Preskoči na vsebino

MALEZIJA IN SUMATRA: Čudovito snorklanje ob otokih Rawa (5. dan)

Perhentiani poleg čudovitih plaž in res toplega ter čistega morja ponujajo tudi odlično snorklanje in potapljanje. Lokacij ob plažah in sosednjih mini otokih je kar nekaj, zato si je vredno planirati kakšen dan ali dva tudi za snorklanje s skupino, ki ga organizirajo prav vse nastanitve tako v dopoldanskem kot tudi popoldanskem času. V enem dnevu lahko torej obiščete največ dve destinaciji. Ker se ne potapljam, sem si izbrala dopoldansko snorklanje ob sosednjih mini otokih Rawa. Na vseh štirih lokacijah je bilo neverjetno, saj sem plavala v akvariju tropskih rib in morskih želv. Ko sem zagledala slavno “big fish”, ki me je kar pognalo iz vode. Po kosilu sva se odpravila še na samotno romantično plažo na otok Kecil, od koder naju je po dveh urah pregnala večerna nevihta.


SNORKLANJE OB OTOKIH RAWA

Na Perhentiane pridejo obiskovalci zaradi lepih plaž, čistega in toplega morja, predvsem pa zaradi snorklanja in potapljanja. Še vedno živi koralni grebeni obkrožajo otoka in marsikatero plažo. Morje je tudi brez močnih tokov, kar pomeni, da je snorklanje in potapljanje primerno tudi za začetnike. Snorklanje je tako res varno in na dosegu. Tuna Bay Island Resort ponuja 5 različnih izletov za snorklanje. Med drugim tudi “Shark Point“, kjer vidite celo morske pse. Jaz sem se odločila za najlepši izlet in sicer na otoke Rawa. Se opravičujem, ampak ob vsem dogajanju pod vodo mi je zmanjkalo energije za fotografiranje, sem pa zelo veliko snemala, zato bo potrebno za pravi občutek bogatega podvodnega sveta počakati na video.

Z malim čolnom smo se odpeljali na zahodno stran otoka Kecil in tam preživeli v vodi slabe pol ure v enem od zalivov. Voda je bila čista, malih pisanih tropskih ribic pa toliko, da je bilo na trenutke kar strašljivo. Preveč! In še vse so se zaletavale vame in ne bežale stran. Te ribe tukaj so res čudne. Videla sem tudi veliko tistih oranžnih ribic, ki jih poznamo iz risanke Nemo, a so se skrivale v koralah na dnu.

Druga postojanka je bila v zalivu ob dveh mini otokih. Tam je bilo noro in še veliko boljše kot na prvi postojanki. Povsem plitva voda in tako čista, kot bi bil na površju. Vidljivost odlična, tropske ribe pa tudi že veliko večje in nekatere tudi že prav ogromne. V skupini sem imela tudi domačine iz Kuala Lumpurja, ki pridejo vsako leto za nekaj dni na dopust. In so me spraševali, če sem videla “Big Fish? Big fish?”. Pa jaz nazaj: “Jaaaa, ja, big fish, big fish.” In jim kažem kakšnih 20-30 cm velike ribe. Pa oni nič ne odgovorijo, se mi samo smejijo. Seveda nisem odreagirala, ker so že to bile zame “big fish” proti prejšnjim extra small.

Na tretji točki mi je že zmanjkovalo energije in sem se najprej zvalila na mini plažo, potem pa stopila v morje. OMG. Kakšen podvodni svet. To je bilo pa res noro, noro. Globina morja le 1,5 metra, tako da so ribe čisto pred teboj. Nimajo se kam skriti. Rib pa toliko, da me je bilo na trenutke kar strah. In potem jaz lepo snorklam in gledam na dno, pa dvignem glavo in zagledam to BIG FISH. Od strahu me je kar odneslo v zrak in še sreča, da sem bila prvič kar nekaj metrov stran. To je bila modra riba z ogromnimi belimi ustnicami, velika pa konkretno več kot 1 meter in tudi skoraj enako visoka. In velikost sem lahko primerjala s človekom, saj se je ravno približevala drugemu iz skupine. OMG. Ja, o tej ribi so govorili moji Malezijci. Vse ostale ribe so XXXXXS v primerjavi s to ribo. Potem sem jih videla še res veliko in od zelo blizu. Po pravici mi je bilo kar malo strašljivo vse skupaj.

big fish

big fish 2

Za konec smo se ustavili še v zalivu, kjer so morske želve. Povsem na dnu morja so jedle travo, potem pa vsakih nekaj minut priplavale na površje po zrak. Ena je priplavala direktno vame in sem se ji komaj umaknila.

turtle 1


KOSILO V TUNA BAYU IN V ROMANTIČEN ZALIV NA PLAŽO

Do enih sem bila nazaj v Tuna Bayu in seveda lačna kot da nisem jedla že en teden. Privoščila sva si kosilo in se nato odpravila s čolnom še do “Romantic Beach“. Plaža je bila res samotna, zapuščena in robinzonska. Zaliv lep, ampak vseeno sva pogrešala tisto modrino od včeraj. V zalivu so tudi korale, tako da je menda lepo snorklanje. Tudi mladiče morskih psov lahko vidiš povsem v zalivu. Hm?! Midva sva se tokrat samo namakala in uživala v samoti in žvrgolenju ptičev. Starejša ko sem, bolj cenim samoto in jo uvrščam na seznam prioritet pod točko ena. Bolj kot barvo morja cenim samoto. Sledi čisto morje, drobno mleta mivka in šele nato potem barva morja. Po dobrih dveh urah uživancije naju je pregnala nevihta, ki se je bližala otoku, tako da je najin voznik čolna kar sam prišel po naju eno uro prej. Sva ga bila zelo vesela, ker je bilo potem kar divje naslednji dve uri.


 Celotni stroški dneva za 2 osebi = 140 EUR

  • voda 2 x 1,5 l = 6,40 RM (1,5 EUR)
  • snorkling tour Rawa Islands (1 oseba) = 60 RM (14 EUR)
  • kosilo (riž z rakci, govedina, kava, čaj) = 62,5 RM (14,6 EUR)
  • vodni taksi do in nazaj Romantic Beach = 100 RM (23,3 EUR)
  • večerja (sednvič, pomfri, 2 x mango lasi) = 71,3 RM (16,6 EUR)
  • spanje Tuna Bay Island Resort (NZ) = 300 RM (70 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,1 USD; 1 USD = 3,97 RM; 1 EUR = 4,29 RM

Uporaben namig za potovanje: V Maleziji in Indoneziji se trenutno najbolj izplača vse plačevati s kreditnimi karticami in je večinoma tudi povsod možno. Devizni tečaj na vaši banki je bil pri nama tudi 10% boljši kot pa tam v menjalnicah. Kjerkoli je bilo možno, sva potem plačevala s kreditnimi karticami (Mastercard) in tako na celi poti privarčevala 170 EUR. Na kreditni kartici sva imela devizni tečaj 1 EUR = 4,70 RM.

V Tuna Bay Resortu lahko čisto vse na koncu plačate s kreditno kartico in privarčujete zelo veliko denarja.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: