Preskoči na vsebino

MALEZIJA IN SUMATRA: Slikoviti grafiti v zgodovinskem George Townu (9. dan)

Prebudila sva se v samem jedru zgodovinskega mesta George Town. Zelo hitro sva se odpravila na slikovite ulice. Nizke zgradbe, bogata in raznovrstna arhitektura, živahne ulice polne uličnih prodajalcev, pisane rikše, mini lokali in restavracije z raznovrstno kulinariko vsega sveta. Staro mestno jedro ima dušo. Ima pa še nekaj več. Ulična umetnost je vidna na vsakem koraku, na vsaki zgrabi. Več 10 velikih uličnih grafitov so prava posebnost in paša za oči. Cel dan sva se sprehajala med ulicami in iskala grafite kot skriti zaklad. Ogledala sva si tudi dve tradicionalni hiši, ki sta danes urejeni v muzeja. Zvečer sva si privoščila večerjo v eni izmed mnogih lokalnih uličnih kotičkov, ki jih ne manjka na vsakem koraku. George Town velja za kulinarično prestolnico Malezije in to vsekakor preverjeno drži. Zelo všečna podoba mesta.


GEORGE TOWN

George Town je glavno mesto otoka Penang, ki je še danes nekako svojstven del Malezije in ima tudi svojega kralja, ki sva ga tudi srečala že dopoldan, saj so imeli tisti dan proslavo in parado na ulici poleg najinega hotela. Je drugo največje mesto v Maleziji. Na otoku Penang živi približno 2,5 mio prebivalcev. Zgodovinsko jedro mesta George Town je od leta 2008 uvrščeno tudi na seznam svetovne dediščine Unesca. Bil je eden prvih britanskih naselij v jugovzhodni Aziji in leta 1786 skupaj s Singapurjem in Melako postal tudi britanska kolonija. Japonska si je mesto podredila med 2. svetovno vojno, preden so si ga Britanci na koncu vojne ponovno prisvojili. Zaradi svoje lege in tudi močnih trgovskih povezav, se je v George Townu od nekaj prepletalo mnogo različnih religij in narodnosti. Na ulicah starega mestnega jedra se prepleta veliko različnih kolonialnih in azijskih arhitekturnih stilov. Na nekaj sto metrih najdemo indijsko, kitajsko, muslimansko, katoliško in budistično arhitekturo. Še danes živijo v sožitju in brez napetosti mnoge različne kulture. George Town pa je prav zaradi različnosti pridobil tudi sloves gastronomske prestolnice Malezije. Po ulicah se prepletajo vonji celega sveta. V George Townu je v preteklosti živela tudi edinstvena etnična pripadnostPeranakani, ki so živeli samo v George Townu. Gre za Kitajce, ki so se med 15. in 17. stolerjem preseljevali na Penang in se poročili z domačinkami. Skozi zgodovino so pustili velik pečat tako v arhitekturi kot tudi gastronomiji. Ker je Penang finančno zelo bogat del Malezije, je seveda tudi standard domačinov precej visok. Turistov je ogromno in tudi vsi prebivalci Kuala Lumpurja želijo vikende preživljati v gastronomski prestolnici Malezije.

 

 

 


ULIČNA UMETNOST STAREGA MESTNEGA JEDRA

V starem mestnem jedru je tudi ena posebnost, ki je resnično odlična za raziskovanje mesta. V okviru letnega festivala je v mestu litovski umetnik Ernest Zacharevic ustvaril nekaj velikih stenskih grafitov, ki prikazujejo lokalno kulturo, prebivalce in življenjski slog. Trenutno stojijo kot kulturne znamenitosti mesta George Town, pri čemer jih vsi turisti z veseljem iščejo po ulicah kot zaklade in se potem z njimi tudi fotografirajo. Od takrat naprej se je seveda ulična umetnost zelo razvijala in mesto gradi na obstoječem ugledu živahnega središča umetnosti in kulture. Na ulicah poleg simpatičnih grafitov in poslikav najdemo tudi karikature iz kovanega železa, ki vsaka prikazuje vidik zgodovine in kulture mesta George Town.


TRADICIONALNA HIŠA BLUE MANSION

Med strašno vročino in vlago, ki se je naredila sredi dneva, sva se odločila stopiti z ulic v dve tradicionalni hiši. Prva je bila Cheong Fatt Tze Mansion ali Blue Mansion. Prepoznamo jo po indigo modri zunanji fasadi in je zelo razgibana stavba na tem območju. Dvorec je dal konec 19. stoletja zgraditi trgovec Cheong Fatt Tze in ima 38 sob, 5 zaprtih mezinastih dvorišč, 7 stopnišč in 220 lesenih oken. Zgradba je bila zasebna rezidenca Cheonga in hkrati tudi sedež njegovih poslovnih dejavnosti. Arhitektura dvorca izhaja iz obdobja dinastije Su Chow na Kitajskem. Značilnosti hiše so gotska velika poslikana okna, kitajsko rezbarjenje in lepljenje porcelana. Že takrat je bil dvorec zgrajen po principih Feng Shui. Hiša je imela odprta dvorišča in vsa voda se je potem stekala skozi kanale pod hišo in ustvarjala mrežo cevi. Posebna modra barva dvorca je posledica mešanja apna z naravnim modrim barvilom iz rastline Indigo. Modra barva je bila zelo priljubljena v kolonialnem obdobju, barvo pa so Britanci uvozili iz Indije. V dvorcu so snemali tudi veliko slavnih filmov. Dvorec je po smrti lastnika propadal, v njem so bili naseljeni najemniki in je izgubil prvotno podobo. Leta 2004 so ga nazaj kupili potomci lastnika, jo restavrirali v prvotno stanje in danes je to zasebno prebivališče z B&B ponudbo 16 sob. V dvorcu je tudi restavracija višjega cenovnega razreda. Med ogledom sva imela srečo, saj nam je hišo pokazala prav sedanja lastnica in potomka prvotnega lastnika. Hišo je predstavila s takšnim veseljem, da je bil pravi užitek. Skupine pa vodi le ob petkih ob 14. uri. 


TRADICIONALNA HIŠA PINANG PERANAKAN MANSION

Pozno popoldan sva si ogledala še eno izmed tradicionalnih hiš. Ogromen muzej, ki je posvečen kulturi ljudsva Peranakan je urejen do potankosti. Med ogledom vas popeljejo skozi mnoge sobe in vse prostore, kjer so na ogled postavljeni vsi predmeti, pohištvo, oblačila in nakit ljudstva. Lastnik hiše je bil v samem začetku poznega 19. stoletja kitajski trgovec Chung Keng Quee.


POMOLI V GEORGE TOWNU

Jetty-i ali pomoli so v George Townu pogosti. Ker leži George Town ob morju, so si kitajski priseljenci zgradili cela mesta kar na pomolih. Hiše na količkih, restavracije, trgovine. Pravo mesto v mestu. Še dandanes ljudje živijo v teh hišah na različnih pomolih, ki so prava posebnost George Towna. Tudi midva sva se pozno zvečer sprehodila skozi enega od živahnih mest na pomolu.

 


ŠE VEČERJA NA ULICI

George Town je resnično kulinarična prestolnica Malezije. Na vsakem koraku diši in težko se je upreti obroku. Svetovna kuhinja, ki je odlična in zelo poceni. Tudi midva sva si privoščila nudle z rakci pri teti. Bili so tako dobri, da sva si oba naročila “repete“. Kaj vse bi danes dala za porcijo teh nudlov za kosilo.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 109 EUR

  • tortici, kava in čaj = 45,20 RM (11 EUR)
  • magnetki in majica = 18 RM (7 EUR)
  • ledena kava in mango juice = 27 RM (6 EUR)
  • vstopnina Blue Mansion = 34 RM (8 EUR)
  • vstopnina Pinang Peranakan Mansion = 43 RM (10 EUR)
  • večerja na ulici (nudli 4 porcije, mango lasi) = 41 RM (9 EUR)
  • hotel Ren I Tang Heritage INN (NZ) = 58 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,1 USD; 1 USD = 3,97 RM; 1 EUR = 4,29 RM

Uporaben namig za potovanje: V Maleziji in Indoneziji se trenutno najbolj izplača vse plačevati s kreditnimi karticami in je večinoma tudi povsod možno. Devizni tečaj na vaši banki je bil pri nama tudi 10% boljši kot pa tam v menjalnicah. Kjerkoli je bilo možno, sva potem plačevala s kreditnimi karticami (Mastercard) in tako na celi poti privarčevala 170 EUR. Na kreditni kartici sva imela devizni tečaj 1 EUR = 4,70 RM.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: