sva seveda morala plačevati z lokalnim denarjem in tam prihranka žal ni bilo. Tudi na Sumatri sva plačevala veliko s plačilno kartico (hotele, prevoze…) in enako v Kuala Lumpurju.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: