Preskoči na vsebino

MALEZIJA IN SUMATRA: Mučen polet skozi nevihto na Penang (8. dan)

Po šestih dneh uživancije na plažah in ob tropskih ribicah se je bilo potrebno posloviti. Če mi je pogosto že po treh dneh plaž in morja precej dolgčas, sem imela tokrat resnično solzne oči. Z veseljem bi še ostala vsaj tri dni. S hitrim čolnom smo se po zajtrku odpeljali do pristanišča Merang, nato pa z taksijem do letališča Kota Bharu. Na letališču sva hitro ugotovila, da najinega leta ni več, letalska družba pa naju o tem sploh ni obvestila. Tri ure je trajalo, da so naju prestavili na let druge letalske družbe, tako da sva poletela proti otoku Penang dve uri pozneje kot je bilo načrtovano. A na letalu sem se resnično spraševala, če ni bil kakšen poseben znak iz vesolja že pred poletom, ki naju je hotel obvarovati. Leteli smo s propelerjem direktno skozi strašno tropsko nevihto. Tudi stevardesa je cel polet sedela in ni odprla oči, tako jo je bilo strah. Ko sva pristala, sva si res oddahnila. Še s taksijem v center mesta George Town in že po temi še na mangov sok na ulico.


Z OTOKA REDANG DO PRISTANIŠČA REDANG IN DO LETALIŠČA KOTA BHARU

Po zajtrku sva morala žal zapustiti najin priljubljen otok Redang in Wisano. Skupaj še z enim parom smo se pol ure s čolnom vozili do modernega pristanišča Merang. Ker sem že prej kupila letalske vozovnice za otok Penang iz Kota Bharu, sva se morala s taksijem dve uri voziti do letališča Kota Bharu na sever Malezije. Lažje bi bilo leteti iz mesta Terranganu, ki je precej bližje, a takrat še nisem vedela, da bova otok Redang sploh obiskala. Do letališča sva prispela tri ure pred predvidenim poletom. Še sreča, ker se je pošteno zakompliciralo.


POLET IZ KOTA BHARU NA OTOK PENANG

Kot običajno pregledava spored odhodov letal in ne opaziva najinega leta. Najprej nama je bilo samo čudno, tudi na prijavi nič ne omenijo, zato še malo povprašam. Imela sva letalski karti Malaysie Airlines, ampak oni so let ukinili in naju niso nič obvestili. Poglej ga zlomka. Pozanimava se in ugotoviva, da je edini let tisti dan dve uri pozneje kot najin in se oglasiva na njihovem okencu. Malaysia Ailines namreč nima na tem letališču nobenega zaposlenega. K sreči so nama bili pri Fireflyu pripravljeni pomagati in klicali na Malaysia Airlines do onemoglosti. Oni se niso dali premakniti. Midva sva sicer pila kavo v lokalu, a ura je tiktakala. Po dveh urah sem morala res grdo povzdigniti glas po telefonu na zaposleno pri Malaysia Airlines in čez nekaj minut je le odobrila strošek in dobila sva novi letalski karti za polet proti Penangu z letalsko družbo Firefly. Peš se vkrcamo na propelerček, dobila sva čisto sprednje sedeže in lepo poletimo proti Penangu. Že ko smo vzleteli, sva se spraševala, če nisva dobila mogoče znak iz vesolja za nevkrcanje. Celo pot, ki traja eno uro, smo namreč leteli v strašni stropski nevihti. Ne zgoraj, ne spodaj, ampak v sredini. Strele so švigale na vse strani, premetavalo nas je in meni je bilo res slabo od vsega hudega. Tudi stevardesa je bila celotno pot privezana in se ni ganila. Večino časa je bila bleda kot stena, saj je bila prava grozljivka.


Z LETALIŠČA V CENTER MESTA GEORGE TOWN

Ker sva seveda zamujala, sva srečno pristala že skoraj v temi na ultra modernem mednarodnem letališču. Samo gledaš in se čudiš. Do centra mesta naju je odpeljal kar taksi. Na letališču imajo enotno ceno prevoza do hotela v centru starega mestnega jedra George Town, tako da je to res super. Nobenih pogajanj za taksista in ceno, saj greš lepo v vrsto in počakaš na naslednji avtomobil. Midva sva bila nastanjena povsem v centru, ki je resnično prometno zelo gost, zato je vožnja trajala skoraj eno uro. George Town je zelo priljubljena destinacija tako domačinov kot tudi vseh turistov, saj ima zelo bogato zgodovino in je tudi uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine. V hotel sva prispela okrog devetih zvečer, si samo privoščila lahko večerjo ter se sprehodila po ulicah levo in desno. Vroče, soparno in glasno. Sveži mangov sok se je zelo prilegel.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 270 EUR

  • hitri čoln Wisana Redang do pristanišča Merang = 110 RM (26 EUR)
  • taksi prevoz Merang – letališče Kota Bharu = 200 RM (47 EUR)
  • kosilo na letališču (sendviča, smothie, kava, čaj) = 75 RM (18 EUR)
  • enosmerni letalski vozovnici Bota Bharu – Penang (Malaysia Airlines) = 100 EUR
  • taksi prevoz Penang Airport – hotel George Town = 44,70 RM (10 EUR)
  • večerja (mango lasi, piščanec, pomfri) = 44 RM (10 EUR)
  • mango juice na ulici = 6 RM (1,5 EUR)
  • spanje Ren I Tang Heritage INN (NZ) = 58 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,1 USD; 1 USD = 3,97 RM; 1 EUR = 4,29 RM

Uporaben namig za potovanje: V Maleziji in Indoneziji se trenutno najbolj izplača vse plačevati s kreditnimi karticami in je večinoma tudi povsod možno. Devizni tečaj na vaši banki je bil pri nama tudi 10% boljši kot pa tam v menjalnicah. Kjerkoli je bilo možno, sva potem plačevala s kreditnimi karticami (Mastercard) in tako na celi poti privarčevala 170 EUR. Na kreditni kartici sva imela devizni tečaj 1 EUR = 4,70 RM.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: